На кам’янеччині за три дні – три випадки отруєнь грибами
В розпал грибного сезону, з 18 по 20 червня 2024р. трьох осіб з двох сусідніх громад кам’янеччини на лікарняні ліжка відділення анестезіології та інтенсивної терапії «Багатопрофільної центральної районної лікарні» Слобідсько-Кульчієвецької с/р вклали отруєння маремухами (наукова назва цих грибів - «мухомор червоніючий, мухомор сіро-рожевий»).
Цього разу потерпілими стали досвідчені грибники з багатолітнім «стажем» тихого полювання, зокрема, й на маремухи. Ще й гриби збирали в сусідніх листяних лісах сіл Врублівці та Фурманівка Слобідсько-Кульчієвецької ТГ Кам'янець-Подільського району.
Всі потерпілі засвідчують, що були пильними при виборі грибів, дотримувалися й технології домашнього приготування страв з маремухів: ретельного очищення, попереднього замочування, відварювання й промивання з подальшим тушкуванням (в двох випадках) та смаженням (в третьому випадку). Попри це, 58-літній містянин все ж зауважує, що окремі маремухи були ще незрілими, дуже молодими, тому міг схибити. Подружжя з Слобідсько-Кульчієвецької ТГ зазначає, що їхні маремухи були зрілими й зовсім не сумнівними.
Проте… Найважчий перебіг отруєння був саме у 68-літнього (дуже жвавого) чоловіка з цієї сім’ї. Вже за годину-півтори (після вживання грибів) у чоловіка з’явилися: нудота, блювання, захитування, сильна м’язова слабкість рук та ніг (вони зовсім перестали слухатися), трохи пізніше додались сплутаність свідомості та марення (галюцинації). Його та себе рятувала (разом з сусідкою) дружина, викликавши фельдшера й «швидку».
58-літнього містянина найбільше турбували: загальна слабкість, сильна м’язова слабкість, локальні судоми м’язів рук та ніг, порушення координації рухів.
Тому нам всім варто згадати, що маремухи являються умовно-їстівними грибами, й незрілі чи перезрілі маремухи легко сплутати з отруйними мухоморами, й тоді вживання грибних страв може призвести до важких отруєнь, а, іноді, й смерті…
Але що найбільше тривожить медиків – це те, що кожного року в реанімаційні відділення потрапляють малолітні дітки (навіть віком –до одного року), а їх врятувати вдається дуже рідко…
Тому слід усвідомити:
-
Грибні страви – не дитяча їжа. Годувати стравами з дикорослих грибів дітей віком – до 12-и років – не варто!!!
-
Годувати ними дітей дошкільного віку – безрозсудливо та легковажно
-
Не рекомендується їх вживати вагітним та жінкам, що годують грудьми.
-
Не рекомендується їх вживати літнім людям.
Й ще раз пригадаємо:
Ознаки отруєння дикорослими грибами можуть проявитися вже через 30-60 хвилин після їх споживання або значно пізніше (через 12 годин).
Якщо після споживання грибних страв у вас чи у ваших рідних, знайомих з'явились: нудота, біль у шлунку, блювота, діарея, підвищення температури, запаморочення, похолодіння чи неслухняність кінцівок, судоми чи галюцинації:
-
не зволікайте, звертайтеся до медиків, викликайте «швидку» і акцентуйте увагу медиків на вживанні грибів
-
якомога раніше промийте шлунок
-
пийте багато води (можна – підсоленої чи прохолодний чай),
-
прийміть сорбент (активоване вугілля чи інший)
-
дотримуйтеся постільного режиму
-
не вживайте алкогольних напоїв, молочних та кисломолочних продуктів, бо це може ще прискорити всмоктування токсинів.
Надія Канарчук
Лікар-гігієніст Кам’янець-Подільського районного
відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю
та профілактики хвороб МОЗ України»