A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Обережно, вітряна віспа!

Дата: 31.01.2024 14:30
Кількість переглядів: 59

Починаючи із жовтня минулого року та дотепер серед дітей Кам’янеччини стрімко зросла захворюваність на вітряну віспу або “вітрянку”. Якщо у 2022 році у Кам’янець-Подільській територіальній громаді було зареєстровано 124 випадки, у 2023 році – 464, то лише за перший місяць цього року – уже 218 випадків. І 93,7% хворих – діти. Найбільше недужих – серед малечі, котра відвідує організовані дитячі колективи.

Відтак, станом на 31.01.2024 року у міській територіальній громаді випадки вітряної віспи зафіксовані у 17 закладів загальної середньої освіти, 2 інтернатних заклади обласного підпорядкування та 2 заклади загальної середньої освіти у с. Колибаївка та с. Рихта. Із закладів дошкільної освіти уражено 10. Найвища захворюваність спостерігається у Ліцеях № 7, №14, №3, №16, №17 та у ЗДО №21 та №8.

Загалом, у територіальних громадах колишнього Кам’янець-Подільського району за рік захворюваність серед населення на “вітрянку” зросла на 33 % (з 35 випадків у 2022 році до 68 – у 2023-му). Минулого року на вітряну віспу найбільше дітей захворіли у Гуменецькій територіальній громаді – 29 випадків, Слобідко-Кульчіївецькій – 18 та Жванецькій громаді – 12 випадків. Зокрема, 8 дітей із 12 захворілих відвідували ліцей с. Слобідка-Рихтівська. Однак, слід підкреслити, що переважна більшість сільських дітей, котрі захворіли на “вітрянку” у 2023 році, відвідували заклади середньої та дошкільної освіти м. Кам’янця-Подільського.

З початку цього року, станом на 31 січня, випадки вітряної віспи уже зареєстровані у 13 дітей, котрі проживають на території об’єднаних територіальних громад району. Найбільше недужих – з Гуменецької та Слобідко-Кульчіївецької ТГ.

З огляду на ситуацію, хочемо ще раз нагадати, що потрібно знати про цю хворобу та шляхи її профілактики.

Вітряна віспа (в народі “вітрянка”) – це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом та характеризується появою на шкірі й слизових оболонках папульозно-везикулярного висипу. Хвороба легко передається від людини до людини. Частіше хворіють діти, але нерідко хвороба вражає і дорослих. Слід зазначити, що дорослі значно важче переносять хворобу.

Шляхи передачі вітряної віспи:

- під час чхання та кашлю;

- через систему вентиляції;

- через потік повітря;

- трансплацентарно (через плаценту від матері до дитини).

Інкубаційний період захворювання – від 10 до 21 дня. До перших симптомів належить погіршення самопочуття, підвищення температури тіла вище 37 С, нерідко з’являються нудота й блювота. На 3-4 день захворювання на шкірі та слизових оболонках з’являються висипи (пухирці з прозорою рідиною всередині) і свербіж. Через 2 доби пухирець лопає та покривається кіркою. Висипання на шкірі зберігаються від 7 до 14 днів, потім – поступово зменшуються й зникають. Нерідко на місці везикул залишаються невеликі рубці. Після перенесеного захворювання у дитини чи дорослого формується стійкий імунітет до хвороби. Якщо ж опірність організму знижена, може бути повторне зараження вітрянкою.

Зазвичай, вітряну віспу лікують в амбулаторних умовах. При цьому лікарі рекомендують чітко дотримуватись призначень. Лише при виникненні ускладнень, хворого лікують в умовах стаціонару.

З метою профілактики вітряної віспи необхідно дотримуватись простих правил:

  • уникати контакту з хворим на вітряну віспу;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки;
  • підтримувати чистоту в приміщеннях, проводити вологе прибирання та провітрювати кімнати;
  • бути фізично активними та дотримуватись принципів «тарілки здорового харчування»;
  • підвищувати загальну опірність організму та імунітет.

Якщо людина не хворіла на вітряну віспу, але хоче мати захист проти цього висококонтагіозного захворювання, можна зробити щеплення. Щоправда, воно не входить до переліку обов'язкових, згідно із національним Календарем профілактичних щеплень України. Замовити та придбати вакцину можна в аптеках, а зробити щеплення – у поліклініці. Перед цим необхідно попередньо проконсультуватися у сімейного лікаря.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх дітей!

Лілія Миронюк, помічник епідеміолога
Кам’янець-Подільського районного відділу
ДУ «Хмельницький обласний центр
контролю та профілактики хвороб МОЗ»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано