A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Пам’яті героїв Крут

Дата: 29.01.2018 23:14
Кількість переглядів: 2533

с.Залісся Друге, с.Вербка, с.Малозаліссяс-ще Сахкамінь (бібліотека), с-ще Сахкамінь (клуб), с.Великозалісся, с.Абрикосівка;
доповнено 30.01.2018: с.Гуменці, с.Нігин;
доповнено 01.02.2018: с.Думанів.


с. Залісся Друге

Герої Крут – для нащадків взірець

Крути – наша гордість і слава,
Там соколи юні у вічність пішли,
На клич молодої держави,
Піднялися вірні сини.
Грудьми у нерівному бою,
Спинили червону орду,
З честю впали герої,
За Україну свою.

29 січня – День пам’яті Героїв Крут. В Залісько Другому СБК проведено інформаційну хвилинку «Пам’ятай про Крути», під час якої до уваги глядачів було оформлено виставку «А Крути нам не забути», підготовлені матеріали з книг та періодики про подвиги Героїв Крут.

Бій під Крутами – це героїчна і трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей, найкращих представників українського студентства.

На початок


с.Вербка

Сторінки історії

З нагоди сторіччя бою під Крутами в Вербецькій бібліотеці було проведено годину мужності «Нев’янучий вінок пам’яті Героїв Крут».

Про історичну долю України, про її вірних синів-лицарів, які в найтяжчі часи безправ’я високо тримали прапор визволення, розповіла Вапнична В.М. Поляруш У. прочитала вірш П. Тичини «Пам’яті-30».

Пам’ять про Героїв Крут буде виховувати нові покоління: міцні, життєрадісні, героїчні.

На початок


с.Малозалісся

29 січня 1918 року в історії України з’явилася нова сторінка, щедро полита молодою кров’ю, назва якої – Крути.

З цієї нагоди в сільському клубі села Малозалісся було проведено історичну подорож «Герої Крут – для нащадків взірець».

Їхні могили знані й незнані,
Волі народної дзвін.
Вічна Їм пам’ять, Вічна Їм слава
І наш доземний уклін.

На початок

с-ще Сахкамінь (бібліотека)

Як сніги покриють землю
Рядном білим, не забудь
Спом’янути тую славу,
Що лишилась нам з-під Крут.
Не шукай вже Фермопілів,
Тільки Крути спогадай,
Де спартанці-українці
Полягли за рідний край.
Вічну славу здобували українці біля Крут,
Не забудь, героїв триста, спом’яни їх, не забудь.

Сахкамінською філією КЗ «Гуменецька публічна бібліотека» спільно із школою проведено годину історичної пам’яті «Пам’ятай про Крути».

100 років відділяють нас від подій 29 січня 1918 року, коли 300 юнаків піднялися на захист незалежної Української держави, протиставивши московсько-більшовицьким військам свої гарячі серця. Вони поклали свої голови за визволення Вітчизни, і Вітчизна збереже про них вдячну пам’ять на віки вічні.

На початок


с-ще Сахкамінь (клуб)

Пам`яті героїв Крут

Славних хлопців-добровольців загинуло триста,
Бо така вже їхня доля 
коротка терниста.
Ой ви, Крути, ой ви, Крути, біль мого народу,
Віддали життя герої за нашу свободу

28-го січня в клубі селища Сахкамінь працівники клубу Ніна Волинець, Надія Забродська, Віталіна Пиріжок провели годину патріотизму, присвячену 100 річчю битви під Крутами. Звучали вірші та пісні про трагічну історію героїчної битви. Активними учасниками заходу були жіночий вокальний колектив «Подільське намисто» та молодь селища.

На початок


с.Великозалісся

29 січня 1918 року на Чернігівщині поблизу невеличкої залізничної станції Крути, що неподалік Бахмача відбувся бій. У цей день жменька юнаків у нерівному бою віддали своє життя, але відстояли честь України.

300 молодих юнаків пішло у безсмертя. Вони показали приклад мужності, відданості і незборимості духу. Вони живуть у пам’яті і справах наступних поколінь.

З цієї нагоди в СБК Великозалісся працівниками культури проведена історична година: «Крути: трагедія та перемога».

На початок


с.Абрикосівка

"Квіти у полі,там де Крути..."

Під Крутами там молоде юнацтво
На прю криваву з ворогами стало.
За Україну,славу,честь й богатство
Життя юнацьке своє там віддало.

На початок


с.Гуменці

Серце зі сталі і дух із граніту

Червоніли під Крутами маки...
Вітер тихо у неба питав,
Що за зорі засяяли раптом?
Чом багряним тут сніг запалав?

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут – саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Їх було триста – студенти та гімназисти. Проти них були тисячі – солдати, фронтовики та матроси більшовицької армії. Нерівний бій. Бій під Крутами, який на декілька днів віддалив захоплення Києва. Втрати сягали: до 250 юнаків, одна рота (до 30 людей) студентів і 10 старшин. Бойовий наказ наша молодь виконала.

Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її.

В історичній годині пам’яті «Серце зі сталі і дух із граніту», присвяченій 100 річниці пам’яті Героїв Крут, яка проводилась в КЗ «Гуменецька публічна бібліотека» спільно з Гуменецьким будинком культури, згадали неспростовний факт героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за Незалежну Україну.

На початок


с.Нігин

 

„Чим вищий п’єдестал побудуємо для тих, що стали символом наших визвольних змагань, тим далі падатиме роз’яснююче світло від цього символу”
Олена Теліга

Ці слова про героїку і трагедію Крут є, мабуть, найзнаменнішим означенням національної історичної ваги того, що сталося 29 січня 1918 року. Ось уже сотню літ ця вже не тільки географічна назва бентежить національну пам’ять українців. Крути стали символом непохитності, патріотизму та всеосяжної любові до Батьківщини.

В Нігинській ЗОШ І-ІІІ ступенів зібралися на урок пам’яті „Там цвіт прекрасний України довічним сном калинно спить...” вчителі, учні, завідувач народним музеєм, працівники культури щоб віддати шану Героям Крут та перейнятися цим світлом любові до Батьківщини.

Нам сьогодні небайдужа пам’ять про полеглих Героїв Крут, волю та незалежність України.

На початок


с.Думанів

Там цвіт прекрасний України довічним сном калинно спить…

 

А навкруги і смерть, і кров.
“На порох стерти, перебити!” –
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей – не перемогти!

Микола Луків

29 січня у  філії КЗ «Гуменецька публічна бібліотека» с.Думанів відбулась година пам’яті «Там цвіт прекрасний України довічним сном калинно спить….» присвячена  подвигу української молоді – студентам і гімназистам – які 29 січня 1918 року прийняли нерівний бій з більшовицькою навалою біля станції Крути та поклали найдорожче на вівтар свободи – власні життя.

Подвиг студентів-крутян став символом мужності та беззастережної любові до власної Батьківщини. За часів радянської влади, про бій під Крутами забули до отримання Україною незалежності. Тільки в останні роки історики почали активно вивчати наявні матеріали. І хоча зараз виникає більше питань, ніж відповідей, незмінним залишається один факт: битва під Крутами – одна з визначних сторінок історії України, яку ми маємо пам’ятати.

На початок


Читати статтю Всеукраїнський конкурс "Діти будують країну"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано