A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Вживаємо кавуни, дині без шкоди для здоров’я

Дата: 07.08.2019 09:01
Кількість переглядів: 440

Інформує Кам'янець-Подільське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області:

Настав сезон збору урожаю овочів та фруктів. Щедра земля подарувала нам велику кількість цінних для споживання людини фруктів та овочів. Ми всі є свідками того, на скільки більше стало кавунів, динь, огірків, помідорів, баклажанів, різноманітних ягід та фруктів на полицях наших магазинів, ринків. Всі вони є безцінними джерелами поступлення в організм людини незамінних та необхідних для життєдіяльності вітамінів, мінеральних речовин, вуглеводів.

Тому, важливо для нас та наших дітей саме в цей період вживати їх щонайбільше, для того щоб забезпечити наш організм поживними речовинами на довгі зимові та весняні місяці.

На жаль, крім корисних властивостей, вживання овочів, фруктів, ягід може нести в собі загрозу попадання в організм хвороботворних мікробів, які викликають важкі кишкові захворювання.

Продаж кавунів та динь проводиться прямо із землі на тротуарах, проїжджих частинах вулиць, близько автострад.

Виявляються непоодинокі випадки реалізації кавунів розрізаними на частини. При цьому продавець, а потім і покупець не задумується яким ножем різали цей кавун і коли цей ніж останній раз мився та дезінфікувався. До того ж, якщо цілий кавун можна перед вживанням помити, то у випадку реалізації його частинами всі бактерії, в тому числі хвороботворні, знаходяться безпосередньо на їстівній частині і при вживанні без перешкод попадають в організм людини.

Крім цього, торгівля овочами та фруктами близько шляхів та автострад призводить до забруднення їх викидами від автомобільного транспорту, що містять сильнодіючі, шкідливі токсичні речовини та сполуки, які можуть викликати важкі токсичні отруєння людей .

Часто у продавців відсутні елементарні умови для дотримання правил особистої гігієни, не рідко продавцями не пройдено медичний огляд, відсутні особові медичні книжки.

Декілька порад нашим шановним покупцям:

- не купувати продукцію на стихійних, не облаштованих ринках, в тому числі вздовж автошляхів, на тротуарах;

- не купувати розрізані на шматки кавуни та дині;

- перед вживанням овочів, фруктів, ягід проводити їх ретельне миття під струменем проточної води, дині та кавуни бажано промити щіткою з милом, потім ополоснути водою. Після миття овочів, фруктів руки обов’язково промити з милом, тільки після цього проводити нарізку.

- не вимагати у продавця проводити надріз кавунів та динь, адже саме під час його надрізання в нього може попасти збудник інфекції;

- не купуйте пошкоджені або з цвіллю овочі та фрукти.

Звертаємо увагу продавців цієї продукції:

- утриматись від розрізання на шматки кавунів та динь;

- обмежити вживання їжі на робочому місці;

- протягом робочого дня найчастіше, особливо перед вживанням їжі, проводити миття та дезінфекцію рук.

Кам'янець-Подільське міськрайонне управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано