A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Інформує центр контролю та профілактики хвороб

Дата: 18.08.2023 11:03
Кількість переглядів: 80

Безпека – понад усе
(про інфекційну захворюваність та профілактику керованих інфекцій)

Багато людей під час війни вимушено змінюють місце проживання та знаходяться в умовах, де ризик поширення інфекційних хвороб збільшується. Через це важливо знати симптоми цих захворювань та як захистити себе і своїх дітей. Під час війни та масового переселення людей такі інфекційні хвороби як кір, краснуха, дифтерія , правець , кашлюк, поліомієліт є особливо небезпечні. Вакцинація є надійним засобом профілактики від цих захворювань.

Батьки, які дбають про здоров’я своєї дитини, часто губляться, коли стикаються з питанням вакцинації. Адже в інформаційному просторі нині циркулює стільки міфів! Але ж неправдиві чутки можуть коштувати здоров’я та навіть життя дитини.

Вакцинація – це не тільки особиста справа. Це суспільна справа, зокрема, через поняття «колективний імунітет» («популяційний імунітет»). Він визначає рівень вакцинації в популяції людей, який запобігає поширенню інфекцій та виникненню спалахів та епідемій. Наприклад, як це було в Україні в 2015 році, коли через катастрофічно низький рівень вакцинації стався спалах поліомієліту. З іншого боку, завдяки вакцинації, кількість випадків кору в Європейському регіоні ВООЗ з 1990-х років скоротилася більше ніж на 90%. Але вірус досі поширюється там, де існують люди без щеплень та імунітету, відкриті до вірусу.

Важлива роль суспільного імунітету в тому, що він захищає тих, хто з якихось причин не може бути вакцинований, або ще не повністю щеплений. Це дуже маленькі діти, люди з ослабленим імунітетом (наприклад, онкохворі), літні люди. Аби «імунітет населення» захищав усіх, необхідно досягти щонайменше 95% вакцинації.

У більшості країн, як і в Україні, є програма обов'язкової вакцинації. Основні щеплення проводять дітям від народження до 18 років. Але деякі потрібно повторювати й в дорослому віці, оскільки імунітет з часом слабшає.

Всі вакцини, що використовуються в Україні, закуповуються через поважні міжнародні організації, прекваліфіковані ВООЗ та виготовляються за стандартами GMP. Тому «неякісних» та «небезпечних» серед них нема. Крім того, перед щепленням Ви можете особисто перевірити, чи в належних температурних умовах зберігалася вакцина, за допомогою термоіндикатору на її упаковці. За даними ВООЗ, завдяки щепленням щорічно зберігається 2-3 млн дитячих життів. При цьому можна врятувати ще 1,5 млн, збільшивши охоплення вакцинацією.
Побічні реакції на вакцину залежать не від країни-виробника, а від складу препарату. Будь-які вакцини, що містять цільноклітинний кашлюковий компонент, можуть викликати побічні реакції частіше, ніж їхні аналоги з ацелюлярним кашлюковим компонентом (30% випадків реакцій після використання цільноклітинної вакцини та 15% випадків після ацелюлярної). Тобто після щеплення цільноклітинною вакциною будь-якого виробника більш вірогідними є побічні реакції у вигляді високої температури, болю, набряку чи ущільнення у місці ін’єкції. Але важливо розуміти, що ці реакції є очікуваними та не загрожують здоров’ю дитини, крім того, саме у Вашої дитини їх може не бути взагалі чи вони можуть бути незначними. Також варто пам’ятати, що ймовірність появи таких реакцій зростає з віком. У дітей на першому році життя такі реакції як правило не виникають.

Цікаві факти:

  • Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу.
  • За рахунок вакцинації захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%, людство за крок до того, щоб назавжди знищити цю страшну хворобу.
  • Знизилися захворюваність на правець, дифтерію, кашлюк, краснуху, захворюваність менінгітами, раком печінки.
  • Глобальна смертність від кору знизилася на 75%
  • Знизилася щорічна смертність від правця новонароджених більш ніж в 13 разів.

Легких Вам вакцинацій і нехай Ви та Ваші дітки завжди будуть здоровими!

Ганна ТАНАС
Помічник епідеміолога
Кам’янець-Подільського
районного відділу
ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано