A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

STOP насильство

Дата: 29.11.2018 21:10
Кількість переглядів: 1059

Фото без опису

28 листопада на базі Гуменецького навчально-виховного комплексу „Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія”, працівниками КУ «Гуменецький ТЦСО», відділом соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, у рамках загальноукраїнської акції «16 днів проти насилля» був проведений інформаційно-просвітницький захід профілактичного спрямування з елементами тренінгу «STOP насильство».

Висловлюємо щиру подяку адміністрації навчального закладу за розуміння, надання допомоги по організаторським питанням та підтримці.

І особлива подяка учням 10 класу, які прийняли активну участь в обговоренні, постановці та розв’язанні ситуаційних завдань, виконанні вправ. Дякую за вашу енергійність, творчий підхід і здоровий гумор.

Насильство… Воно руйнує особистість, формує серйозні перешкоди на шляху до саморозвитку, шкодить здоров’ю, загрожує життю… Особливо небезпечно, коли цього впливу піддаються діти – так ламається психіка, втрачається віра в себе і свої можливості. Насильство, яким би воно не було, згубно відбивається на внутрішньому світі людини, змушує постійно ховатися від життя. Насилля в сім'ї зазвичай має сильніші наслідки і переживається жертвами гостріше, ніж випадковий напад в самому темному провулку. Серйозність цього явища посилюється тим, що це все відбувається в власній домівці, де рідна людина має бути опорою та підтримкою.

У всього на світі є причини і насильство в сім'ї, нажаль, не є винятком. Багато людей зростали і бачили як батько бив матір і всіляко знущався над дітьми, вони засвоюють таку модель поведінки і в майбутньому повторюють її.

То які ж причини такої жорстокості?

Минулий негативний досвід.  Мова йде про випадки, коли людина заздалегідь вбирає в себе модель жертви (віктимна поведінка) і зростає в ситуації постійного насильства. Дивно, але такі люди рідко звертаються за допомогою, так як їм соромно виявляти власну слабкість і нездатність протистояти обставинам. Наприклад, якщо дитину кривдять в школі однокласники, то він ще може поділитися цим вдома з батьками і останні, напевно, зроблять все, щоб захистити його. Коли ж сім’я стає джерелом зла і руйнівного впливу, то шукати порятунку виявляється ніде. Дитина або замикається в собі і терпить (роль жертви), або сам стає агресором. Досвід, отриманий в сім’ї, має велике значення та цінність. Добре, якщо цей досвід лише позитивний, якщо малюк росте в оточенні турботи, уваги і любові. Але, на жаль, реалії сучасної дійсності такі, що подібні випадки насильства – не рідкість. Причому, найчастіше насильство в сім’ї буває вкрай важко розпізнати.

Неадекватна самооцінка. Якщо у людини в дитинстві була занижена самооцінка, напевно, він продовжує вважати себе гірше за інших і в дорослому віці. Такі люди відмовляються від нових перспектив у розвитку, у професійному становленні і, найчастіше, задовольняються малим. Їм постійно здається, що вони знають недостатньо для того, щоб претендувати на високу посаду або великий розмір заробітної плати. Неадекватна самооцінка змушує їх ховати власну сутність від самих себе і не займатися своїм розвитком.  Це гіпотетична «людина-жертва».

У разі завищеної самооцінки можливий розвиток по шляху тирана. Така людина хоче, щоб оточуючі задовольняли його потреби і не рахується з їх думкою. Формується подібна самосвідомість теж в результаті насильства в сім’ї, тільки в даному варіанті простежується чіткий намір захистити себе. Яким чином? Продемонструвати свою здатність дати добру відсіч.

Насильство над жінкою. Насильство в сім’ї, де страждає жінка, може мати кілька видів: фізичне, сексуальне, психологічне (емоційне). Причому якщо в перших двох випадках особа усвідомлює, що позбутися від чоловіка – тирана можливо, тільки обірвавши з ним всі зв’язки, то коли справа стосується психологічного (емоційного) фактора, жінка готова довго терпіти, перш ніж будуть зроблені конкретні кроки.
Жінка може піддаватися нападкам з боку власного чоловіка з приводу того, що вона недостатньо гарна, освічена, розумна, не так виховує дітей, раптово знаходяться недоліки у веденні господарства і т. д. Це психологічне насильство, яке підриває віру в себе, знищує людину, змушує  повірити в те, що особистість ні на що не здатна. Сексуальне насильство сприяє формуванню у жінки стійкого неприйняття себе, відрази до себе і свого тіла. Фізичне насильство так само, принижує і пригнічує, не дозволяючи вийти за рамки нав’язаних стереотипів. Фізичне насильство небезпечно прямою загрозою для життя, отримання тілесних ушкоджень.

Які ж наслідки? А вони можуть бути дуже сумними, якщо жінка вчасно не зробить необхідні кроки для забезпечення власної безпеки. Навіть після того, як їй вдасться позбавитися від насильства в сім’ї, власна пам’ять не дозволить так швидко звільнитися від пережитого. Так як у жінки відбулася втрата віри в нормальні щирі стосунки, засновані на любові і повазі, серед наслідків варто відзначити невміння довіряти, цінувати себе. Навіть якщо з’явиться можливість зустріти хорошу людину, жінка, швидше за все, буде намагатися уникнути знайомства, і це зовсім не дивно. Жертви насильства потребують психотерапевтичної роботи з фахівцем, і така допомога повинна бути надана негайно.

Насильство над дітьми. Коли від насильства в сім’ї страждають діти - це особливо гірко. Так подається сигнал, що дорослі в цій сім’ї деградують та абсолютно не піклуються про те, щоб їх малюк повноцінно ріс і розвивався в спокійних та люблячих умовах.

Поряд з фізичним дитячим насильством набагато частіше зустрічається емоційний тиск з боку дорослих на дитину. І ці прояви є і в благополучних родинах! Наприклад, якщо батьки постійно висміюють будь-які починання сина або дочки, вважають їх несерйозними і безперспективними, тоді можна говорити про психологічне насильство. В цьому випадку відбувається зневіра в собі, неможливість повноцінно розвиватися, а також робити свої дивовижні і неповторні відкриття.

Наслідки для дітей. Проблеми в спілкуванні, конфлікти, агресивність, тривожність, порушення сну та апетиту, проблеми у навчанні, депресії, втечі з дому, низька самооцінка, комплекс неповноцінності, спроби суїциду. Нажаль, це ще не весь перелік.

Пам’ятайте, все, що принижує нашу особистість, ставить її в пряму залежність від інших людей, породжує численні образи та розчарування – призводить до нового насильства.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано