A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

До уваги власників та орендарів водних об’єктів

Дата: 26.02.2018 12:41
Кількість переглядів: 1009

Інформує сектор з питань ЕПКВЦЗНО та МРЗВ.
Штучні водойми експлуатуються різними господарями та користувачами і є потенційно небезпечними об’єктами. Одним із важливих періодів експлуатації є пропуск весняної повені та дощових паводків.

Для попередження виникнення надзвичайних ситуацій необхідно дотримуватись певних правил.

В підготовчий період до пропуску повені та паводків необхідно:

  • обстежити стан підпірних і водоскидних споруд водойм;
  • обстежити стан льодового покриву, можливості його навалу на споруди при підвищенні рівнів води;
  • випробувати затвори, підйомні механізми;
  • очистити водоскидні тракти від сторонніх предметів, які можуть зашкодити пропуску повені;
  • забрати із зони можливого затоплення всі тимчасові споруди;
  • заготовити запас інструментів (багри, ломи, лопати, пили) та будівельних матеріалів (дошки, цемент, каміння, щебінь, пісок, мішки, цвяхи, брезент) поблизу місць можливого підтоплення і підмиву споруд та територій;
  • організувати зв’язок з місцевими комісіями з питань ТЕБ та НС, підприємств, споруд, розташованих вище і нижче водойми.

Перед початком повені повинні бути виконані роботи по сколюванню льоду в місцях його припою до щитових затворів в верхньому і нижньому б’єфі, або до шахти водоскиду.

При необхідності заключити договір на вибухові роботи зі спеціальними організаціями.

Під час пропуску повені організувати цілодобове спостереження за рівнями води у водоймах і нижніх б’єфах, за проходженням води через водоскидні споруди;

При формуванні високих повеней, для зменшення максимальних витрат води проводиться попереднє спрацювання водойми на необхідну відмітку з урахуванням існування льодового покриву, із метою уникнення відриву льодових криг та утворення заторів на водоскидах. Спрацювання водойм рекомендується здійснювати до початку повені, визначеною гідрометслужбою, за встановленими режимами роботи, правилами експлуатації водойм (ГТС), або за рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

У разі неможливості оперативного маневрування затворами, необхідно тримати їх відкритими і повінь пропускати транзитом. Ставки практично не здійснюють регулювання повеневого стоку і повинні працювати на пропуск максимальних витрат води при відкритих щитових затворах.

Про початок скиду води з водойми орендар гідроспоруди повинен повідомити комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, органи Держводагентства України та водокористувачів розташованих нижче по течії.

При загрозі прориву земляної дамби, приймаються термінові заходи по мобілізації людських та матеріальних ресурсів із метою попередження прориву й обов’язковим оповіщенням про небезпеку, яка склалася для підприємств та населених пунктів, розташованих нижче по течії.

При проходженні повені через гідроспоруди забороняються будь-які роботи у нижньому б’єфі.

Фото без опису


Читати повідомлення Комплексна перевірка системи оповіщення «Сигнал ВО»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано