A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Кам’янець-Подільська окружна прокуратура інформує

Дата: 27.06.2022 16:58
Кількість переглядів: 560

♦ Новоушицьким відділом Кам’янець-Подільської окружної прокуратури до суду спрямовано кримінальне провадження по факту заволодіння чужим майном (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) ♦
♦ За незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами - кримінальна відповідальність ♦
♦ За процесуального керівництва працівників Новоушицького відділу Кам’янець-Подільської окружної прокуратури у травні поточного року суд визнав винними двох чоловіків у вчиненні кримінального проступку ♦


Новоушицьким відділом Кам’янець-Подільської окружної прокуратури до суду спрямовано кримінальне провадження по факту заволодіння чужим майном (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану)

За процесуального керівництва прокурорами Новоушицького відділу Кам’янець-Подільської окружної прокуратури завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні по факту таємного викрадення чужого майна, вчиненого в умовах воєнного стану, яке відбулося в с. Вільховець Новоушицької ОТГ.

В ході досудового розслідування встановлено, що під час введеного по
всій Україні воєнного стану місцевий житель нехтуючи нормами суспільного
життя та життєвих цінностей, викрав у чоловіка похилого віку належне останньому майно, яким в подальшому розпорядився на власний розсуд.

На даний час у вказаному кримінальному провадженні триває судовий
розгляд.

Починаючи з 7 березня 2022 року за будь-які крадіжки особам загрожує позбавлення волі від 5 до 8 років.

У березні внесено зміни до Кримінального Кодексу щодо посилення відповідальності за злочини за статтями 185, 186, 187, 189, 191 КК України, вчинені в умовах воєнного стану. Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні – крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

Наприклад, звичайна дрібна крадіжка (ч. 1 ст. 185 КК України) до цього вважалася не злочином, а кримінальним проступком, і за неї було передбачено покарання від штрафу до обмеження волі терміном до 5 років.

Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 185 КК України), з проникненням у житло або інше володіння (ч. 3 ст. 185 КК України) чи у великому, особливо великому розмірі (ч. 4, 5 ст. 185 КК України) – передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.

Нині ж крадіжка, вчинена в умовах воєнного або надзвичайного стану, є кваліфікованим складом злочину. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК України, за що передбачено покарання – позбавлення волі від 5 до 8 років.


За незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами - кримінальна відповідальність

За процесуального керівництва працівників Новоушицького відділу Кам’янець-Подільської окружної прокуратури у травні поточного року суд визнав винуватим мешканця Новоушицької ОТГ, у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.263 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк три роки, з іспитовим строком один рік.

Вказана особа незаконно, без передбаченого законом дозволу тривалий час за місцем свого проживання зберігала вибухові речовини.

Варто нагадати, що громадянам, які зберігали, або знайшли вогнепальну зброю, боєприпаси, вибухові речовини звертаються в територіальні підрозділи поліції  з заявою про добровільну здачу вищевказаних предметів.  Після добровільної здачі вогнепальної зброї, громадянин отримує квитанцію про її прийом ОВС, підписану посадовою особою і скріпленою печаткою.  В термін 15 діб вогнепальна зброя буде перевірена по облікам національної поліції на причетність скоєння злочинів або її приналежність, комісійно перевірено технічний стан.

В разі відсутності в національної поліції даних, громадянам, які добровільно здали зброю, боєприпаси, вибухові речовини, буде направлено повідомлення про явку в територіальні відділення поліції для отримання грошової компенсації. При собі обов’язково потрібно мати паспорт і квитанцію ОВС про добровільно здані вищеперераховані предмети.

Зброя, яка підлягає реєстрації в поліції (мисливська нарізна, гладкоствольна, газова, пристрої для відстрілу гумових куль) після перевірки та відсутності даних про причетність до злочинів, або приналежності може бути зареєстрована на громадянина України відповідно до чинного законодавства. Для чого необхідно звернутись з заявою в територіальні відділення поліції та мати при собі необхідні документи .

24 березня Верховна Рада України внесла зміни до частини 3 статті 263 Кримінального кодексу України, а саме особа, яка добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої не підлягає кримінальній відповідальності.

Слід пам’ятати, що зберігання без відповідних документів вибухових речовин, боєприпасів, вогнепальної зброї тягне кримінальну відповідальність.


За процесуального керівництва працівників Новоушицького відділу Кам’янець-Подільської окружної прокуратури у травні поточного року суд визнав винними двох чоловіків у вчиненні кримінального проступку, відповідальність за який передбачена ч.1 ст.249 КК України та обрав покарання у виді обмеження волі на строк два роки кожному, з відстрочкою виконання вироку терміном на один рік.

Крім того, судовим рішенням конфісковано в дохід держави сітки, якими браконьєри здійснили незаконний вилов риби, гумовий човен та виловлену рибу, які вилучені у зловмисників.

Сучасне браконьєрство з його масовістю, технічним оснащенням представляє загрозу екологічній безпеці України.

Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом згідно статті 249 Кримінального кодексу України, якщо воно заподіяло істотну шкоду карається штрафом  від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.

Ті самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за кримінальне правопорушення, передбачене цією статтею, караються штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього здобутого.

Окрім того, постановою від 6 жовтня 2021 року, яка була затверджена на засіданні Кабінету Міністрів України, якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2011 року №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів» збільшено розмір такс за незаконний вилов одного екземпляру:

- карася сріблястого у 93 рази (з 17 до 1581 грн.);

- окуня у 186 разів (з 17 до 3162 грн.);

- краснопірки у 23 рази (з 68 до 1564 грн.);

- лина у 13,4 рази (з 119 до 1598 грн.);

- ляща у 9,7 разів (з 170 до 1649 грн.);

- плоскирки у 46 разів (з 34 до 1564 грн.);

- щуки у (204) 10,2 рази (з 340 до 3468 грн.);

- судака у 7 разів (з 510 до 3587 грн.);

- сома у 12 разів (з 425 до 5117 грн.);

- раків у 130 разів (з 25,5 до 3332 грн.) та інші.

Варто нагадати, що у зв'язку з нерестом риби встановлено весняно-літню заборону на вилов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області, і вилов риби забороненими знаряддями лову тягне за собою визначену чинним законодавством відповідальність.


Новоушицький відділ Кам’янець-Подільської окружної прокуратури


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано