Будьте обережні з грибами!
Мабуть кожні з нас мріє поїхати погожим днем в ліс відшукати потайну, ще не сходжену людьми галявину і назбирати величезну купу грибів щоб можна було прийти з повним кошиком додому та приготувати смачну страву. Але чи всі гриби у вашому кошику їстівні, чи немає серед них отруйних ?
Адже кожному відомо якого лиха може накоїти один – однісінький гриб, якщо він отруйний, коли раптом потрапить між сотню їстівних. Він може викликати тяжке отруєння, проти якого сучасна медицина буває іноді безсилою.
На жаль, щорічно в області, реєструються випадки отруєнь грибами.
Тому, кожен повинен пам’ятати, що збирати гриби можна лише в тому випадку, коли добре знаєш їх характерні особливості – зовнішній вигляд, колір, запах. Якщо виникає навіть незначний сумнів щодо природи знайденого гриба краще залишити його, щоб уникнути можливого нещасного випадку.
Той хто вперше в житті відправляється збирати гриби не повинен це робити самостійно, тому необхідно перші кроки по збиранню грибів робити з “досвідченими” грибниками.
Велике значення в попередженні нещасних випадків, зв’язаних з грибами має правильна технологія їх приготування.
Гриби можна розділити на декілька груп. До першої відносяться їстівні, що не містять в собі отрути – це білі гриби, рижики, опеньки, маслюки, лисички, сироїжки, шампіньйони.
До другої групи відносяться умовно – їстівні гриби – вовнянки, сморчки, строчки, які містять нестійку отруту і їх з профілактичною метою потрібно двічі кип’ятити по 10 хвилин. Відвар злити. При термічній обробці отрута переходить у відвар, який не можна використовувати в кулінарних цілях.
Для надійності таку ж термічну обробку повинні пройти і їстівні гриби.
Багато людей не знає, що отруїтися можна і їстівними грибами, якщо в їжу використовувати старі гриби, в яких можуть знаходитися продукти розпаду білку, що негативно впливають на організм людини.
Не можна довго зберігати зібрані гриби, їх потрібно використовувати в день збору. Бажано збирати гриби не в закриту тару, в яку не потрапляє повітря, а в корзину в якій вони довше зберігаються свіжими.
У людей з хронічними захворюваннями шлунка, кишечнику, жовчного міхура навіть їстівні гриби можуть викликати загострення захворювання. Таким людям слід пам’ятати, що гриби – це продукт який погано перетравлюється і краще їх не вживати в їжу.
До третьої групи найбільш небезпечні гриби – отруйні. Серед них: бліда поганка, несправжні опеньки, мухомор та деякі інші.
Важлива роль в профілактиці грибних отруєнь відводиться дотриманню правил їх приготування. Грузді, підгрузді, вовнянки, рижики, сироїжки необхідно перш за все двічі відварити для усунення гірких речовин, які подразнюють слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Потім прокип’ятити 8-10 хвилин, злити відвар.
При появі перших ознак отруєння слід негайно викликати лікаря або доставити хворого в медичний заклад. Треба пам’ятати, що отруйна дія грибів на організм людини в кожному випадку не усувається та не зменшується від вживання спиртних напоїв. Навпаки, спиртні напої сприяють всмоктуванню отруйних речовин посилюють отруйну дію.
Не користуйтесь вдома народними методами визначення отруйних грибів при приготуванні: по фарбуванні цибулі, срібної ложки та інше.
Шановні грибники, будьте обережні при збиранні та вживанні грибів. Не ризикуйте своїм здоров’ям та здоров’ям своїх близьких. Ще раз наголошуємо, не частуйте грибами малолітніх дітей.
Хай гриби приносять вам лише почуття радості спілкування з природою.
Сектор з питань ЕПКВЦЗНО та МРЗВ Гуменецької сільської ради
Читати статтю СЕЗОН ОЗДОРОВЛЕННЯ, ВІДПОЧИНКУ, СВЯТ: ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ, ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ. ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ!