A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Андріївські вечорниці

Дата: 13.12.2018 09:29
Кількість переглядів: 1028

Серед осінньо-зимових свят виділяється, мабуть, найцікавіше – день Андрія Первозванного, чи, як його ще називають у народі, Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали себе пару для майбутнього подружнього життя.

До прийняття християнства свято називали Калитою. Потім первісна назва була замінена на свято Андрія Первозванного.

На передодні дня Андрія Первозванного в Гуменецькому сільському будинку культури проходили вечорниці. Де дівчатка і хлопчики згадували звичаї та обряди цього дня: ворожіння, заклинання, ритуальне кусання калити (коржа з білого борошна). По закінченні дійства бібліотекар Гужальська Неля привітала усіх Андріїв цінними подарунками. Сьогодні не було байдужих, наші вечорниці допомогли нам оцінити скарби нашого талановитого українського народу.

Свято Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом, яке відзначається 13 грудня. Напередодні цієї дати прийнято збиратися на Андріївські вечорниці.

За традицією хлопці в цей вечір робили різноманітні капості дівчатам. Дівчата ж в цей час займалися таємним обрядом – проводили ворожіння на судженого. Іноді дійством керувала заміжня і щаслива у сімейному житті ворожка.

Шануючи обряди своїх бабусь і прабабусь, в сільському будинку культури с.Великозалісся було проведено Андріївські вечорниці «Ой Андрію, даруй нам надію».

Українські вечорниці "Ой на Андрія дівчата гадали".

Андрію, Андрію, на тебе конопельку сію,
Фартухом волочу, бо вже заміж хочу,
Андрію, Андрію, на тебе конопельку сію,
Ой, дай, Боже, знати, з ким їх буду жати!

В вечір на Андрія в Нігинському СБК ожила одна із сторінок молодості наших прадідів, не порушували традицій і молодь нашого села. Все пройшло весело, дружньо, сміхом, жартами та конкурсами.

В селах Голосків та Улянівка відбулись Андріївські вечорниці – одне з найбільш шанованих молодіжних свят.

Це свято вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю.

Свято Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом. Напередодні цієї дати прийнято збиратися на Андріївські вечорниці, з якими пов'язано безліч неординарних звичаїв.

Отож, 12 грудня у Слобідко-Гуменецькій бібліотеці староста села Юлія Блажко та працівники культури Кодовбецька Яна та Сороката Ірина провели народознавчу годину "Ой, Калита Калита із чого ти вилита". Вечорниці супроводжувалися веселими співами, довгими дівочими посиденьками, конкурсами. Також дівчата кидали знятого з ноги черевика – якнайдалі через голову. Кинуте взуття розглядали, оскільки вважалося, що суджений прийде в будинок з того боку, куди вказує носок чобітка.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано