A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

СЕЗОН ОЗДОРОВЛЕННЯ, ВІДПОЧИНКУ, СВЯТ: ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ, ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ. ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ!

Дата: 14.06.2018 20:45
Кількість переглядів: 799

З настанням літа зростає ризик захворювання на гострі кишкові інфекції. Літо у багатьох асоціюється з теплом, добрим настроєм і безперечно літнім відпочинком. Саме в цей період найчастіше проводяться масові святкування. Але, як відомо, свята повинні бути не лише приємними, але й безпечними.

Сектор з питань ЕПКВЦЗНО та МРЗВ Гуменецької сільської ради наголошує, що для того, щоб не зіпсувати відпочинок та свято собі та своїм близьким необхідно пам’ятати про небезпеку захворіти на гострі кишкові інфекції.

До гострих кишкових інфекцій відносяться: черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіт, холера.

Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог.

У літню пору року шкідливі бактерії розмножуються досить швидко і часто виникають харчові отруєння чи кишкові інфекції, пов'язані із вживанням продуктів харчування та питної води. Більшість спалахів інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань - весіль, ювілеїв, випускних вечорів, проводів в армію тощо.

Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.

Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Особливу небезпеку становлять особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме – продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища. Захворювання проявляється в вигляді порушень функцій органів травної системи.

Характерними симптомами кишкових інфекцій є нудота, блювота, діарея, різкі болі в ділянці живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Сектор з питань ЕПКВЦЗНО та МРЗВ Гуменецької сільської ради рекомендує:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання.

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

- купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

- не готувати страви із «запасом», приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку;

- зберігання приготовлених страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

- не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);

- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;

- обов'язково мити руки після відвідування туалетів;

- при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

 

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Самолікування небезпечне для здоров'я!

 

ПАМ'ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 

Сектор з питань ЕПКВЦЗНО та МРЗВ Гуменецької сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано