A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Кам’янець-Подільський районний відділ «Центр пробації»

Дата: 02.02.2023 09:10
Кількість переглядів: 130

05 лютого 2023 року в Україні відзначається 8 річниця з дня прийняття Закону України «Про пробацію». Пробація – це система заходів кримінально-правового регулювання, які альтернативні покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі. У світі вона існує вже більше 200 років, але для України це відносно нова система, адже Закон «Про пробацію» був ухвалений в 2015 році.

Слід наголосити, що по-перше, пробація – це не покарання, яке застосовується замість позбавлення волі або обмеження волі, а система. Вона передбачає в тому числі і покарання, альтернативне позбавленню волі або обмеженню волі, але головна її суть у тому, що вона включає ще й інші елементи.

По-друге, головною метою пробації є безпека суспільства. Пробація не означає можливість правопорушнику уникнути покарання. Це просто більш перспективна і логічна схема виконання цього покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією засудженої особи до змін без ізоляції її від суспільства. Адже, саме працівники пробації наразі забезпечують повернення людини, яка вчинила правопорушення, до суспільства.

Відповідно до даного Закону, підрозділи кримінально-виконавчої інспекції Державної пенітенціарної служби України реформовано у підрозділи пробації, які підпорядковано до Державної установи «Центр пробації» Міністерства юстиції України. Підрозділи пробації виконують такі види покарань, як: громадські роботи, виправні роботи, позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю, штраф, а також найбільш розповсюджений захід кримінально-правового регулювання – це звільнення від відбування покарання у виді позбавлення волі або обмеження волі з випробувальним строком. Також Закон України «Про пробацію» передбачає забезпечення суду інформацією про обвинуваченого на етапі судового розгляду та здійсненню заходів з підготовки осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення.

Кам’янець-Подільський районний відділ філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області знаходиться за адресою: місто Кам’янець-Подільський, вул. Шевченка, 26. Він обслуговує територію 125 населених пунктів, які належать до семи об’єднаних територіальних громад Кам’янець-Подільського району, це такі, як: Кам’янець-Подільська міська ОТГ, Староушицька селищна ОТГ, Гуменецька сільська ОТГ, Слобідсько-Кульчієвецька сільська ОТГ, Жванецька сільська ОТГ, Орининська сільська ОТГ, Китайгородська сільська ОТГ.

Протягом 2022 року за обліками відділу пройшло 265 осіб, засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та 52 особи, притягнуті до адміністративної відповідальності. Відносно 81 особи, які обвинувачуються у скоєнні кримінального правопорушення, підготовлено та направлено до суду досудові доповіді, які характеризують особу обвинуваченого, для прийняття судом об’єктивного рішення про призначення міри покарання. 75 засуджених до покарань з випробуванням, які під час іспитового строку стали на шлях виправлення та перевиховання, за клопотанням відділу пробації, судом звільнено від відбування покарання у виді позбавлення (обмеження) волі, в зв’язку із закінченням іспитового строку. Відносно 2-х засуджених осіб, які під час іспитового строку допустили порушення порядку та умов відбування покарання, за клопотанням відділу пробації, судом скасовано іспитовий строк і їх направлено до місць позбавлення волі для відбування призначеного покарання.

Начальник Кам’янець-Подільського районного відділу «Центр пробації» Віктор БОБРОВСЬКИЙ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано