A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

На захисті прав громадян: система безоплатної правової допомоги відзначила 10-річчя

Дата: 22.06.2022 15:40
Кількість переглядів: 585

Цього місяця своє 10-річчя відзначила система безоплатної правової допомоги – відносно нова державна правозахисна інституція, один із найуспішніших соціальних проєктів, який покликаний допомогти реалізувати конституційне право громадян на отримання професійної правничої допомоги.

10 років тому, у червні 2012 року, була створена перша установа системи безоплатної правової допомоги – Координаційний центр з надання правової допомоги, який є структурним підрозділом Міністерства юстиції України.  Створенню центру передувало підписання 2 червня 2011 року Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

А вже в січні 2013 року по всій Україні розпочали роботу близько двадцяти регіональних центрів, які виконують функцію з надання безоплатної вторинної правової допомоги, тобто послуг із захисту, в кримінальному процесі затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим до покарання, пов’язаного з позбавленням волі, а також у справах про адміністративні правопорушення особам, щодо яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт.

Далі, з 1 липня 2015 року, в усіх регіонах України відчинили свої двері місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, один із таких центрів розташований у Кам’янці-подільському. У складі Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги нині працюють чотири сектори: «Дунаєвецьке бюро правової допомоги», «Новоушицьке бюро правової допомоги», «Чемеровецьке бюро правової допомоги» та  «Кам'янець-Подільське бюро правової допомоги». Саме юристи бюро надають безоплатну правову допомогу клієнтам.

Сьогодні доступ до правових послуг у цивільному та адміністративному процесах мають соціально незахищені категорії громадян – учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, люди з інвалідністю, діти та багато інших осіб. З кожним роком існування системи безоплатної правової допомоги перелік осіб, які мають право на вторинну правову допомогу, розширювався. Так, у 2018 році його отримали особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також діти.

З листопада 2021 року до переліку осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, увійшли громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, – з питань, пов’язаних із захистом порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів у зв’язку зі збройною агресією російської федерації та тимчасовою окупацією території України. З 20 травня цього року це право отримали потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту, а також особи без документів.

За роки роботи для забезпечення права громадян на безоплатну вторинну правову допомогу Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги видав близько 3 тисяч рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах.

Зазначимо, що сьогодні безоплатну правову допомогу можна отримати як безпосередньо у бюро правової допомоги, так і за допомогою телефону чи онлайн-сервісів. Зокрема, звернутися по консультацію можна за єдиним телефонним номером системи – 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні у межах України), а також через вебсайт системи, у кабінеті клієнта, через месенджери сторінокв соцмережах, в чатах Телеграм та Вайбер, мобільні застосунки«Безоплатна правова допомога» та «Твоє право»або ж скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій WikiLegalAid.

Подивитися розташування, номери телефонів та актуальну інформацію про режими роботи бюро правової допомоги можна на мапі, яка регулярно оновлюється: https://bit.ly/bpd_buro. Там можна також дізнатися графік роботи консультаційних пунктів (дату та час проведення прийому осіб).

Адреса Кам’янець-Подільського бюро правової допомоги: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, 44,  каб. 306;   тел. (097) 894 49 00.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано