A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Заходи у с.Слобідці-Гуменецькій

Дата: 31.01.2017 12:07
Кількість переглядів: 1028

Фото без опису 27 січня в бібліотеці села Слобідка-Гуменецька відбулась літературна година на тему: “Слово осяяне любов’ю” (до 75 річниці з дня народження українського письменника М.Мачківського), на якій Олександра Боднар зачитала поезію «Зав’язь доброти».

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Український поет Микола Антонович Мачківський народився в селянській родині 10 січня 1942 року у с. Хоросток Славутського району Хмельницької області.

Його сім’я, як багато інших в Україні, пройшла через жорна 1930-х і 1940-х: репресії, війна, повоєнне лихоліття… 1928 енкаведисти репресували та розстріляли дідів – братів Юзика і Кароля. Ув’язнили батька і дядька Миколу. У роки війни їх було звільнено та направлено в армію. Обидва додому не повернулися. Батько загинув у фашистському концтаборі.

Виживали удвох з матір’ю. Тяжко працювали. Та попри все хлопець навчався. Здобував освіту у Хоростецькій восьмирічній і Ганнопільській середній школах. Згодом закінчив Кам’янець-Подільську міжрайонну заочну школу (1960). За комсомольською путівкою їздив на спорудження цукрового заводу в Кам’янці-Подільському. 1968 закінчив факультет журналістики Львівського університету. Працював редактором районної газети «Радянське село» (Білогір’я), літературним редактором і літературним консультантом обласних газет «Радянське Поділля» і «Корчагінець», завідував кабінетом молодого автора при Хмельницькій обласній організації СПУ. Разом з кількома науковцями створив музей «Літературна Хмельниччина», був його науковим співробітником.

Працює у Хмельницькому видавництві «Поділля», редагує газету «Подільська панорама».

Збірки поезій М.Мачківського: 
«В житах» (1974),
«Червоний рушник» (1979),
«Живий дощ» (1983),
«Зав’язь доброти» (1986),
«Осіння радість» (1990),
«Розімкнуте коло» (1994),
«Вибране» (1994),
«Далечінь» (1997).
Художньо-докумументальна повість «Сорокодуби» (1994).
Художньо-документальний роман «Пароль – «Проскурів» (1997).

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису

25 років тому Національний синьо-жовтий стяг став Державним прапором України. 28 січня 1992 року Верховна Рада України під головуванням Івана Плюща ухвалила Постанову "Про державний прапор України".

Працівники культури с. Слобідка-Гуменецька влаштували флешмоб під назвою "Державний прапор наш священний оберіг" до річниці стяга. Розповіли діткам, що зокрема у постанові зазначається "Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг верхньої – синього, нижньої – жовтої.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано