A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Інформує центр контролю та профілактики хвороб

Дата: 07.08.2023 11:22
Кількість переглядів: 219

Що потрібно знати про ротавірусну інфекцію?

Ротавірусна інфекція (ротавірусний ентерит) - це інфекційна хвороба, яка проявляється важкою діареєю, блювотою, підвищенням температури тіла та  іншими кишковими проявами.

Особливо важко переносять цю хворобу немовлята. Вірус вражає не тільки дітей, а і дорослих, проте у дорослих, зазвичай, хвороба протікає у легкій формі.

Інкубаційний період хвороби – від 12 до 24 годин. Симптоми хвороби в середньому тривають 3-5 днів. Ротавірус є стійким до ліків та дезінфекційних заходів.

Нерідко ротавірус носить епідемічний характер. Джерелом ротавірусу є хвора людина. Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (через забруднені іграшки, меблі, одяг, брудну воду, тощо, або при вживанні в їжу інфікованих ротавірусом продуктів харчування).

Так, протягом поточного року по м. Кам’янці-Подільському було зареєстровано 12 випадків ротавірусного ентериту. Серед дітей у віці 1-4 роки – 6 випадків; у віці 5 – 9 років –6 випадків.

В Кам’янець-Подільському районі реєструвалось 3 випадки ротавірусу: 1 випадок у дитини до 1 року життя та по 1 випадку серед дітей у віці 1 – 4 роки та 5 – 9 років.

Проти ротавірусу специфічного лікування немає. Головне в лікуванні – це відновлення втраченої рідини, глюкози та солей.

Для профілактики рота вірусу потрібно дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити овочі та фрукти, вживати в їжу тільки свіжі продукти та якісну воду.

Та найнадійнішим захистом від ротавірусу є вакцинація. Вакцинація здійснюється дітям 6 тижнів життя до 6 місяців. Для повного захисту від інфекції необхідно отримати 2 дози вакцини.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх дітей!

Лілія Миронюк
Помічник епідеміолога
Кам’янець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницького ОЦКПХ МОЗ України»             


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано