A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Кір (інформує Управління ДПСС в Кам’янець-Подільському районі)

Дата: 14.12.2018 12:31
Кількість переглядів: 664

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30–40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 смертей щогодини.

Спалахи кору мають циклічний характер і спостерігаються кожні 5–6 років. Головна причина спалахів – низьке охоплення щепленнями. Якщо у 2016 році в Україні було 102 випадки кору, то в 2017 році їх було зафіксовано більше трьох тисяч.

Спалахи кору реєструються по всій Україні. Але кількість хворих дітей і дорослих різна. Є випадки, коли з сімейних вогнищ кір переноситься в організовані колективи, тобто, в дитсадки та школи, технікуми та інститути. Це призводить до того, що число хворих відразу зростає з однієї-двох осіб до п’ятнадцяти і більше. Фактично, при заносі кору в групу дитсадка або клас школи всі не щеплені діти відразу хворіють. Ризик заразитися кором не щепленим людям від хворого з цим захворюванням складає 97-98%.

– Чи можна говорити, що нинішня епідемія кору є циклічною, тобто не залежною від низького рівня вакцинації людей?

Циклічність для кору властива. Але вона притаманна для країн , де не вакцинуються від кору, чи дуже низький відсоток охоплення щепленнями. У країнах з високим рівнем охоплення вакцинацією не існує не те що циклічності або сезонності, там взагалі немає випадків захворювання на кір. 32 країни Європи і всі 35 країн американського континенту – і Південна і Північна Америка – вільні від кору. У цих країнах кір елеміновано. Цей науковий термін означає, що в цих країнах кір знищено, і протягом трьох і більше років там не фіксуються випадки кору. При цьому, у разі завезення кору з інших країн, рівень вакцинації в цих країнах не дозволить їй розповсюдитися, оскільки у населення високий рівень імунітету до цього захворювання.

– Як відбувається зараження кором?

Вірус кору – надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Як тільки у людини з’являються перші ознаки захворювання на кір – вона вже розповсюджує інфекцію. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів. Вірус кору лишається життєздатним в повітрі та на поверхнях максимум до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. При цьому вірус швидко гине в зовнішньому середовищі, тому поширення інфекції через предмети (постільну білизну, одяг, іграшки), а також через третіх осіб, що контактували із хворим, практично неможливо.

– Як зрозуміти, що людина захворіла на кір? Які первинні симптоми захворювання?

Перші симптоми схожі з ГРВІ – висока температура, кашель, нежить, кон’юнктивіт, висипання з’являється пізніше, зазвичай йде зверху вниз по тілу людини. Спочатку дуже складно запідозрити, що людина захворіла на кір. В цьому небезпека цього захворювання – людина може не надати особливого значення симптомам, прийнявши їх за легку застуду, і піти кудись в організовані колективи, або наприклад, до кінотеатру чи кафе, і таким чином заразити інших людей. При цьому інфікована особа небезпечна для нехворівших вже за три дні до появи висипки, тобто, в продромальному (час між інкубаційним періодом і хворобою) періоді.

– Яка зараз ситуація по місту та району?

За 11 місяців поточного року зареєстровано 79 хворих по місту та 38 по району. В минулому році за цей самий період було зареєстровано тільки 2 випадки по місту.

В літні місяці реєструвались поодинокі випадки захворювання на кір. Починаючі з другої половини листопада зросла інтенсивність епідпроцесу і щотижня реєструється біля 10 хворих.

У місті більше хворих серед дітей – 61,8%, тоді як у сільській місцевості захворіло більше дорослих – 70,3%. Питома вага щеплених серед захворілих становить 26,3% у місті та 70,2% у районі. Такий резонанс викликає сумніви щодо правдивості вакцинального статусу захворілих селян.

– Як проводяться щеплення проти кору в Україні?

В Україні щеплення від кору почали робити в 1968 році. Тоді були щеплені всі діти до 11 років. До 1972 року провели масову вакцинацію. Після цього почали проводити планову вакцинацію. А з 1986 року в Україні дітей стали вакцинувати двічі, щоб закріпити ефект від першої вакцинації. Тому людям, яким у 1986 році було сім і більше років, а вони не отримали другу дозу вакцини, слід повторно зробити щеплення від кору.

Для вакцинації від кору використовується трикомпонентна бельгійська вакцина Priorix (проти кору, епідемічного паротиту та краснухи). Її використовують в країні з 2000 року. Згідно Календаря щеплення проти кору, краснухи та паротиту проводяться дитині двічі: у віці 12 місяців та у 6 років.

Вакцинація проти епідемічного паротиту у нас в країні почала проводитися з 1982 року, а проти краснухи – тільки з 2000 року, так що провести щеплення дорослим цією вакциною буде доцільно навіть з точки зору набуття імунітету до цих, також небезпечних інфекцій.

Всі діти в Україні можуть нею вакцинуватися в державних і комунальних медустановах безкоштовно. Дорослі можуть вакцинуватися платно (купуючи вакцину в аптеці за власні кошти).

– Чим лікується кір?

Специфічного лікування кору немає. Не тільки в Україні, але в усьому світі. Вона лікується тільки симптоматично, тобто приймаються препарати, які знімають симптоми.

Управління Держпродспоживслужби в Кам’янець-Подільському районі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано