A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

За отриману спадщину потрібно сплачувати податки!

Дата: 13.05.2017 09:28
Кількість переглядів: 664

Теперішнє чинне законодавство України зобов’язує окремих спадкоємців сплачувати податок за отримане у спадок майно. 
Зокрема відповідно до положень статті 174 Податкового кодексу України, а саме пункту 174.2.2 об'єкти спадщини оподатковуються за ставкою 5 % від вартості будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями.
Об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається дохід у вигляді вартості успадкованого майна. Ставка збору становить 1,5 % об'єкта оподаткування.
Отже, дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий платником податку (спадкоємцем) (у т.ч. за правом представлення), оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.
Проте із вищезазначеного є виключення. Об'єкти спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою:
а) об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;
б) вартість власності, зазначеної в підпунктах "а", "б", "ґ" пункту 174.1 статті 174 ПКУ, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності, зазначеної в підпунктах "а", "б" пункту 174.1, що успадковуються дитиною-інвалідом;
в) грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.
Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Підготував спеціаліст-юрисконсульт загального відділу Л. Онуфрієв


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано