A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Інформує центр контролю та профілактики хвороб

Дата: 10.08.2023 11:26
Кількість переглядів: 101

Лептоспіроз та його профілактика!

Лептоспіроз – гостре бактеріальне особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке викликане лептоспірами.

 Збудник лептоспір добре зберігається у прісній воді, ґрунті, стійкі до низьких температур та заморожування. Згубно діють на них кипʼятіння, потрапляння прямих променів, висушування та дезрозчинни у звичних концентраціях.

Найважливішим резервуаром лептоспір у природі є дрібні ссавці, від яких інфікуються домашні, сільськогосподарські тварини та люди.

Лептоспіроз має множинні шляхи передачі, хоча основним є фекально-оральний. Фекально-оральний механізм передачі збудника інфекції реалізується  водним, харчовим, контактно-побутовим шляхом передачі. Основними причинами зараження на лептоспіроз (особливо в літньо-осінній період) є риболовля, купання у відкритих водоймах та сільськогосподарські роботи. Також випадки захворювання реєструються протягом року, особливо в сільській місцевості, де є значне заселення будівель гризунами (сірі щурі, хатні миші).

Хвороба характеризується виникненням гарячки до 39-40*С, загальною інтоксикацією, характерною ознакою є сильні болі в м’язах, особливо в литкових також, можливе ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем. Летальність захворювання сягає 5 %.

В 2022 році випадок лептоспірозу зареєстровано в жителя м. Кам’янець-Подільського. В цьому році на лептоспіроз захворів житель  Гуменецької ТГ. На щастя, хвороба в двох випадках закінчилася одужанням.

Нашою установою щорічно проводиться моніторингове дослідження мишовидних гризунів на збудники особливо небезпечних інфекцій. В 2023 році в 10 зразках (відібраних в селах Кам’янець-Подільського району) збудників хвороби не виявлено.

Щоб запобігти захворюванню потрібно дотримуватися простих правил:

– не купатись у забруднених водоймах;

– знищувати щурів і мишей, не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

– дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі.

При перших ознаках захворювання негайно звернутись  до лікувального  закладу.

Лідія  ПОНОМАР
Лікар-епідеміолог
Кам’янець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України»       

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано