A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

День захисту літніх людей

Дата: 15.06.2018 12:07
Кількість переглядів: 1493

Сьогодні, 15 червня, рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 19-го грудня 2011-го року (резолюція №66/127), відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей, або ще цю подію називають – Днем захисту літніх людей.

За даними досліджень, представлених на 89-му пленарному засіданні Організації Об’єднаних Націй, «частка людей віком 60 або більше років у всій чисельності населення світу становитиме до 2050 року понад 20 відсотків». Максимальне і найстрімкіше зростання кількості літніх людей очікують у країнах, які розвиваються. Відповідно до класифікації Всесвітньої організації Охорони здоров'я до літнього віку відноситься населення у віці від 60 до 74 років, від 75 до 89 років - до старого, а 90 років і більше - до довгожителів. Як відомо, на практиці людьми похилого віку звичайно вважають людей, що вийшли на пенсію. Однак, це мірило не може бути універсальним, тому що пенсійний вік у різних країнах різний. Разом з тим, жінки, як правило, ідуть на пенсію раніш чоловіків. Проте, у переважній більшості країн світу до людям похилого віку відносять громадян у віці 60 років і більше. В Україні, як і в багатьох розвинених країнах, в останні десятиріччя значно зросла частка людей похилого віку. За даними Інституту демографії в Україні нараховується 11 млн. людей похилого віку.

За підтримки голови Гуменецької сільської ради Інни Абдулкадирової працівниками КУ «Гуменецький ТЦСО» були вручені подарунки громадянам поважного віку, які проживають на території Гуменецької ОТГ.

Люди похилого віку -
Мудрості стигла пора,
Спогадів митті без ліку,
Роки по вінця добра -
Праведно й щиро прожиті!
Що залишилось? - Жалі!
Мов на дідівськім столі
Кухоль води ледь надпитий...
Втіха бува лиш тоді -
Прийдуть як діти й онуки -
Згоять печаль од розлуки,
Радість засвітять в журбі...
Тільки те зрідка бува,
Більше розведено болю -
Смутком, сльозами, й поволі
Вже й присмерніли слова...
Може то треба страждать?..-
Чия ж то правда, наш світе,
Що, наче вічно, нам діток
Спрагло щодня дожидать...
В серці ж образи немає,-
Чужать образи всіх нас,
Серце в любові чекає
Рідне дитя кожний час!..
Хоч вже диктуються днями
Долі останні рядки -
Знову продивлені нами
В тихім віконні шибки...
Чим же наш спадок рясніє -
Що, в нім, лиш, сум дозріва?
Ні, - повен він і надії -
Тої, що світ зігріва!..-
Нею ми щедро вчащали
Того в житті, і того..,-
Значить, не так вже і мало
Людям лишили свого!

Соціальний працівник селища Сахкамінь Дорофяк Оксана, діловод Лиса Катерина, завідуюча клубу Ніна Волинець, з квітами, з найщирішими побажаннями здоров’я, щастя, достатку та подарунком від Гуменецької сільської ради прийшли до одинокої літньої жительки Марії Петрівни Купцевич.

Як показує практика, літні люди, ті яким за 60, також потребують захисту, і це не дивлячись на той факт, що найчастіше вони мають багатий досвід, відмінні професійні навички та мудрість, якої ще не дістає підростаючому поколінню. Шанобливе і соціально відповідальне ставлення до стареньких – запорука і гарантія благополуччя для тих, хто так чи інакше стане на їх місце в наступних роках, не будемо про це забувати!

15 червня в с. Голосків, Улянівка до дня захисту похилого віку соціальний працівник разом з працівниками культури вітали Насиленко Ларису Степанівну, Штогрин Марію Миколаївну.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано