A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

НОВИНИ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Дата: 13.06.2022 09:06
Кількість переглядів: 441

♦ Одноразове (спеціальне) добровільне декларування - цивілізована легалізація активів ♦
♦ Вимоги для реєстрації розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій ♦


Одноразове (спеціальне) добровільне декларування - цивілізована легалізація активів

Кам'янець-Подільська ДПІ ГУ ДПС У Хмельницькій області нагадує, що з 21.07.2021 набрав чинності Закон України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон № 1539).

Нормами Закону № 1539 передбачена можливість цивілізованої легалізації активів, з яких не були сплачені податки. Так, громадяни, які мають розміщені на території України та/або за її межами активи, що належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, мають право подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (далі – одноразова декларація). Одноразове (спеціальне) добровільне декларування здійснюється до 01 вересня 2022 року. Саме протягом цього періоду громадяни зможуть подати одноразову декларацію до Державної податкової служби України (далі – ДПС), яка подається виключно в електронному вигляді.

Задекларувавши активи, декларант повинен буде сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір), розмір якого значно менше ніж встановлений законодавством податок на доходи фізичних осіб (18 %). Загальна ставка одноразового збору становить 5 %, для закордонних активів – 9 %, для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5 %.

Склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства і не здійснюються нарахування та сплата Збору, становлять:

активи (крім нерухомості та транспортних засобів), сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч грн;

квартира/квартири, загальна площа якої/яких не перевищує сукупно 120 квадратних метрів;

будинок/будинки загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 квадратних метрів;

технічні споруди до 60 квадратних метрів;

земельні ділянки в межах норм безоплатної приватизації;

один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб i більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч гривень, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера), право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування.


Вимоги для реєстрації розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій

Кам'янець-Подільська ДПІ ГУ ДПС У Хмельницькій області нагадує, що згідно з п. 9 глави 1 розд. II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 із змінами та доповненнями (далі – Порядок), протягом двох робочих днів після отримання заяви про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій та/або розрахункової книжки за формою № 1-КОРО (додаток 3 до Порядку) (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-КОРО (ідентифікатор J/F1311303)) контролюючий орган відмовляє в реєстрації книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО), якщо:

  • відсутня реєстрація реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) в контролюючому органі (у разі реєстрації КОРО на РРО);

  • документи подано не в повному обсязі;

  • в контролюючому органі наявні відомості про анулювання ліцензії на право здійснення відповідної господарської діяльності;

  • в контролюючому органі наявні відомості про скасування реєстрації РРО (у разі реєстрації КОРО на РРО);

  • суб’єкт господарювання не перебуває на обліку в контролюючому органі, до якого подано документи;

  • щодо господарської одиниці, зазначеної у реєстраційній заяві за ф. № 1-КОРО, суб’єкт господарювання не повідомив про такий об’єкт оподаткування відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями, або згідно з таким повідомленням відповідний об’єкт є закритим чи не експлуатується суб’єктом господарювання;

  • суб’єкта господарювання не включено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;

  • суб’єкт господарювання або його відокремлені підрозділи не перебувають на обліку в контролюючому органі за адресою господарської одиниці, де буде використовуватися КОРО.

За наявності підстав для відмови в проведенні реєстрації КОРО контролюючий орган не пізніше двох робочих днів з дня отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-КОРО надає або надсилає (поштовим відправленням чи на електронну пошту) суб’єкту господарювання повідомлення про відмову в проведенні реєстрації КОРО із зазначенням підстав для такої відмови або про таку відмову повідомляє у другій квитанції у разі подання реєстраційної заяви в електронній формі (п. 10 глави 1 розд. II Порядку).


Кам’янець-Подільська ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано