Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Як запобігти сальмонельозу

Дата: 04.07.2024 14:58
Кількість переглядів: 100

Одним з найнебезпечніших гострих кишкових інфекційних захворювань вважається сальмонельоз, збудником якого є бактерії, що відносяться до роду Salmonella.

Сальмонельоз становить серйозну медичну і соціальну проблему. Це зумовлено, насамперед, широким його поширенням, часто тяжким перебігом, особливо у дітей раннього віку і в літніх людей, можливістю хронізації процесу. Сальмонельоз може спровокувати виникнення чи загострення інших хронічних захворювань.

Джерело небезпечної інфекції – це тварини (як носії, так і хворі) або ж люди. Дуже часто хвороботворні бактерії поширюють птиці, причому переважно водоплавні (лебеді, гуси та качки), а також різні дикі тварини (ведмеді, лисиці та вовки).

Шлях зараження сальмонельозом – через їжу. Найчастіше інфікування відбувається через вживання в їжу заражених мікробами продуктів. Сальмонели можуть потрапити в продукти не тільки безпосередньо від тварин, але і під час транспортування, фасування, продажу та процесу приготування.

Мікроби надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі, вони довго зберігаються і продовжують активно розмножуватися в м'ясних або молочних продуктах. Нерідко сальмонелу можна виявити в м'ясних салатах, м'ясному фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, а також на фруктах, ягодах і овочах, забруднених екскрементами птахів або тварин. Часом інфекція може передаватися через воду.

Симптоми сальмонельозу схожі на симптоми більшості інших гострих кишкових інфекцій. Інкубаційний період становить в середньому 12-24 години (але, буває, триває і до 2-3 діб). Захворювання починається гостро: висока температура (до 38-39 градусів), озноб, загальна слабкість, нездужання, головний біль, переймоподібний біль в животі, нудота та блювання. Випорожнення в більшості випадків рідке, водянисте, пінисте, зеленуватого кольору, частотою від 5 до 10 разів на добу. На 2-3-й день хвороби в калі можна виявити домішки слизу і крові. Триває захворювання від 3 діб до 2 тижнів.

Ситуація щодо сальмонельозу в місті Кам’янці-Подільському залишається стабільною. За І-ше півріччя 2024р в місті Кам’янці-Подільському зареєстровано 5 випадків сальмонельозу , як і за аналогічний період 2023 року. Захворіло 4 дорослих та 1 дитина. Захворювання сальмонельозом у 2024 році викликані 1 випадок Salmonelа t.m. б/в В та 4 випадки Salmonelа enteritidis. Встановлено анамнестично джерела інфекції та пов’язані із ними харчові фактори передачі: у 3 випадках - курячі яйця, по одному - курятина та свинина. Переважно продукти були придбані на міському ринку.

Епідситуація з сальмонельозних інфекцій в Кам’янець-Подільському районі є нестабільною, з тенденцією до збільшення. За І-ше півріччя 2024 року зареєстровано 2 випадки сальмонельозу, за аналогічний період 2023 року зареєстровано лише 1 випадок сальмонельозу. Захворіли 1 дорослий та 1 дитина. Захворювання були спричиненні двома видами сальмонел: 1 випадок сальмонела тіфімуріум, біовар В та 1 випадок сальмонела ентерітідіс варіант єна. Джерелом інфекції послужила домашня птиця. Факторами передачі послужили харчові продукти, а саме: яйця домашньої птиці.

Як запобігти сальмонельозу:

  • не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках;
  • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або невеликими шматками;
  • під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю;
  • всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;
  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом.

Будьте уважними, бережіть себе і своїх близьких!

Ганна Танас
Помічник лікаря епідеміолога
ДУ «Хмельницький обласний центр контролю
та профілактики хвороб МОЗ України»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано