Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Як не отруїтися грибами

Дата: 14.06.2024 13:00
Кількість переглядів: 60

Рясні дощі та тепла погода спричинили справжнє паломництво грибників до лісів та посадок. Попри те, що у багатьох регіонах країни діє заборона на відвідування лісів через мінну небезпеку, охочих збирати гриби не бракує. Хмельниччина, на щастя, до таких регіонів не належить.

Проте, аби не отруїтися не варто забувати про дотримання правил безпеки при збиранні грибів та їх приготуванні.

За інформацією Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, протягом 2022 року та станом на 13 червня цього року в області випадків отруєння дикорослими грибами, на щастя, не зафіксовано. Однак, у 2023 році на Хмельниччині було зареєстровано 3 випадки отруєння, у яких постраждали 6 осіб, на жаль, одна людина померла. Причиною отруєння були дикорослі гриби: бліда поганка, піддубці та рядовки.

Тому фахівці нашої установи невпинно нагадують, що найкращий спосіб запобігти отруєнню – це вживати лише «фермерські» гриби й відмовитися від дикорослих.

Якщо ж ви, все ж, купуєте чи самі збираєте та готуєте дикорослі гриби, то варто ПАМ’ЯТАТИ:

- купуйте гриби лише в офіційних торговельних точках (криті ринки, магазини), де всі товари мають піддаватися відповідному санітарному контролю;

- уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

- майте напоготові (у телефоні чи надруковані) зображення неїстівних та сумнівних грибів, щоб вміти відрізнити їстівний гриб від отруйного двійника;

- за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;

- не беріть занадто маленькі чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, колишніх тракторних станів, худобомогильників,  інших забруднених територій;

- вдома ще раз ретельно перевірте гриби, сумнівні викиньте;

- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

- добре очищайте гриби від бруду, замочуйте у воді, ретельно промивайте, попередньо відварюйте, й знову промивайте!

- споживайте їстівні гриби ЛИШЕ після тривалої термічної обробки, навіть, якщо це — сироїжки;

- зберігайте готові страви з грибами в емальованому посуді, в холодильнику - не більше, ніж протягом доби;

- не годуйте грибами маленьких дітей!!!

Вживати вирощені гриби можна дітям лише віком понад 7 років, оскільки гриби містять білок хітин, який важко перетравлюється, що може викликати тяжкість у шлунку та погане самопочуття.

А  приготовані страви з дикорослих грибів дітям віком до 14-и років не радимо вживати взагалі (через високий ризик отруєння).

СИМПТОМИ отруєння грибами у дорослого можуть з’явитися вже через 30 хвилин після вживання і протягом кількох діб (після вживання), залежно від ступеню отруйності, кількості вжитих грибів. У дітей ці симптоми з’являються ще швидше, виникає загроза життю та здоров’ю дитини.

ПРОЯВИ ОТРУЄННЯ ТАКІ: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження частоти пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, галюцинації.

Якщо ви помітили зазначені симптоми у людей, котрі нещодавно їли гриби — негайно телефонуйте 103! Поки чекаєте на “швидку”, потрібно промити шлунок хворого водою: тобто, дати йому випити декілька склянок води кімнатної температури та викликати блювання, а потім повторювати цю процедуру - доки зі шлунку хворого не виходитиме чиста вода.

Будьте обережні та не нехтуйте своїм здоров’ям, особливо, здоров’ям своїх дітей!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано