A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Інформує центр контролю та профілактики хвороб

Дата: 21.11.2023 10:50
Кількість переглядів: 80

• 18-24 листопада - Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до антибіотиків
• РУХАЙСЯ аби уникнути серцево-судинних захворювань. ЗУМОВ належну фізичну активність своєї дитини


18-24 листопада - Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до антибіотиків

Всесвітній тиждень інформування про антимікробну резистентність — це щорічна глобальна кампанія, спрямована на підвищення обізнаності про антибіотикорезистентність та поширення інфекцій стійких до ліків. Проблема антибіотикорезистентності становить загрозу для людей у всьому світі.

Більше- https://www.who.int/news-room/events/detail/2023/11/18/default-calendar/world-amr-awareness-week-2023

Що таке стійкість до антибіотиків, або антибіотикорезистентність?

З кожним неправильним використанням антимікробного препарату якісь із бактерій виживають. Вони розмножуються далі, і нове покоління цих бактерій вже неможливо знищити цим антибіотиком.

Чим це загрожує кожному з нас?

З кожним роком лікувати такі хвороби, як пневмонія, ангіна, туберкульоз, гонорея, стає все важче. Хірургічні операції, зокрема, кесарів розтин або видалення апендикса, стають все більш ризикованими. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2019 році майже 5 мільйонів смертей були пов'язані з антибіотикорезистентністю.

Якщо антибіотики не діятимуть, 3 з 10 випадків пневмонії закінчуватимуться смертю, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, лише чверть людей, які хворіють на туберкульоз, зможуть вилікуватися.

Особливо небезпечна стійкість до протимікробних препаратів у час війни. Вона суттєво збільшує навантаження на систему охорони здоров'я. За правильного застосування такі ліки рятують життя пораненим і хворим військовим. Проте якщо резистентність до таких ліків пошириться, це серйозно ускладнить лікування й одужання пацієнтів.

Як зупинити цей процес?

Важливо дотримуватися таких принципів:

Приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря.

Проходьте повний курс лікування антибіотиками, не пропускайте прийом ліків, не переривайте лікування, навіть якщо вам стало краще.

Пам'ятайте, що антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при застудах та інших вірусних інфекціях.

Не діліться залишками антибіотиків з друзями чи родичами і не "призначайте" їм лікування.

Попереджуйте інфекційні хвороби: робіть усі щеплення за календарем, а також рекомендовані вакцинації проти грипу та коронавірусної хвороби; дотримуйтеся правил особистої гігієни - мийте руки з милом упродовж, щонайменше, 40 секунд.

Для того, щоб у майбутньому ми, наші діти та нащадки не помирали від тих хвороб, які давно вже навчилися лікувати, важливі спільні зусилля як пацієнтів, так і працівників медичної системи.

Про те, які зміни запроваджені у системі охорони здоров’я для запобігання поширенню антибіотикорезистентності, – за посиланням: https://bit.ly/3QJdvDC

Заступник генерального директора
ДУ «Хмельницького ОЦКПХ МОЗ України»

по роботі з органами місцевого самоврядування і комунікації                        Наталія Ткачук


РУХАЙСЯ аби уникнути серцево-судинних захворювань. ЗУМОВ належну фізичну активність своєї дитини

Сільському жителю (з його сезонними городніми роботами, домашньою живністю, яку потрібно обійти, нагодувати, а при цьому, ще й необхідністю утримувати в чистоті та затишку оселю, двір будинку) швидше потрібно нагадувати про відпочинок від щоденної важкої фізичної праці й надмірних фізичних навантажень.

Нагадувати ж про необхідність фізичної активності доводиться, здебільшого, містянам, в кого життя минає в режимі “дім — «сидяча» робота — дім”, й тим, кому, за способом життя чи браком часу, важко віднайти півгодини на фізичні навантаження, тим, в кого відсутня звичка - пройтися пішки 1-3 автобусні зупинки, піднятися на 3-6-й поверх пішки (без ліфта).

А ще: ДУЖЕ ВАЖЛИВО прищепити РЕФЛЕКС АКТИВНОГО РУХУ впродовж дня - нашим дітлахам, які серйозно «підсіли» на гаджети й примудряються не розлучатися з ними, навіть, під час уроків, перерв, їжі… Міські стадіони (що були звиклі до дитячого галасу ще 20 років назад) пустують та «нудьгують»...А міліони дітей щохвилини (вдома,в школі, в гостях у друзів) застигають перед екраном гаджетів...

ТОМУ УВАГА: Без достатньої фізичної активності страждає весь організм (і дитини, і дорослої людини) та, зокрема, серце.

Якщо переважає сидячий спосіб життя, то:

- сила скорочень серця слабшає;

- тонус судин знижується;

- працездатність організму зменшується;

- всі органи та системи дитячого організму не можуть розвиватися належним чином, знижується опірність до інфекційних захворювань;

- в дорослих це може призвести до серйозних захворювань серцево-судинної системи: артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту, інсульту тощо.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує дорослим щонайменше 150-300 хвилин помірної та інтенсивної активності на тиждень це близько 30-и хвилин на день). Що більше — то краще!

Регулярна фізична активність допомагає знизити артеріальний тиск та контролювати вагу, а також зміцнює скелетно-м'язові тканини, розвиває координацію рухів, знижує рівень стресу й підвищує загальний тонус організму.

Рух — це життя, і цим усе сказано!

Якщо є проблеми із серцем, поговори зі своїм сімейним лікарем чи педіатром щодо типу й тривалості фізичних навантажень. А також виконуй фізичні вправи (контролюючи пульс), залучай до них діток. Запровадь регулярні піші, велосипедні прогулянки разом з дітьми! Бо це — ЗДОРОВО!!!

Дізнайся про свій ризик розвитку хвороб серця і судин за допомогою швидкого тесту на сайті: https://cvd.phc.org.ua/

Стань на варті свого серця — додай більше руху до життя!

#СтаньНаВартіСвогоСерця

Ініціатива відбувається в межах Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано