A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Громадське обговорення

Дата: 24.05.2021 08:19
Кількість переглядів: 337

1. Найменування організатора громадського обговорення – Гуменецька сільська рада.

2. Мета: врахування думки жителів Гуменецької сільської об’єднаної територіальної громади щодо реорганізації шляхом злиття Сахкамінського закладу дошкільної освіти «Малятко» Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області та Сахкамінської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області в Сахкамінську гімназію (зі структурними підрозділами початкова школа та дошкільний підрозділ) Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області.

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

Згідно з Конституцією України (ст. 143):

«Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26):

«Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

Закон України «Про освіту» набрав чинності 28 вересня 2017 року. Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п'яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом. Таким чином установчі документи, зокрема статути закладів загальної середньої освіти, мають бути переоформлені до 28 вересня 2022 року.

На території Гуменецької сільської ради функціонує 9 закладів загальної освіти, у яких навчається 1060 школярів:

- 1 опорний заклад, з філією;
- 2 ЗОШ І-ІІІ ступенів;
- 1 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ;
- 2 ЗОШ І-ІІ ступенів;
- 2 НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ;
- 1 гімназія.

Крім того, функціонує 9 закладів дошкільної освіти у яких виховується 375 дошкільнят.

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, з кожним роком у нашій громаді, як і в Україні зокрема, зменшується народжуваність, відповідно зменшується кількість вихованців у ЗДО та учнів у ЗЗСО. Так, у 2018 році уже закрито третю групу в Сахкамінському та Вербецькому ЗДО, а у цьому році плануємо закрити другу групу у Думанівському ЗДО та четверту у Гуменецькому ЗДО через малу чисельність дітей. У закладах загальної середньої освіти теж ситуація бажає бути кращою: в Колубаївському НВК немає 2 класів, в Залісько-2 НВК у цьому році набираємо лише 2 учні до 1 класу, а в Циківській гімназії всього 4 повних класи, решта учні навчаються за індивідуальною програмою. У Сахкамінській школі також спостерігається зменшення учнівського контингенту. Крім того Сахкамінська школа знаходиться у пристосованому приміщені без спортивної зали та спортивного майданчика. Кількість та площа навчальних кабінетів не в повній мірі відповідає потребам учасників освітнього процесу. В той час, коли приміщення Сахкамінського ЗДО є типовим, відповідає усім санітарним вимогам, є велика актова зала і вільні кімнати для можливої організації навчання першокласників у приміщенні дитячого садка. Створення єдиного закладу освіти дасть позитивні результати, оскільки це і об’єднання навчальної бази, оновлення педагогічного колективу та формування нового учнівського соціуму через групування учнів та вихованців ЗДО в одному закладі.

Проаналізувавши перспективну мережу, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, провівши засідання робочої групи відділу освіти, культури, спорт у і туризму, виносимо на громадське обговорення питання реорганізації шляхом злиття Сахкамінського закладу дошкільної освіти «Малятко» Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області та Сахкамінської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Гуменецької сільсько ї ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області в Сахкамінську гімназію (зі структурними підрозділами початкова школа та дошкільний підрозділ).

Запрошуємо Вас долучитися до громадського обговорення щодо реорганізації вищезазначених закладів освіти.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 32325, Кам’янець-Подільський район, село Гуменці, вул. Першотравнева, 69, відділ освіти, культури, спорту і туризму Гуменецької сільської ради. Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення у с. Сахкамінь громадських слухань, зборів, зустрічей з громадськістю і колективами ЗЗСО та ЗДО.

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Гуменецької сільської ради у терміни з 24 травня по 24 червня 2021 року.

3. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: 32325, Кам’янець-Подільський район, село Гуменці, вул. Першотравнева, 69 т. 7-59-10 (відділ освіти, культури, спорту і туризму Гуменецької сільської ради), електронна адреса: osvitagumentsyotg@ukr.net.

4. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Свідер Віталій Євгенович – заступник сільського голови. Контактна особа – Срібняк Лілія Олексіївна, начальник відділу освіти, культури, спорту і туризму Гуменецької сільської ради, тел. 7-59-10.

5. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Гуменецької сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано