Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Ботулізм

Дата: 06.11.2020 08:30
Кількість переглядів: 536

Ботулізм (botulismus, від лат. botulus – ковбаса) – це гостре токсико-інфекційне захворювання, спричинене переважно дією токсину Clostridium botulinum.

Збудник ботулізму широко розповсюджений у природі у вигляді спорової та вегетативної форм. Місцем його постійного перебування є ґрунт, звідти він потрапляє у воду, на фрукти, овочі, ягоди, а далі в кишківник людини. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів і риб можуть мати спори або вегетативні форми збудника ботулізму. Але захворювання, як правило, розвивається при вживанні людиною тільки тих харчових продуктів, в яких при анаеробних умовах (відсутність кисню) утворився екзотоксин. Частіше всього це копчене, в’ялене м’ясо і риба, а також м’ясні, рибні, овочеві консерви домашнього виготовлення. Вживаючи продукти, неможливо визначити наявність в них ботулотоксину, оскільки він не змінює їх зовнішнього вигляду та смакових якостей.

Інкубаційний період при ботулізмі може тривати від кількох годин до 10–11 днів. У деяких хворих спостерігаються шлунково-кишкові розлади: нудота, блювання, біль у животі, закрепи, рідше проноси. Але частіше відразу ж виникають явища з боку нервової системи – з’являється загальна слабкість, запаморочення, головний біль, хворі скаржаться на поганий зір, сітку перед очима, виникає розлад ковтання – в роті пересихає, змінюється мова, порушується ковтання.

В зв’язку з важким перебігом та високою летальністю лікування проводиться тільки в умовах стаціонару. Єдиним методом лікування даного захворювання є введення специфічної протиботулінічної сироватки. Прогноз для життя залежить від термінів звернення до лікаря та введення специфічної сироватки.

Пам’ятайте:

– консерви, де є здуті кришки (бомбаж), в їжу не придатні – це дуже небезпечно;
– необхідно категорично виключити придбання на ринку і в місцях несанкціонованої торгівлі продуктів харчування, а також споживання в їжу домашніх консервів, грибів, солоної, копченої і в’яленої риби, приготованої приватними особами в домашніх умовах;

– зберігання риби без видалення кишківника при високій температурі навколишнього повітря (саме так зазвичай роблять приватні особи) також сприяє проростанню спор і утворенню токсину, який не руйнує навіть міцний посол риби.

Важливо знати і те, що кип’ятіння, прожарювання, проварювання харчових продуктів і будь-яких консервів перед їжею – основна міра профілактики не тільки ботулізму, але і інших кишкових захворювань і харчових отруєнь!

Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКЕ МІСЬКРАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ
ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано