Профілактика вірусного гепатиту А
Інформує Кам’янець-Подільське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки та травного каналу. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до + 38,5 градусів протягом перших 2-3 днів, спостерігається ломота в тілі.
Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер‘ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива).
Варто знати, що джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Крім того, для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).
Інкубаційний період (період від моменту зараження до перших проявів хвороби) становить 7-50 днів (в середньому 15-45 днів)
Для того, щоб не захворіти гепатитом А, необхідно суворе дотримання правил особистої гігієни а саме:
1. Ретельно мити руки милом перед приготуванням та вживанням їжі.
2. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
3. Пити кип`ячену воду.
4. Ретельно мити овочі, фрукти і ягоди перед вживанням. Для більшої безпеки краще обдавати їх окропом.
5. Дитячі іграшки мити та, по можливості, також обробляти кип’ятком.
6. Не купувати їжу у сумнівних вуличних торговців.
7. Тримати в чистоті водопроводи, криниці, вбиральні та сміттєві ящики.
8. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
Не варто займатись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись до лікаря.
Читати статтю Скайп-консультація (22.02.2018)