A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Посилити профілактичну роботу із запобігання виробничому травматизму

Дата: 03.03.2020 13:27
Кількість переглядів: 410

Для агропромислового виробництва незабаром настане напружена пора весняно-польових робіт. Адже у березні-квітні сільськогосподарськими підприємствами виконується приблизно третина річного обсягу польових тракторних і транспортних робіт. Зростає також кількість зайнятих на ручних роботах працівників, перш за все, на технологічному обслуговуванні та забезпеченні роботи посівних та інших машинно-тракторних агрегатів.

Усе це об’єктивно збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні правил техніки безпеки, охорони праці та внаслідок неналежної організації робіт.

Причинами аварій і нещасних випадків під час експлуатації сільськогосподарської техніки, особливо при проведенні весняно-польових робіт, є: технічна несправність тракторів і сільськогосподарських машин; порушення технологічного процесу; не проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівникам господарств; порушення виробничої і технологічної дисципліни; відсутність медичних оглядів.

Наразі необхідною умовою успішного проведення комплексу весняно-польових робіт та збереження людського потенціалу є створення керівниками сільськогосподарських формувань безпечних умов праці найманих працівників, здійснення належного контролю за підлеглими та суворе дотримання ними трудової та виробничої дисципліни, правил охорони праці, пожежної безпеки.

Кам’янець-Подільське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області наполегливо рекомендує роботодавцям, керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, інженерам з охорони праці напередодні розпалу весняно-польових робіт посилити профілактичну роботу із запобігання виробничому травматизму. Слід організувати роботу згідно з Правилами з охорони праці в сільськогосподарському виробництві, дотримуватись нормативних актів з охорони праці, а саме:

- організувати навчання працівників безпечних методів роботи;

- провести інструктаж з охорони праці з усіма працівниками, зайнятими на виробничих процесах;

- забезпечити працівників спецодягом, засобами індивідуального захисту, аптечкою, питною водою та засобами пожежогасіння;

- відвести місце для відпочинку, споживання їжі та куріння;

- не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд;

- не допускати до роботи осіб хворих, перевтомлених, тих, які перебувають у нетверезому стані, або тих, що не пройшли інструктаж з охорони праці;

- провести заходи щодо зміцнення трудової та виробничої дисципліни;

- для виконання технологічних процесів не допускати машини й обладнання, які мають технічні несправності;

- заміняти, регулювати та очищати робочі елементи машин дозволяється тільки при непрацюючому двигуні трактора, після того, як вони будуть опущені або встановлені на підставки;

- не допускати експлуатацію машин без передбачених конструкцією огорож рухомих елементів;

- під час агрегатування трактора з причіпними машинами необхідно зашплінтувати з’єднувальний пристрій. Агрегати, до складу яких входять причіпні машини з робочим місцем, обладнати двосторонньою сигналізацією;

- причепи до трактора і навіска сільськогосподарських машин повинні виконуватись особами, які обслуговують цю машину, із застосуванням інструменту підйомних пристосувань, які гарантують безпечне виконання операцій.

Нагадуємо, що у разі настання нещасного випадку керівник робіт зобов’язаний: терміново організувати надання першої невідкладної допомоги потерпілому, забезпечити, у разі потреби, його доставлення до лікувально-профілактичного закладу; негайно повідомити роботодавця про те, що сталося. Роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок, зобов’язаний протягом однієї години передати з використанням засобів зв’язку та протягом доби на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок Фонду за місцем розташування підприємства, на якому він стався.

 

Кам’янець-Подільське відділення
управління виконавчої дирекції
онду соціального страхування України
в Хмельницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано