A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

МІЖНАРОДНИЙ ТИЖДЕНЬ ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙ: ПОРАДИ, ЯК ЗНИЗИТИ РИЗИК ІНФІКУВАННЯ

Дата: 17.10.2023 11:17
Кількість переглядів: 81

15–21 жовтня 2023 року – Міжнародний тиждень профілактики інфекцій. Інфекційний контроль – це концепція використання науково обґрунтованих практик та процедур, зазвичай у медичних закладах, спрямованих на запобігання чи зниження ризику зараження медичних працівників, пацієнтів та відвідувачів закладів охорони здоров’я. 

У контексті Міжнародного тижня профілактики інфекцій зазвичай йдеться про стандартні заходи захисту: гігієну рук, прибирання та дезінфекцію, використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), респіраторний етикет та етикет кашлю, безпеку ін'єкцій і т.д.

Хоча заходи з профілактики інфекцій та інфекційного контролю призначені для використання в медичних закладах, є кілька порад, які можна використовувати у повсякденному житті!

Щоб знизити ризик інфікування, дотримуйтесь таких порад:

Мийте руки. Це потрібно робити: 1) перед приготуванням їжі та її прийомом; 2) після відвідування туалету; 3) після того, як прийшли з вулиці; 4) коли візуально руки забруднені; 5) після контакту з домашніми улюбленцями та їхнім кормом; 6) до й після обробки порізу або рани; 7) після зміни підгузників дитині; 8) після контакту зі сміттям; 9) після кашлю або чхання. Процес миття рук має тривати щонайменше 40 секунд. 

Покрокова інструкція, як правильно мити руки:

  • Намочіть руки водою.
  • Нанесіть мило на всю поверхню рук.
  • Потріть руки долоня об долоню.
  • Потріть правою долонею по поверхні лівої руки з переплетінням пальців й навпаки. Аналогічно потріть долоню об долоню.
  • Зчепіть пальці й потріть їх.
  • Ретельно потріть великі пальці лівої та правої рук.
  • Потріть долоні пальцями по колу.
  • Змийте водою.
  • Витріть руки одноразовим паперовим рушником, за відсутності - індивідуальним тканинним. Використання останнього не підходить для великої кількості людей. 
  • Закрийте кран паперовим рушником, адже перед цим ви його відкривали брудними руками.
  • Усе, ваші руки чисті!

Якщо можливості помити руки немає, використовуйте спиртові антисептики.

Вакцинуйтеся. Щеплення значно знижує ризики захворіти на низку недуг. Обов’язково вакцинуйтесь відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень та вакцинуйте своїх дітей.

Не забувайте про респіраторну гігієну та етикет кашлю. Під час кашлю та чхання затуляйте рот і ніс одноразовим носовичком або серветками. Не торкайтеся руками обличчя (очей, носа, губ). Після використання носовичок чи серветки викиньте в урну для сміття та помийте руки.

Кашляйте і чхайте у згин ліктя за відсутності серветки чи носовичка. Прикривання рота і носа долонею призводить до поширення інфекції через руки і побутові предмети. Якщо вже так сталося – слід потім помити руки з милом. За відсутності такої можливості – користуйтеся антисептиками з вмістом щонайменше 70% спирту.

Якщо захворіли, не забувайте, що в громадських місцях потрібно обов'язково носити маску, і слідкувати, щоб вона закривала і ніс, і рот, але краще залишайтеся вдома, якщо почуваєтесь зле.

Засоби індивідуальної гігієни мають бути індивідуальними. Використовуйте власну зубну щітку, бритву та гребінець. 

Ставтеся відповідально до вживання антибіотиківНе приймайте ці лікарські засоби самостійно. Призначати антибіотики - справа лікаря. Вживайте антибіотики, суворо дотримуючись прописаної дози та кількості днів прийому. 

          Джерело: https://phc.org.ua/news/mizhnarodniy-tizhden-profilaktiki-infekciy-poradi-yak-zniziti-rizik-infikuvannya

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано