A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Новини податкового законодавства та законодавства щодо єдиного соціального внеску

Дата: 23.03.2020 11:49
Кількість переглядів: 709

• ДПС розпочинає серію відеоуроків про те, як користуватися Е-сервісами
• Дистанційні комунікації – запобігання поширенню коронавірусу!
• Обов’язкове застосування програмних РРО переноситься на 1 серпня 2020 року
• До уваги платників: набрали чинності важливі закони, спрямовані на протидію пандемії коронавірусу в Україні!
• Отримати ЕЦП можна онлайн
• Камеральна перевірка звітності з єдиного внеску проводиться у порядку, встановленому ПКУ
• Про виправлення помилки у Повідомленні про подання пояснень та копій документів щодо ПН/РК, реєстрацію яких зупинено
• Реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів не за місцем фактичного розташування місця торгівлі, вказаного в ліцензії, суперечить вимогам чинного законодавства
• Відповідальність платника у разі відчуження майна, яке перебуває в податковій заставі без згоди контролюючого органу
• Повідомлення про прийняття працівника на роботу
• Платники ЄП ІV групи, які не використовують земельні ділянки для сільськогосподарського товаровиробництва, звільненню від сплати земельного податку не підлягають


ДПС розпочинає серію відеоуроків про те, як користуватися Е-сервісами

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області інформує наступне.Для допомоги платникам податків Державна податкова служба розпочинає серію відеоуроків, в яких роз’яснюватиметься як правильно користуватися електронними сервісами.Перший відеоурок присвячено заповненню декларації про майновий стан і доходи громадян. Переглянувши його, користувачі зможуть дізнатися як правильно заповнити декларацію крок за кроком та як при цьому уникнути помилок. Звертаємо увагу, щоб подати декларацію через Електронний кабінет платникам податків необхідно мати електронний підпис.У зв’язку з оголошеним в Україні карантином з метою запобігання поширення вірусу COVID-19 закликаємо платників користуватися електронними сервісами від Державної податкової служби.

Відеоматеріали по темі розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/5977.html


Дистанційні комунікації – запобігання поширенню коронавірусу!

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що з метою запобігання поширення коронавірусу COVID-19, запроваджені карантинні заходи.

Закликаємо платників: користуйтеся дистанційними формами комунікації, зайвий раз не відвідуйте податкові органи та максимально використовуйте електронні сервіси ДПС, що розміщені на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС України:

- електронний кабінет https://cabinet.tax.gov.ua/

- електронна звітність https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/


Обов’язкове застосування програмних РРО переноситься на 1 серпня 2020 року

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що впровадження застосування програмних РРО, передбачене Законом України від 20.09.2019 року № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг», яке планувалося з 19.04.2020 року, відтерміновується до 1 серпня 2020 року.

Зокрема, переноситься розширення застосування РРО платниками єдиного податку другої — четвертої груп (фізичними особами — підприємцями) для окремих видів діяльності — з 1 жовтня 2020 року на 1 січня 2021 року.

З цієї дати буде запроваджено і механізм «кешбек».

Відтерміновується до 1 квітня 2021 року і запровадження обов’язкового використання РРО для всіх платників єдиного податку другої — четвертої групп у разі перевищення ними в календарному році обсягу доходу 1000000 гривень, яке планувалося з 1 січня 2021 року.

Зазначені зміни передбачені Законом України від 17.03.2020 № 533 — IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID — 19)»


До уваги платників: набрали чинності важливі закони, спрямовані на протидію пандемії коронавірусу в Україні!

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що в офіційному виданні «Голос України» від 17.03. 2020 № 51(7138) опубліковано закони України від 17 березня 2020 року, які спрямовані на протидію пандемії коронавірусу в Україні, а саме:

? Закон України № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі — Закон № 530).

Законом № 530 на час карантину, зокрема, забороняються перевірки бізнесу; дозволяється дистанційна робота; ввезення лікарських засобів, призначених для боротьби з COVID-19, здійснюється без мита та ПДВ — для зниження ціни на закупівлі; запроваджується адміністративна відповідальність за порушення правил карантину; підвищується кримінальна відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням.Крім того, введення карантину тепер вважатиметься форс-мажором.

Закон № 530 набрав чинності 17.03.2020 (з дня опублікування).

? Закон України № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі — Закон № 533).Законом № 533, зокрема, внесено такі зміни:

? не застосовуватимуться штрафні санкції за порушення податкового законодавства, вчинені з 01 березня по 31 травня 2020 року;

? встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок ДПС з 18 березня по 31 травня 2020 року;

? подовжено до 01 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи;

? тимчасово звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування всі фізичні особи — підприємці (далі — ФОП), особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства за періоди з 01 по 31 березня та з 01 квітня по 30 квітня 2020 року за себе. При цьому цей період зараховується до страхового стажу для виплати пенсії, іншої державної допомоги, соціального страхування;

? не нараховується та не сплачується у період з 01 березня року по 30 квітня 2020 року плата за землю;

? об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за період з 01 березня по 30 квітня 2020 року;

? строк обов’язкового запровадження реєстраторів розрахункових операцій для ФОП продовжується (з 01.10.2020 до 01.01.2021, а для окремих видів діяльності до 01.04.2021).

Закон № 533 набрав чинності 18.03.2020 (з дня, наступного за опублікуванням).


Отримати ЕЦП можна онлайн

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області у зв’язку з оголошеним в Україні карантином з метою запобігання поширення вірусу COVID-19 закликає платників користуватися електронними сервісами ДПС для подання звітності та сплати податків.

Доступ до численних електронних сервісів податкової служби надає електронний цифровий підпис (ЕЦП), зокрема, до Електронного кабінету, за допомогою якого можна звертатися до ДПС за послугами в онлайн режимі.Для отримання ЕЦП можна звернутись до Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС. Ідентифікація особи, яка звернулася до Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС, здійснюється за паспортом громадянина України.

З переліком необхідних документів та порядком отримання ЕЦП можна ознайомитись за посиланням: http://acskidd.gov.ua/

Отримати кваліфікований електронний підпис можливо не лише у Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС, а й звернувшись до будь-яких інших кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, перелік яких розміщено на сайті центрального засвідчувального органу Міністерства цифрової трансформації України (czo.gov.ua) у розділі «Довірчі послуги»

Звертаємо увагу, що отримати ЕЦП можна онлайн через Приват24.


Камеральна перевірка звітності з єдиного внеску проводиться у порядку, встановленому ПКУ

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, що документальні та камеральні перевірки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) проводяться у порядку, встановленому Податковим кодексом України (далі — ПКУ).Норми визначені п. 2 частини 1 ст. 13 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі — Закон № 2464).

Підпунктом 191.1.1 п. 191.1 ст. 191 та ст. 193 ПКУ функцію контрольно-перевірочної роботи закріплено виключно за контролюючими органами обласного та центрального рівнів.Порядок проведення камеральних перевірок визначено ст. 76 ПКУ.З врахуванням вимог ст. 76 ПКУ камеральна перевірка проводиться посадовими особами контролюючого органу без будь-якого спеціального рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) такого органу або направлення на її проведення. Камеральній перевірці підлягає вся звітність по єдиному внеску суцільним порядком. Згода платника єдиного внеску на перевірку та його присутність під час проведення камеральної перевірки не обов’язкова. Звітність, подана платниками єдиного внеску, проходить арифметичний та логічний контроль.Камеральна перевірка даних, заявлених у звітності по єдиному внеску, проводиться протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання такої звітності, а у разі отримання такої звітності після граничного строку подання — протягом 30 календарних днів з дати фактичного подання такої звітності.

Згідно з частиною 16 ст. 25 Закону № 2464 строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується. Тобто камеральна перевірка дотримання законодавства з питань подання звітності та сплати єдиного внеску проводиться без дотримання строків давності.Порядок оформлення результатів камеральної перевірки здійснюється відповідно до вимог ст. 86 ПКУ.

У разі встановлення порушень за результатами камеральної перевірки складається акт у двох примірниках, який підписується посадовими особами такого органу, які проводили перевірку, і після реєстрації у контролюючому органі вручається або надсилається для підписання протягом трьох робочих днів платнику (п. 86.2 ст. 86 ПКУ).


Про виправлення помилки у Повідомленні про подання пояснень та копій документів щодо ПН/РК, реєстрацію яких зупинено

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області доводить до відома платників ПДВ, що відповідно до п. 10 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (далі — ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) контролюючий орган протягом операційного дня надсилає (в електронній формі у текстовому форматі) в автоматичному режимі платнику ПДВ квитанцію про зупинення реєстрації ПН/РК, яка є підтвердженням зупинення такої реєстрації.

Згідно з п. 4 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.12.2019 № 520, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.12.2019 за № 1245/34216 (далі — Порядок № 520), у разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН платник ПДВ має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

ДПС розміщує та постійно оновлює на своєму офіційному вебпорталі відомості щодо засобів електронного зв’язку, за допомогою яких можуть подаватися письмові пояснення та копії документів. (п. 8 Порядку № 520).Пояснення та копії документів подаються у вигляді Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено (далі — Повідомлення).

Чинним законодавством не передбачено виправлення помилок у надісланому Повідомленні.

Отже, у разі отримання платником ПДВ квитанції про неприйняття Повідомлення, такий платник має право надіслати його з правильними даними.


Реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів не за місцем фактичного розташування місця торгівлі, вказаного в ліцензії, суперечить вимогам чинного законодавства

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області звертає увагу, що роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку.У заяві на видачу ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами зазначається адреса місця торгівлі.Крім цього у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єктом господарювання зазначається адреса місця торгівлі і вказується перелік електронних контрольно-касових апаратів, які знаходяться у місці торгівлі та інформація про них.

Місце торгівлі — місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива — без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, — торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.Зазначені вимоги встановлені Законом України від 19.12.95 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».

Отже, роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами повинна здійснюватися відповідно до отриманих ліцензій на роздрібну торгівлю, які, зокрема, передбачають наявність відповідних місць торгівлі для здійснення реалізації цих товарів (у тому числі на розлив), в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування.


Відповідальність платника у разі відчуження майна, яке перебуває в податковій заставі без згоди контролюючого органу

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області звертає увагу, що відчужувати майно, яке перебуває у податковій заставі, боржник може тільки за згодою контролюючого органу (п. 92.1 ст. 92 Податкового кодексу України (далі — ПКУ)).

При відчуженні або оренді (лізингу) майна, яке перебуває у податковій заставі, платник податків за згодою контролюючого органу зобов’язаний замінити його іншим майном такої самої або більшої вартості. Зменшення вартості заміненого майна допускається тільки за згодою контролюючого органу за умови часткового погашення податкового боргу (п. 92.2. ст. 92 ПКУ).

У разі ж здійснення операцій з майном, яке перебуває у податковій заставі, без попередньої згоди контролюючого органу платник податків несе відповідальність відповідно до закону, а саме:

- відповідно до п. 124.1 ст. 124 ПКУ відчуження платником податків майна, яке перебуває у податковій заставі, без попередньої згоди контролюючого органу, якщо отримання такої згоди є обов’язковим згідно з ПКУ, — тягне за собою накладення штрафу в розмірі вартості відчуженого майна;

- відповідно до ст. 94 ПКУ якщо платник податків порушує правила відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, то контролюючий орган може застосувати адміністративний арешт майна;

- відповідно до ст. 388 Кримінального кодексу України за незаконні дії із заставним майном або майном, яке описано, до порушника застосовується кримінальна відповідальність.


Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що порядком повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 №413 із змінами та доповненнями, внесеними постановою КМУ від 12.02.2020 №188 (далі — Порядок №413) передбачено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) до територіальних органів Державної податкової служби (далі — ДПС) за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до Порядку №413 до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

-засобами електронного зв’язку з використанням кваліфікованого електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронних довірчих послуг;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями.Повідомленням про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації є відомості, отримані органами ДПС з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.


Платники ЄП ІV-ї групи, які не використовують земельні ділянки для сільськогосподарського товаровиробництва, звільненню від сплати земельного податку не підлягають

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що платники єдиного податку ІV-ї групи, які оформили свої права на земельні ділянки та використовують їх для ведення сільськогосподарського товаровиробництва звільняються від сплати земельного податку.

Земельні ділянки, які не використовуються платниками єдиного податку ІV-ї групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва звільненню від сплати земельного податку не підлягають, тобто, за такі земельні ділянки земельний податок сплачується.

Від сплати земельного податку звільняються на період дії єдиного податку ІV-ї групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, які передають такі земельні ділянки та земельні частки (паї) в оренду платникам єдиного податку ІV-ї групи.

Звертаємо увагу землекористувачів, що використання земельних ділянок без належного оформлення прав власності чи користування є порушенням чинного законодавства. З метою оформлення та реєстрації прав власності на земельні ділянки, необхідно звернутися до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.


Сектор забезпечення роботи Кам'янець-Подільського управління ГУ ДПС у Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано