A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Свято «Івана Купала-2016»

Дата: 08.07.2016 15:30
Кількість переглядів: 1737

Фото без опису

Липень дарує нам дивовижні свята. Найцікавіше із них – свято Івана Купала, яке полюбляють святкувати всі українці.

Ось і жителі Гуменецької сільської ради дружньою родиною зібрались 6 липня на мальовничій галявині в селі Гуменці біля річки Мукші, щоб відтворити традиції купальського свята.

Свято почалось із гучних закликів диктора:

«Збирайся громадо, гучне свято йде.

Жарти, радісний сміх разом зв’яжуть нас всіх!

Будемо співати, танцювати, цвіт папороті шукати.

Спішіть на свято! Приходьте люди!

Свято Купала в нас буде!

Юності свято, краси і кохання,

Купало несе всім вам щире вітання!»

На заклики диктора та чарівні і хвилюючі позивні свята звідусіль, наче струмочки, почали стікатись у піднесеному настрої і в святковому вбранні гурти людей: і дорослих, і дітей.

Фото без опису Фото без опису

Галявину не впізнати – вхід прикрашений святковою аркою із написом «На свято гостинно запрошує Гуменецька сільська рада», неподалік розмальована в українському стилі криничка, посеред галявини стоїть Марена та Купало, а над річкою прикрашена вербовою зеленню, польовими квітами та українськими рушниками сцена. Тут і височенний стовп із призами, різноманітні облаштування для спортивних змагань та козацьких забав. А поздовж галявини кожне село Гуменецької сільської ради розмістили свої імпровізовані оселі із частуваннями найкращих господинь та виробами народних умільців. Диву даєшся, який гостинний і талановитий наш український народ!

Фото без опису Фото без опису Фото без опису 

На святі радо зустріли гостей громади: голову Кам’янець- Подільської районної ради Беца Б.Б., в.о. першого заступника голови Кам’янець- Подільської районної державної адміністрації Великохатько М. А., начальника відділу культури та туризму РДА Бец А.В., знімальну групу швейцарсько-українського проекту, кореспондентів газети «Подільські вісті» та інших бажаних гостей.

Свято розпочалось із вітального слова голови сільської ради Абдулкадирової І.Г., яка привітала всіх присутніх із святом, побажала всім щастя, здоров’я, радості й достатку, а на святі гарного відпочинку, естетичної насолоди від спілкування та виступів самодіяльних колективів. Інна Григорівна відмітила, що дуже рада бачити нашу громаду такою дружньою та згуртованою, яка вміє не тільки працювати, але й ще гарно відпочивати та веселитися.

Після привітання, старости та активи кожного села запросили голову громади, шановних гостей та всіх присутніх на презентації виставок та частування. Кожне село громади має своїх умільців, якими дуже пишається. На виставках були представленні роботи різноманітних жанрів та напрямків: вишивка, кераміка та гончарство, ляльки-мотанки, текстильні іграшки, вироби з бісеру, флористика, вироби зі шкіри, декупаж, валяння, декоративний розпис та інше.

На порозі кожної оселі зустрічали старости із короваями – справжніми шедеврами сільських господинь. А колективи сіл гостинно, різними піснями та віршами запрошували всіх бажаючих пригощатись та частуватись.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

На святі також відбулися майстер класи із плетіння купальських вінків т а інші.

Після чого всі присутні, ніби перенеслись в давні часи. Взявшись за руки водили хороводи чарівні дівчата, спритні хлопці-козаки залицялись до дівчат у танці та жартували у віршах. Дівчата прибирали Марену, хлопці споряджали Купала, а тим часом вправні молодці діставали призи зі стовпа, бились мішками та демонстрували свою силу та спритність на інших конкурсах.

На святі була присутня атмосфера гарного настрою, адже гості свята були заряджені на позитив величезною кількістю виступів аматорських колективів сіл громади.

Звичайно, родзинкою вечора став конкурс «Купальська красуня» на якому найгарніші дівчата з кожного села змагалися за титул «Міс – Купальська красуня». У конкурсі приймали участь 16 НЕЙМОВІРНИХ КРАСУНЬ громади, кожна з яких представляла своє село.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Саме ж дійство складалося з 4 епізодів: візитка, талант, грація та дефіле у вечірніх сукнях. Дівчата дивували журі та всіх присутніх своєю неперевершеною красою, грацією, талантами та дефіле. Останній конкурс — вихід у вечірніх сукнях, став яскравим завершенням даного заходу. Після конкурсу у всіх глядачів залишились захоплюючі враження і почуття гордості, за те, що дівчата нашої громади найпривабливіші, найталановитіші і найграціозніші. Кожна конкурсантка з достойністю представила своє село. Представники журі були вражені високим рівнем підготовки дівчат і зізналися, що вибір зробити було дуже непросто. Всі дівчата отримали титули і подарунки від сільського голови Абдулкадирової І.Г. У вишуканий коронах красуні були справжніми Королевами краси і всі присутні ще раз переконались, що дівчата Гуменецької сільської ради найвродливіші, найталановитіші і найграціозніші. Так титул «Міс Ніжність» отримала Каласюк Олена (село Кисилівка), титул «Міс Талант» - Костюк Леся (село Великозалісся), «Міс Привабливість» - Яловик Віка (село Залісся-2), «Міс Чарівність» - Гринжук Уляна (село Абрикосівка), «Міс Вишуканість» - Громотюк Ірина, «Міс Артистичність» - Слободян Анастасія (село Думанів), «Міс Впевненість» - Середюк Діана (село Голосків), «Міс «Глядацьких симпатій» - Шимкова Анна (село Слобідка Гуменецька), «Міс Неповторність» - Давидова Наталія (село Вербка), Міс «Елегантність»- Гринжук Жанна (село Супруньківці), «Міс Загадковість» - Хахай Віка (село Лисогірка), «Міс Грація» - Бучик Катерина (село Нігин), «Міс Тендітність»- Білоус Анастасія (село Пудлівці), «ІІ віце Міс Купальська красуня»- Пасічник Анастасія (селище Сахкамінь), «І віце Міс Купальська красуня» - Літинська Євгена (село Ульянівка), «Міс Купальська Красуня» - Зарецька Вікторія (село Гуменці).

Вибух емоцій на глядачів справили конкурси старост сіл «Хто скоріше одягне шаровари» та «Перетягування канату».

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

На святі гостинно всіх присутніх частували козацькою ухою та короваєм.

А коли звечоріло, неперевершене видовище справили дівчата для присутніх пусканням купальських вінків на воду та танцем русалок у воді навколо Водяного.

Жоден переможець конкурсів і змагань не залишився без подарунка від сільської ради.

Закінчився вечір розпалюванням Купальського вогнища, стрибками через вогнище, хороводами, піснями і танцями.

Свято «Івана Купала-2016» пройшло вдало – чекаємо всіх на свято «Івана Купала-2017». До зустрічі на гостинній Гуменецькій землі!

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Подивитися усі фотографії зі свята

Відео знімальної групи Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано