A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Кліщі та хвороба Лайма. Що це таке і як від неї вберегтися?

Дата: 21.04.2021 14:42
Кількість переглядів: 502

Інформує Кам’янець-Подільське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

Весна – це не лише повернення тепла, а й активність кліщів, які можуть переносити інфекційні захворювання. Одне з них – хвороба Лайма, також відома як бореліоз. Розповідаємо, наскільки вона небезпечна і як вберегтися.

Що таке хвороба Лайма (ХЛ)?

Не всі кліщі є небезпечними для людини, але деякі можуть переносити збудників інфекцій. В українських широтах найпоширеніша хвороба, що передається кліщами - хвороба Лайма. Крім того, ще кліщі переносять вірус кліщового енцефаліту. Викликана ним хвороба може бути ще небезпечнішою за хворобу Лайма, але на щастя, в Україні вона трапляється досить рідко. І якщо від енцефаліту існує ефективна вакцина, то від хвороби Лайма – ні.

Про перші випадки захворювання людей на хворобу Лайма в Україні стало відомо тільки в 1994 p., а офіційна реєстрація захворювання ведеться лише з 2000р. На даний час випадки цього захворювання реєструються в усіх регіонах нашої країни.

Більшість випадків хвороби Лайма відмічають з травня по листопад – період найвищої активності іксодових кліщів. Але «впіймати» їх можна в будь-яку пору року і навіть зимою, якщо вона тепла і безсніжна. Лише 30% хворих можуть пригадати епізод укусу кліща і тільки тому, що побачили кліща на тілі . Відчути укус кліща майже неможливо: він виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.

Які симптоми?

Перші симптоми хвороби проявляються лише після інкубаційного періоду, який у більшості випадків триває від одного до 30днів. Втім, іноді може йтися і про кілька місяців з моменту укусу кліща.

Один із перших симптомів хвороби Лайма – еритема. Це червона пляма на місці укусу завбільшки як 5-копійкова монета, яка потім невпинно збільшується. Вже на цьому етапі дуже важливо звернутися до лікарів: більшість пацієнтів, які проходять повний курс вживання антибіотиків, повністю одужують.

Але проблема в тому, що у зараженої людини така еритема частіше не з’являється, ніж з’являється, чи людина не звертає на нею уваги. У хворих також може підвищуватися температура, виникати відчуття втоми й головний біль. В деяких випадках буває нудота, біль очних яблук та оніміння.

Якщо ж своєчасно не звернутися до медиків, хвороба може прогресувати, викликаючи запалення в суглобах, нервовій системі та серці, і може розвинутися вже за кілька місяців після інфікування. Такий застарілий бореліоз більше ніж у половині випадків не вдається вилікувати повністю: на якийсь час ліки «гасять» хворобу, але потім вона знову повертається.

В окремих випадках хвороба призводить до втрати працездатності та важкої форми інвалідності.

Як вберегтися?

Найкращий вихід – зробити усе, аби уникнути укусу кліща. Кілька основних порад, якщо ви зібралися на прогулянку:

намагайтеся носити закритий одяг і високе взуття – так кліщу важче буде дістатися до шкіри та вкусити.

Бажано, щоб одяг був світлим – це дає шанс вчасно помітити кліща.

Використовуйте репеленти – спецзасоби для відлякування кліщів. Обов’язково дотримуйтеся інструкції з використання засобу та зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно.

Після повернення додому уважно огляньте тіло та одяг – іноді кліщі ховаються у складках одягу і можуть чекати на шанс прикріпитися до тіла людини упродовж кількох днів.

Якщо гуляли з твариною то уважно огляньте її також.

Кам’янець-Подільське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області нагадує, що підхопити кліща можна не лише в лісі чи парку, а на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві.

Що робити, якщо вас вкусив кліщ?

Головне – діяти швидко. В ідеалі варто звернутися до лікарів, але якщо ви розумієте, що це займе багато часу, то діставати кліща краще самостійно – чим менше часу він проведе під шкірою, тим меншою є вірогідність зараження.

Видаленого кліща можна помістити в закриту посудину – в лабораторії зможуть перевірити, чи є він переносником збудника інфекції.

Окрім того, варто упродовж щонайменше чотирьох тижнів стежити за станом свого здоров'я. У разі підвищення температури або виникнення почервоніння в місці укусу – негайно звертайтесь до лікаря.

Бережіть себе та своїх рідних.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано