A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Серпнева конференція педагогічних працівників

Дата: 31.08.2021 11:23
Кількість переглядів: 1615

Ось уже добігає кінця літо і через декілька днів 1 вересня і знову розпочинається навчальний рік, до якого слід гарно підготуватись, визначити основні пріоритети роботи щодо виконання державної програми розвитку освіти, проаналізувати підсумки роботи за минулий навчальний рік, відзначити досягнення, позитивне в роботі педагогічних колективів, а разом із тим загострити увагу на помилках та упущеннях у роботі, намітити шляхи вирішення проблем, що стоять сьогодні перед освітянами.

На сьогоднішній день, ми сподіваємось, що заклади освіти нашої громади розпочнуть свою роботу з 1 вересня у звичному розпорядку. Однак педагогічна спільнота громади навчилась працювати дистанційно і готові прийняти будь-які виклики. А виклики будуть…

 

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України № 1/10-3101 від 23.07.2021 «Щодо особливостей організації навчання», на виконання доручення Прем’єр – міністра України Д. Шмигаля від 19.01.2021 № 34910/0/1-21 щодо особливостей організації навчання у закладах освіти в 2021/2022 навчальному році з урахуванням можливих загроз, пов’язаних з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2, Міністерство освіти і науки України надало інформацію щодо пропонованих варіантів (сценаріїв) організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти в умовах поширення корона вірусної хвороби СOVID-19 та пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правового забезпечення протидії корона вірусної хвороби (COVID-19) в системі освіти.

 

Отож які є запропоновані варіанти (сценарії) організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти в умовах поширення коронавірусної хвороби COVID-19 у 2021/2022 навчальному році.

 

Варіант 1 – низький рівень захворюваності, «зелений» рівень епідемічної небезпеки (відповідно до класифікації, визначеної постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236).

Відвідування закладів освіти здобувачами освіти дозволено в звичайному (очному) режимі (початкова, базова та профільна середня освіта).

Може організовуватися «змішане» навчання (за рішенням педради закладу освіти).

 

Варіант 2 – високий рівень захворюваності, «червоний рівень епідемічної небезпеки.

Відвідування закладів освіти заборонено, крім закладів дошкільної освіти, спеціальних закладів освіти та учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти.

Освітній процес забезпечується у такий спосіб:

  • Початкова школа – очне або «змішане» навчання (як дистанційно, так і в закладах освіти із дотриманням правил дистанціювання та гігієни);
  • Базова та профільна середня освіта – освітній процес забезпечується дистанційно.

Рішення про «змішане» навчання приймає педрада закладу освіти.

 

Варіант 3 – середній рівень захворюваності – «жовтий» і «помаранчевий» рівні епідемічної небезпеки.

Відвідування закладів освіти дозволено в звичайному режимі (початкова, базова та профільна середня освіта). Може організовуватися «змішане» навчання (за рішенням педради закладу освіти).

Відвідування закладів освіти може бути заборонено у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більше, як 50 % здобувачів освіти та персоналу закладу освіти. У такому випадку освітній процес у загальній середній та спеціальній освіті забезпечується дистанційно.

Організація освітнього процесу забезпечуватиметься з урахуванням:

  • вимог соціального дистанціювання (дотримання дистанції між здобувачами освіти і педагогічними працівниками у закладі освіти – не менше 1,5 м);
  • необхідності мінімізувати переміщення здобувачів освіти та комунікацію між ними у закладі освіти;
  • систематичного моніторингу та аналізу відвідування занять здобувачами освіти з метою раннього виявлення збільшення захворюваності;
  • дотримання нормативів наповнюваності класів та інших вимог законодавства про освіту.

З цією метою МОН рекомендує:

  • скасувати проведення масових заходів (свят, екскурсій, подорожей) здобувачами освіти;
  • зменшити кількість осіб, які одночасно перебувають в класній кімнаті (кабінет, аудиторії) шляхом використання технологій комбінованого («змішаного») навчання, тобто поєднання очного навчання, онлайн-навчання і самостійного навчання здобувачів освіти;
  • організувати розміщення здобувачів освіти в класній кімнаті (кабінеті, аудиторії) за партами (столами) із дотриманням вимог соціального дистанціювання на відстані не менш 1,2 м;
  • забезпечити перебування учасників освітнього процесу та інших осіб у захисних масках під час перебування приміщення закладу освіти;
  • забезпечити здобувачам освіти можливість проходження виробничого навчання та практики в закладі освіти, або на підприємстві з дотриманням протиепідемічних вимог;
  • організувати проведення занять впродовж дня для одного і того ж класу (групи) в одній і тій самій аудиторії (кабінеті);
  • передбачати у розкладі занять можливість визначення різного часу початку та закінчення занять для різних класів, груп (у тому числі з асинхронними перервами між заняттями);
  • забезпечити раціональне використання запасних виходів із закладу освіти, використання розмітки на підлозі, що полегшуватиме організацію двостороннього руху коридорами, виокремлення зон переміщення для різних вікових категорій учнів;
  • розглянути можливість запровадження змінного режиму навчання (перша і друга зміни) відповідно до законодавства;
  • запропонувати здобувачам освіти, яким не рекомендовано перебування в закладах освіти (особам із хронічними легеневими хворобами, з розладами імунної системи, із захворюванням на цукровий діабет тощо) продовжити навчання за формами здобуття освіти (екстернатне, дистанційне або сімейне навчання);
  • забезпечити проведення занять з окремих предметів (за можливості) на відкритому повітрі.

Для організації освітнього процесу у початковій школі МОН не рекомендує використовувати технології дистанційного навчання. З метою забезпечення соціальної дистанції під час навчання учнів початкової школи заклади освіти можуть більш раціонально використовувати великі приміщення (актові та спортивні зали, коридори та інші), адаптовані для потреб навчання.

Організації роботи груп продовжено дня та гуртків, секцій, клубів, культурно-освітніх, спортивно-оздоровчих, науково-пошукових об’єднань на базі закладу освіти, перебування в них учнів і педагогічних працівників має бути забезпечена з дотриманням правил відповідно до рекомендацій МОН.

Для організації освітнього процесу за будь-яким варіантом (сценарієм), за яким можливе очне навчання, важливим є нормативне визначення % вакцинованого персоналу закладу освіти і механізму допуску до роботи працівників у разі відмови від вакцинації або наявності протипоказань до вакцинації.

Шановні колеги!

Залишився позаду 2020/2021 навчальний рік – ще один рік практичної реалізації основних завдань в умовах реформування освіти. Основною темою нині і минулого навчального року для нас було поряд із впровадженням Нової української школи ще й запровадження дистанційної форми навчання. То як же це відбувалось у нас.

Почнемо з дошкільної освіти. Головною метою якої є– розвиток дитини як особистості, що передбачає турботу про її здоров'я, духовне й соціальне благополуччя. Чим більше дізнається дитина в перші роки життя, тим допитливішою, розумнішою вона буде. Від інших вікових періодів дошкільне дитинство відрізняється тим, що забезпечує загальний розвиток, який є основою формування особистості.

Загалом у громаді функціонує 13 закладів дошкільної освіти ( 9 самостійних та 4 у складі НВК). Потужність закладів дошкільної освіти громади становить 470 місць, а дошкільну освіту здобувало 352 дітей. У цьому році мережа ЗДО змінилася з 01.09.2021року адже буде призупинено 1 групу в Думанівському НВК. Нажаль вихованців стає теж менше, згідно мережі дошкільні заклади громади буде відвідувати 334 дитини. У січні цього року приведено у відповідність до Закону України «Про освіту» назви та статути закладів дошкільної освіти (витрачено 5850 грн. на перереєстрацію установ та на заміну печаток 4 680 грн.) та у квітні місяці усі ЗДО отримали ліцензію на здійснення діяльності (2 493 грн.)

Показник охоплення дошкільною освітою дітей віком від 3 до 6 років становив 84 %, всіма формами дошкільної освіти - 90 %. Діти 5-ти річного віку різними формами дошкільної освіти - охоплено 100% . За потребами населення ЗДО сс. Гуменці, Вербка, Сахкамінь, Лисогірка, Пудлівці працюють з 10,5 годинним режимом.

Освітню роботу з дітьми дошкільного віку здійснює 51 педагогічний працівник, з них мають вищу освіту 47, що складає 92%.

Протягом 2020/2021 навчального року заклади дошкільної освіти (далі - ЗДО) спрямували діяльність на створення та забезпечення здорового, безпечного, комфортного середовища для всіх учасників освітнього процесу, підвищення якості освітньої діяльності закладу. Ці завдання залишаються пріоритетними і в новому навчальному році.

Поліпшенню якості освітньої діяльності сприятиме також вивчення та впровадження в практику роботи ЗДО нового державного стандарту дошкільної освіти - Базового компонента дошкільної освіти.

Базовий компонент дошкільної освіти представляє взаємозв’язок між цінностями дошкільної освіти, її напрямами та процесом формування досвіду дитини в різних видах діяльності.

Радимо продовжувати вивчення документа, скориставшись методичними рекомендаціями до оновленого БКДО (лист МОН від 16.03.2021 № 1/9-1481) та інформацією, розміщеною на сайтах: МОН (розділ «Дошкільна освіта»), ДУ «Український інститут розвитку освіти».

Відповідно до Закону України «Про освіту» усім закладам освіти надано автономію у виборі основних пріоритетних напрямів та завдань в організації освітнього процесу, орієнтуючись на детальний та конструктивний аналіз результатів освітньої діяльності в минулому навчальному році.

Забезпечення змісту дошкільної освіти реалізується згідно з освітніми програмами розвитку дітей та навчально-методичними посібниками, затвердженими в установленому порядку МОН. Наголошуємо, що ЗДО може обрати програму для організації освітнього процесу з дітьми з переліку комплексних, парціальних освітніх програм, рекомендованих МОН, і може самостійно розробити власну програму.

Щоб створити безпечні умови в дитсадку необхідно, зокрема, планувати заходи з охорони праці й безпеки життєдіяльності, контролювати дотримання вимог відповідних законодавчих і нормативно-правових актів та навчати всіх учасників освітнього процесу способам запобігання травматизму.

Для організованого початку нового навчального року рекомендуємо використовувати інструктивно-методичні матеріали щодо порядку підготовки закладу освіти до нового навчального року та опалювального сезону з питань цивільного захисту, охорони праці та безпеки життєдіяльності (лист МОН від 29.07.2020 № 1/9-406 та лист МОН від 23.04.2020 № 1/9-219

 

Навчальний рік, що пройшов, був не такий як хотілось дошкільникам. Через пандемію коронавірусу COVID-19 дошкільникам прийшлося працювати відповідно до карантинних вимог. Це і на сьогодні залишається пріоритетним у роботі . Тому необхідно продовжувати підвищувати цифрові навички педагогів, щоб забезпечити право дошкільнят на освіту і в умовах посилених протиепідемічних заходів, якщо вони будуть впроваджені на окремих територіях.

Напрями роботи дошкільної освіти на 2021-2022 рік:

  • Наступність у провадженні особистісно орієнтованої моделі в дошкільній та початковій освіті.
  • Формування комунікативно-мовленнєвої та математичної компетенції дітей дошкільного віку.
  • Формування екологічної свідомості, навичок практичного життя, готовності до взаємодії з навколишнім світом.
  • Впровадження дистанційних форм спілкування з батьками.

Заклади загальної середньої освіти.

У 2020/2021 році функціонувало 9 ЗЗСО,у яких навчалось 1060 учнів. У новому навчальному році мережа шкіл не зміниться однак очікуємо зменшення учнівського контингенту – 1025 учнів. З метою приведення мережі закладів освіти у відповідність до Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» на восьмій сесії VІІІ скликання Гуменецької сільської ради 25 червня 2021 року прийнято рішення « Про затвердження Плану реалізації стратегічних цілей розвитку освіти щодо перспективної, оптимальної, спроможної мережі закладів загальної середньої освіти Гуменецької сільської ради на 2021 – 2024 роки», згідно якого учнів до 10 класів не набирають Нігинська, Голосківська та Залісько-2 школи.

27 серпня 2021 року прийнято рішення про зміну назви чотирьом закладам освіти І-ІІ ступенів на гімназії, відповідно:

Вербецька ЗОШ І-ІІ ступенів – Вербецька гімназія (зі структурним підрозділом початкова школа);

Сахкамінська ЗОШ І-ІІ ступенів – Сахкаміська гімназія (зі структурним підрозділом початкова школа);

Колубаївський НВК – Колубаївська гімназія (зі структурними підрозділами початкова школа та дошкільний підрозділ);

Думанівський НВК – Думанівська гімназія зі структурними підрозділами початкова школа та дошкільний підрозділ).

Далі має бути процес ліцензування даних закладів освіти.

 

У зв’язку із набранням чинності 08 серпня 2021 року Закону України 1658-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» яким внесено зміни до Закону України «Про освіту» і абзац другий частини другої ст. 32 Закону України «Про освіту» викладено у такій редакції: «Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення» впродовж року буде проходити громадське обговорення проектів наступних рішень:

  1. Про зміну назви та перепрофілювання (зміна типу) Голосківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області на Голосківську гімназію (зі структурним підрозділом початкова школа) Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області.
  2. Про зміну назви та перепрофілювання (зміна типу) Залісько-2 навчально-виховного комплексу у складі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та дошкільного навчального закладу Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області на Залісько Другу гімназію (зі структурними підрозділами початкова школа та дошкільний підрозділ) Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області.
  3. Про зміну назви та перепрофілювання (зміна типу) Нігинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області на Нігинську гімназію (зі структурним підрозділом початкова школа) Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області
  4. Про реорганізацію шляхом злиття Сахкамінського закладу дошкільної освіти «Малятко» Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області та Сахкамінської гімназії (з структурним підрозділом початкова освіта) Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області в Сахкамінську гімназію (з структурними підрозділами початкова освіта та дошкільний підрозділ) Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області.
  5. Про реорганізацію шляхом злиття Циківського закладу дошкільної освіти «Сонечко» Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області та Циківської гімназії (з структурним підрозділом початкова освіта) Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області в Циківську гімназію (з структурними підрозділами початкова освіта та дошкільний підрозділ) Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області.

Дані проєкти рішень розміщено на офіційному сайті Гуменецької сільської ради.

 

Шановні колеги!

Із метою активізації інноваційних процесів в освітній галузі, поширення нових педагогічних ідей, а також виявлення творчих педагогів, які на практиці вирішують завдання модернізації освіти, впроваджуючи нові технології навчання і виховання, проводиться районний етап всеукраїнського конкурсу «Учитель року».

У грудні 2020 року в районному етапі всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2020» взяли участь 8 педагогів із ЗЗСО громади. Зокрема: у номінації «Українська мова та література» - 2 педагога, «Математика» - 2, „Керівник закладу освіти” - 1 та „Трудове навчання” - 3.

Метою конкурсу стало виявлення та оцінка методичної майстерності конкурсантів, їхнє вміння використовувати сучасні підходи у компетентнісному полі Нової української школи.

Переможцями конкурсу стали: Пазюк Ліна Олексіївна – директор Гуменецького ліцею (І місце); Мостова Наталія Миколаївна – вчитель української мови та літератури Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (І місце), Костюк Олена Анатоліївна – вчитель трудового навчання Гуменецького ліцею (І місце).

У 2021/2022 н.р. конкурс «Учитель року» відбудеться у номінаціях «Біологія», «Інформатика», «Основи правознавства» та «Мистецтво (музичне мистецтво)». Прошу активізувати ваших педагогів та сприяти їхній участі в конкурсі у вказаних номінаціях.

У березні 2021 року лише 4 педагоги подали свої розробки на обласну виставку „Освіта Хмельниччини на шляхах реформування”, підсумки якої буде оприлюднено у грудні 2021 року. А саме це:

  1. Білоус Світлана Тимофіївна, вчитель початкових класів Нігинської ЗОШ І-ІІІ ступенів з роботою: «Вивчаємо словникові слова 3 клас НУШ»;
  2. Ляховецька Наталія Михайлівна, вчитель початкових класів Сахкамніської ЗОШ І-ІІ ступенів з роботою: «Конспекти уроків та мультимедійний супровід з інтегрованого курсу «Я досліджую світ» за підручником «Я досліджую світ. 1 клас»;
  3. Боднар Наталія Семенівна, вчитель початкових класів Вербецької ЗОШ І-ІІ ступенів з роботою: «Інтерактивні форми організації навчальної діяльності молодших школярів на уроках»;
  4. Алєксєєнко Ірина Миколаївна, вчитель зарубіжної літератури Нігинської ЗОШ І-ІІІ ступенів з роботою: «Інформаційний ресурс для уроків зарубіжної літератури у 8 класі». Методичний посібник.

У 2021 році, як і в 2020 було організовано проведення „Інженерного тижня”, приуроченого до дня народження Сергія Корольова (12 січня) та Всесвітнього дня дітей-винахідників (17 січня). До цього заходу активно долучились і заклади загальної середньої освіти Гуменецької громади.

Відповідно до спільного наказу (усіх відділів освіти району) відділу освіти Кам’янець-Подільської РДА, Відділу освіти, культури, спорту і туризму Гуменецької сільської ради, Відділу освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту населення Колибаївської сільської ради ОТГ, Відділу освіти, спорту і туризму Китайгородської сільської ради ОТГ, Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Жванецької сільської ради ОТГ, Відділу освіти, культури, спорту і туризму Староушицької селищної ради ОТГ, Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради від 04.11.2020 р. №94-но, №83-но, №217-но, № 97-ОД, № 142/02-04, № 75-но „Про проведення учнівських олімпіад з базових навчальних предметів у 2020/2021 навчальному році” у жовтні було проведено І - шкільний етап, у листопаді та грудні проведено ІІ - районний етап учнівських олімпіад з базових навчальних предметів. В ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад взяли участь 64 учні закладів загальної середньої освіти громади, які вибороли 22 призових місця. Зокрема:

І місце – 4 учнів,

ІІ місце – 7 учнів,

ІІІ місце – 11 учнів.

Диплом ІІІ ступеня з інтернет олімпіади з математики отримав Грабовський Артем Віталійович, учень 11 класу Гуменецького ліцею.

Диплом ІІІ ступеня ХІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка отримала Старицька Анжеліка, учениця 11 класу Заліського-2 НВК.

Серед них найбільше призових місць посіли учні Гуменецького ліцею (7 призових місць) та Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (6 призових місць).

Проведено ІІ етап X Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та ХХ Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, в якому активну участь взяли усі заклади освіти, але у зв’язку з карантинними обмеженнями участі в обласних етапах не приймали.

Щороку учні з шкіл громади беруть активну участь в Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах: «Кенгуру», «Колосок», «Лелека», «Левеня», «Соняшник», «Гринвіч» та ін. Щоправда, COVID-19 вніс свої корективи і Міжнародний етапи конкурсу Кенгуру проходили в онлайн-режимі, а окремі конкурси були перенесені на інші терміни.

У 11-х класах закладів загальної середньої освіти у 2020-2021 році навчалися 35 учнів та 1 екстерн. З них ЗНО у вигляді ДПА не складав жоден випускник.

Випускникам 2020/2021 н.р. було урочисто вручено документи про повну загальну освіту –36 шт., про базову загальну середню освіту - 102 шт. та всім випускникам вручено у подарунок флешки від голови громади.

69 учнів нагороджено Похвальними листами, учень Гуменецького ліцею Грабовський Артем нагороджений Золотою медаллю за високі досягнення у навчанні.

Троє із 102 учнів 9-х класів отримали свідоцтво про базову загальну середню освіту «з відзнакою».

У 2020-2021 навчальному році заклади ЗЗСО продовжують впровадження концептуальних засад реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа». Пріоритетними залишаються завдання створення освітнього середовища для реалізації інтегративного підходу до компетентнісно орієнтованого навчання, забезпечення умов для взаємодії учасників освітнього процесу на засадах педагогіки партнерства та в умовах психологічної комфортності. Водночас необхідно враховувати, що учні 4 класу завершують цикл початкової освіти. Він передбачає інтегративно-предметну основу організації освітнього процесу зі зменшенням у ньому частки ігрових методів відносно проблемно-пошукових, дослідницьких та інших методів навчання. Ця особливість зумовлює певні організаційні зміни та вибір таких методик, які створюють для учня ситуацію самостійного вибору, вияву відповідальності й ініціативності, критичної оцінки й сміливості у прийнятті рішень, здатності в команді вирішувати проблеми. Відповідно основними видами діяльності учнів мають бути дослідницька, пошукова, творча тощо. Ігрову діяльність пропонується організовувати для проведення дидактичних, ділових ігор, ігор-стратегій тощо.

Міністерство освіти і науки затвердило методичні рекомендації щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти. Відповідний наказ і текст рекомендацій оприлюднено на сайті МОН. (Пропоную обговорити рекомендації щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти» на методичних об’єднаннях).

Методичні рекомендації окреслюють підходи оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти в умовах особистісно зорієнтованого і компетентнісного навчання.

Однією з ключових змін в оцінюванні є підхід до вираження оцінки. На заміну узагальненій бальній оцінці навчальних досягнень учнів з предмета/курсу запропоновано використовувати вербальну оцінку окремих результатів навчання учня/учениці з предмета вивчення, інтегрованого курсу, яка окрім оцінювального судження про досягнення може ще називати і рівень результату навчання.

Так, рекомендації запроваджують поняття вербальної оцінки (оцінювальне судження) та рівневої оцінки (оцінювальне судження із зазначенням рівня результату). Вербальну і рівневу оцінку можна виражати як усно, так і письмово. Рівень результату навчання рекомендовано визначати з урахуванням динаміки його досягнення та позначати буквами – «початковий» (П), «середній» (С), «достатній» (Д), «високий» (В).

Результати оцінювання особистісних надбань учнів у 1-4 класах рекомендовано виражати вербальною оцінкою, об’єктивних результатів навчання у 1-2 класах – вербальною оцінкою, у 3-4 класах – або вербальною, або рівневою оцінкою за вибором закладу.

Рекомендації також містять Орієнтовну рамку оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів. Вона дозволяє забезпечити об’єктивність і точність результату оцінювання і покликана допомогти формувати оцінювальні судження та визначати рівень результату навчання.

Водночас заклад може розробляти і фіксувати загальні положення щодо оцінювання результатів навчання учнів у освітній програмі та конкретизувати їх у частині положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти. Особливості організації оцінювання в певному класі можуть ініціюватися вчителем і бути затвердженими на засіданні педагогічної ради закладу.

У рекомендаціях наголошено, що оцінка є конфіденційною інформацією, доступною лише для учня/учениці та його/її батьків (або осіб, що їх замінюють).

Організація освітнього процесу у 2020/2021 навчального році реалізуватиметься також із врахуванням результатів Національного звіту за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018, у якому Україна брала участь вперше, який містить рекомендації щодо подальшого розвитку освіти в Україні в коротко та довгостроковій перспективах. Окрім того, PISA не перевіряє, чи засвоїли учні зміст освітньої програми, а оцінює, наскільки учні здатні використовувати здобуті знання, уміння та навички в реальному житті. Кожне дослідження PISA має провідну компетентність: для PISA-2018 була читацька грамотність, для PISA-2021 була математична, для PISA-2024 – природничо-наукова компетентність.

Варто було б взяти до уваги і на лист ІМЗО від 11.08.2021 року № 22.1/10-1775 «Методичні рекомендації щодо розвитку STEM-освіти в закладах загальної середньої та позашкільної освіти у 2021/2022 н. р.»

 

Шановні керівники закладів освіти, я вкотре хочу наголосити на автономії вчителя. Вчитель має право на вільний вибір форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітній програмі, розроблення та впровадження авторських навчальних програм, проєктів, освітніх методик і технологій, методів і засобів, насамперед методик компетентнісного навчання. Також курсова перепідготовка педагогічного працівника є обов’язковою, однак де і як її проходити педагог обирає також самостійно з дотриманням рекомендацій МОН.

Декілька слів про атестацію педагогічних працівників – яка є складовою управління, та розкривається у процесі систематичної, формалізованої, комплексної оцінки згідно із заданими критеріями відповідності діяльності конкретного працівника чітким стандартам виконання роботи на даному робочому місці, на відповідній посаді, за визначений проміжок часу.

Згідно складених списків атестаційними комісіями І та ІІ рівнів у цьому році проатестовано 40 педагогічних працівників закладів освіти.

Атестовано у 2021 році всього:

40

в т. ч. відповідають раніше присвоєній категорії:

17

«спеціаліст»

1

«спеціаліст вищої категорії»

16

Присвоєно кваліфікаційну категорію: 21

«спеціаліст другої категорії»

6

«спеціаліст першої категорії»

7

«спеціаліст вищої категорії»

8

Встановлено розряд

2

Відповідають займаній посаді:

2

з них з числа керівних кадрів

2

Відповідають раніше присвоєному званню: 5

«учитель-методист»

1

«старший учитель»

4

Присвоєно педагогічне звання: 2

«старший учитель»

2

 

Зауважу, що ще з квітня місяця тривало обговорення змін до Типового положення про атестацію педпрацівників. Будуть враховані зміни щодо курсової перепідготовки, автономії вчителя, сертифікації, класифікації. Слідкуймо за сайтом МОН бо, можливо, до жовтня документ буде затверджено.

 

ПОЗАШКІЛЛЯ

Зміни в ідеології освітньої галузі, такі як гуманізація, прагнення до реформування і модернізації, турбота про забезпечення якості надаваних послуг зумовлюють особливу актуальність і позашкільної освіти. Позашкільна освіта є складовою системи неперервної освіти, визначеної Конституцією України, Законами України «Про освіту» та «Про позашкільну освіту», Положенням про позашкільний навчальний заклад тощо.

Система позашкільного навчання й виховання унікальна, оскільки в ній зосереджені вільна мотивація дитини до пізнання й творчості, великий альтернативний спектр видів діяльності, надзвичайні можливості залучення вихованців до актуальної, творчої, мистецької та дозвільної культури.

Вже 5 років плідно працюють гуртки та секції для дітей і молоді віком від 5 до 18 років у Центрі дитячої та юнацької творчості Гуменецької сільської ради.

У діяльності цього комплексного закладу позашкільної освіти створюються максимально сприятливі умови для інтелектуального, творчого розвитку дітей, розробляється й впроваджується новий зміст позашкільної освіти, прогресивні технології, створюються умови для реалізації творчих здібностей кожної дитини.

Навчально-виховна діяльність у 2020/2021 навчальному році здійснювалася у 23 гуртках, у яких налічувалось 29 груп. Всього позашкільною освітою було охоплено 450 вихованців, які могли займатися улюбленою справою та розвивати свої творчі здібності.

Пріоритетними напрямками роботи Центру дитячої та юнацької творчості Гуменецької сільської ради як комплексного закладу позашкільної освіти є:

  • художньо-естетичний;
  • гуманітарний;
  • соціально-реабілітаційний;
  • науково-технічний;
  • дослідницько-експериментальний.

Заняття в гуртках проводились на базах закладів загальної середньої та дошкільної освіти нашої громади.

Освітній процес забезпечували 21 кваліфікований педагог.

Основна вимога роботи – високий кінцевий результат професійної діяльності як головний сенс педагогіки співробітництва в закладі. І як результат такої праці протягом 2020/2021 навчального року вихованці гуртків закладу досягли значних результатів.

Однією із визначних подій у 2020/2021 навчальному році стала участь ЦЕНТРУ ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ у Міжнародному фото конкурсі „Світ закладів позашкільної освіти”, який проводився у рамках проєкту Міжнародної асоціації позашкільної освіти “Позашкілля заради майбутнього”. У проєкті взяли участь понад 4,5 тисячі вихованців та керівників гуртків Болгарії, Казахстану, Литви, Польщі, Словаччини, України, Чехії.Працівники та вихованці гуртків нашого Центру гідно презентували роботу закладу на міжнародному рівні. Та отримали:

3 ДИПЛОМИ І СТУПЕНЯ

6 ДИПЛОМІВ ІІ СТУПЕНЯ

6 ДИПЛОМІВ ІІІ СТУПЕНЯ.

Відповідно до Положення про персональні стипендії для провідних митців Хмельницької області в галузі музичного, образотворчого, декоративно-прикладного, хореографічного та театрального мистецтва за результатами таємного голосування персональну стипендію для обдарованих дітей та творчої молоді, протягом року буде отримувати Розум’як Ольга – вихованка гуртка "Аплікація соломкою" Центру дитячої та юнацької творчості.

Подякою від Міністерства освіти і науки України та Українського державного центру позашкільної освіти нагороджена МАНДЕБУРА Єлизавета, здобувачка освіти Гуменецького ліцею, голова учнівського парламенту та лідерка Хмельницької обласної ради старшокласників за активну участь у реалізації Всеукраїнських соціальних проектів лідерів учнівського самоврядування у 2020/2021 навчальному році, процесах ухвалення рішень на рівні громади, державно - громадському управлінні закладом освіти. Ми вдячні Єлизаветі за її гострий розум, активну лідерську позицію та бажаємо наснаги на нові грандіозні звершення!

Відповідно до наказу Департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації від 14.04.2021 №171-од „Про підсумки огляду-конкурсу виставок декоративно - ужиткового та образотворчого мистецтва” за результатами зведеного протоколу серед сільських територіальних громад області Гуменецька громада посіла загальнокомандне І місце.

Взагалі 2020/2021 навчальний рік був дуже насиченим, плідним та приніс багато перемог. Щорічно на конкурсах та фестивалях різного рівня вихованці та здобувачі освіти наших колективів показують свої досягнення і творчі здобутки та отримують дипломи переможців, а саме:

- 15 перемог у міжнародних конкурсах-фестивалях;

- 24 перемоги у всеукраїнських конкурсах-фестивалях, виставках-конкурсах;

- 78 перемог у обласних конкурсах, фестивалях, виставках;

- 146 перемог у міських конкурсах, фестивалях, виставках.

Всеукраїнський конкурс учнівської творчості присвячений Шевченківським дням

У номінації „Література”

Диплом ІІІ ступеня

Старицька Анжеліка – учениця 11 класу Заліського – 2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (керівник Цимбалюк Василь Петрович).

Всеукраїнський відкритий літературно-музичний фестиваль вшанування воїнів „Розстріляна молодість”

У номінації „Література і кіномистецтво”

Диплом ІІ ступеня

Яловик Вікторія, вихованка літературної студії „Бригантина” Центру дитячої та юнацької творчості на базі Заліського-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Цимбалюк Василь Петрович).

У номінації „Декоративно-прикладне, образотворче мистецтво”

Диплом ІІІ ступеня

Колосюк Дар’я, вихованка гуртка „Живопис” Центру дитячої та юнацької творчості на базі Заліського-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (керівник Бузюк Олена Валентинівна).

У номінації „Вокальне мистецтво”

Диплом ІІІ ступеня

Кочмарук Віолетта, здобувачка освіти Сахкамінської ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник Заплітна Тетяна Георгіївна).

Всеукраїнський фестиваль-конкурс сценічних та карнавальних паперових костюмів „Стильний папір”

І МІСЦЕ – Фікс Костянтин, учень Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ (керівник Рудницькі Юлія Юріївна);

ІІ МІСЦЕ – Линюк Каміла, учениця Гуменецького ліцею (керівник Чапай Вікторія Миколаївна);

ІІ МІСЦЕ – Кочмарук Маріанна, учениця Сахкамінської ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник Заплітна Тетяна Георгіївна);

ІІ МІСЦЕ – Гринчишина Анна, вихованка гуртка „Оригамі” Центру дитячої та юнацької творчості на базі Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Швець Вікторія Валеріївна);

ІІ МІСЦЕ – Михайлова Маргарита, вихованка гуртка „Квілінг” на базі Нігинської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Антонюк Галина Василівна);

ІІ МІСЦЕ – Остафійчук Уляна, учениця Сахкамінської ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник Заплітна Тетяна Георгіївна);

ІІІ МІСЦЕ – Остафійчук Софія, учениця Сахкамінської ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник Заплітна Тетяна Георгіївна).

Всеукраїнський дитячо-юнацький фестиваль-конкурс мистецтв „Пісня над Бугом”

Диплом ІІІ ступеня

Ансамбль українських народних інструментів „Вербівчани” Центру дитячої та юнацької творчості на базі Вербецької ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник Вапничний Микола Михайлович).

Всеукраїнський арт-челендж „Слово, чому ти не твердая криця!”, (до 150-річчя з дня народження Лесі Українки)

Переможці атр-челенджу

Вихованці колективу „Юні літератори” Заліського-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (керівник Коваль Ірина Анатоліївна);

Дудаєва Даша, Тодісійчук Павло, Ущаповська Аріна, вихованці колективу „Супер трійка” Вербицької ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник Потемковська Олена Олександрівна);

Вихованці літературної студії „Бригантина” Центру дитячої та юнацької творчості на базі Заліського-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (керівник Цимбалюк Василь Петрович);

Вихованці колективу „Циків’янка” Циківської гімназії (керівник Гожа Оксана Іванівна);

Холодюк Олеся, Мандебура Єлизавета, вихованці колективу „Чарівне слово” Гуменецького ліцею (керівник Розумовська Лілія Миколаївна);

Учні 4 класу Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ (керівник Кириченко Галина Вікторівна);

Учні 1 класу Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ (керівник Совяк Олена Миколаївна).

Всеукраїнський фестиваль дитячої та юнацької творчості, присвяченому Всесвітньому Дню Землі”

Диплом ІІ ступеня

Команда „SPORTLEADERS” Гуменецького ліцею (керівник Чапай Вікторія Миколаївна)

Диплом ІІ ступеня

Мандебура Єлизавета, представник команди „SPORTLEADERS”

Всеукраїнський проєкт „МІШЕЧОК”

Отримали диплом за участь здобувачі освіти Заліського-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та здобувачі освіти Циківської гімназії

Всеукраїнський творчий фестиваль до Дня Європи „Єврофест 2021”

ДИПЛОМ ІІІ ступеня

Алєксєєнко Ростислав, вихованець гуртка „Дипломат” Нігинської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Григорчук Ліана Миколаївна)

Обласні

Обласний заочний конкурс робіт юних фотоаматорів „Моя Україно”

Серед сільських територіальних громад області Гуменецька громада посіла загальнокомандне І місце

ДИПЛОМ І СТУПЕНЯ

Огороднік Христина, учениця Заліського-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ

ДИПЛОМ ІІ СТУПЕНЯ

Тетервак Анна, учениця Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Качур Арсеній, учень Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Бевзюк Тетяна, учениця Сахкамінської ЗОШ І-ІІ ступенів

ДИПЛОМ ІІІ СТУПЕНЯ

Кочмарук Віолетта, учениця Сахкамінської ЗОШ І-ІІ ступенів

Алєксєєнко Ростислав, учень Нігинської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Обласний заочний конкурс із журналістики „Я – Журналіст”

Диплом ІІ ступеня

Мандебура Єлизавета, здобувачка освіти Гуменецького ліцею

Старицька Анжеліка, здобувачка освіти Заліського-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ

Обласний фестиваль української патріотичної пісні „Україно, любий край!”

ДИПЛОМ ІІІ СТУПЕНЯ

Вовкович Каріна, здобувачка освіти Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Обласний конкурс з інформатики

Диплом ІІ ступеня

Шлапакові Маріана, здобувачка освіти Нігинської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Диплом ІІІ ступеня

Ільєва Дар’я, здобувачка освіти Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ

Диплом ІІІ ступеня

Клівіцька Анна, здобувачка освіти Заліського-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ

Обласний конкурс знавців географії

Диплом ІІ ступеня

Вовкович Каріна, здобувачка освіти Голосківської ЗОШ І –ІІІ ступенів

Обласний конкурс-захист науково-дослідницьких робіт МАН

Диплом ІІІ ступеня

Шлапакова Маріана, здобувачка освіти Нігинської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Обласний фестиваль фольклорних колективів „За сонячним колесом”

Серед сільських територіальних громад області Гуменецька громада посіла загальнокомандне І місце

Представляли громаду здобувачі освіти Циківської гімназії

Обласний заочний конкурс „Еврика в астрономії”

Серед сільських територіальних громад Гуменецька громада посіла загальнокомандне ІІ місце

Учасники

Алексєєнко Ростислав, учень Нігинської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Столяр Катерина, учениця Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ

Расевич Єсенія, учениця Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ

Борис Крістіна, учениця Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ

Гончарук Богдана , учениця Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ

Ільєва Дар’я, учениця Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ

Обласний заочний конкурс „Космос.Людина Духовність”

Серед сільських територіальних громад області Гуменецька громада посіла загальнокомандне І місце

Диплом ІІІ ступеня

Сікора Максим, здобувач освіти Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Червінський Віталій Людвікович

Обласна заочна виставка-конкурс науково технічної творчості учнівської молоді „Наш пошук і творчість – тобі, Україно!”

Серед сільських територіальних громад області Гуменецька громада посіла загальнокомандне ІІІ місце

ДИПЛОМ ІІІ СТУПЕНЯ

Линюк Каміла, здобувачка освіти Гуменецького ліцею (керівник Костюк Олена Анатоліївна)

Обласний заочний конкурс відеороликів

Серед сільських територіальних громад області Гуменецька громада посіла загальнокомандне І місце

Диплом ІІ ступеня

Холодюк Олеся, учениця 7 класу Гкменецького ліцею (керівник Чапай Вікторія Миколаївна)

Обласний фестиваль читців гумористів „Веселика”

Серед сільських територіальних громад Гуменецька громада посіла загальнокомандне 4 місце

ДИПЛОМ ІІ ступеня

Гурук Андрій, учень Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Боратинська Галина Володимирівна)

Обласний заочний конкурс творчих робіт закладів загальної середньої та позашкільної освіти „Люблю тебе, моя свята Вкраїно!”

Серед сільських територіальних громад області Гуменецька громада посіла загальнокомандне І місце

Диплом ІІІ ступеня

Сьомко Ілля, учень Заліського-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (керівник Цимбалюк Василь Петрович)

Обласний літературний конкурс, присвяченому 150-річчю від дня народження Лесі Українки

Серед сільських територіальних громад області Гуменецька громада посіла загальнокомандне І місце

Диплом ІІ ступеня

Левицькі Мар’яна, здобувачка освіти 9 класу Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ (керівник Гуменюк Лариса Леонідівна)

Диплом ІІІ ступеня

Боднар Софія, здобувачка освіти 10 класу Нігинської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Помазан Галина Євгенівна)

Мандебура Єлизавета, здобувачка освіти 9 класу Гуменецького ліцею (керівник Тхоржевська Таїсія Петрівна)

Свірчевский Ярослав, здобувач освіти 10 класу Заліського-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (керівник Цимбалюк Василь Петрович)

Столяр Катерина, здобувачка освіти 9 класу Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ (керівник Павлюк Ольга Павліна)

Обласне свято-конкурс писанкарства „Подільська писанка”

Серед сільських територіальних громад області Гуменецька громада посіла загальнокомандне І місце

Диплом ІІ ступеня

Бабійчук Іванна, вихованка гуртка „Писанкарство” Центру дитячої та юнацької творчості на базі Сахкамінської ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник – Сосула Ольга Антонівна)

Диплом ІІІ ступеня

Пукас Анастасія, вихованка гуртка „Писанкарство” Центру дитячої та юнацької творчості на базі Сахкамінської ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник Сосула Ольга Антонівна)

Обласний фестиваль-конкурс драматичних колективів „Маски Мельпомени”

Серед сільських територіальних громад Гуменецька громада посіла загальнокомандне І місце

Представляли Гуменецьку громаду вихованці гуртка лялькового театру „Золотий ключик” на базі Думанівського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ (керівник Кирик Ольга Дмитрівна)

Обласний конкурс учнів молодшого шкільного віку з початково технічного моделювання

Серед сільських територіальних громад Гуменецька громада посіла загальнокомандне І місце

Диплом І ступеня

Качур Анастасія, здобувачка освіти Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Волошина Крістіна, здобувачка освіти Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Диплом ІІ ступеня

Фікс Ірина, здобувачка освіти Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ

Обласна заочна виставка-конкурс декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва „Знай і люби свій край”

Серед сільських територіальних громад області Гуменецька громада посіла загальнокомандне І місце

У номінації „Художнє плетіння, ткацтво”:

І – місце Клівіцька Анна, вихованка Центру дитячої та юнацької творчості на базі Заліського -2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (керівник Лиськова Неля Йосипівна).

У номінації „Витинання”

І – місце Фікс Костянтин, здобувач освіти Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ (керівник Фікс Галина Леонідівна)

У номінації „Писанкарство”

І – місце Духнова Катерина, вихованка Центру дитячої та юнацької творчості на базі Сахкамінської ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник Сосула Ольга Антонівна)

У номінації „Паперова пластика та оригамі”

І-місце Дубова Олександра, вихованка Центру дитячої та юнацької творчості на базі Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Швець Вікторія Валеріївна).

У номінації „Вироби з соломки”

І-місце Лиськова Вікторія, вихованка Центру дитячої та юнацької творчості на базі Заліського -2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (керівник Лиськова Неля Йосипівна).

У номінації „Інші техніки виконання”

І – місце Стасюк Христина, вихованка Центру дитячої та юнацької творчості на базі Заліського -2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (керівник Лиськова Неля Йосипівна).

У номінації „Графіка”

І –місце Гайдамаченко Марія, вихованка Центру дитячої та юнацької творчості на базі Заліського -2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (керівник Бузюк Олена Валентинівна).

У номінації „Ізонитка”

ІІ – місце Слободян Тімур та Чапай Артем, здобувачі освіти Гуменецького ліцею (керівник Костюк Олена Анатоліївна)

У номінації „Художнє різьблення по дереву”

ІІІ- місце Бабенко Олексій, вихованець Центру дитячої та юнацької творчості на базі Заліського -2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (керівник Шуліка Олександр Сергійович).

У номінації „В’язання спицями, гачком”

ІІІ-місце Станіславська Анна, вихованка Центру дитячої та юнацької творчості на базі Заліського -2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ ( керівник Пірютіна Лілія Михайлівна)

У номінації „Вироби з тіста”

ІІІ-місце Пазюк Олег, здобувач освіти Гуменецького ліцею (керівник Костюк Олена Анатоліївна).

У номінації „Бісероплетіння”

ІІІ-місце Романова Вероніка, здобувачка освіти Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Медвецька Ольга Олександрівна).

У номінації „Лозоплетіння”

ІІІ-місце Кобилянський Давид, здобувач освіти Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Сьомко Світлана Анатоліївна).

Другий рік поспіль відповідно до Положення затвердженого педагогічною радою ЦДЮТ «Про порядок визначення рівня участі ЗЗСО у конкурсах всіх рівнів» за таблицею рівня досягнень

 

І місце посів ЗЗСО – Голосківська ЗОШ І-ІІІ ступенів та Залісько-2 НВК

ІІ місце посів ЗЗСО- Гуменецький ліцей

ІІІ місце посів ЗЗСО – ЧСахкамінська ЗОШ І-ІІ ступенів та Колубаївський НВК.

Все це стало можливим завдяки сприятливому психологічному мікроклімату, створеному педагогічними працівниками нашого закладу. Вихованці почували себе в емоційно-комфортних умовах, що сприяло розкриттю їх творчого й духовного потенціалу.

За результатами атестації у поточному навчальному році 1 педагог підтвердив свій тарифний розряд та 1 підвищив, що свідчить про набутий досвід, розвиток фахової майстерності, впровадження в практику інноваційних технологій і нових сучасних методик.

Дистанційний період навчального року, що пройшов в умовах карантину, став часом випробувань для педагогів закладу, але керівники гуртків, адміністрація та весь персонал закладу з гідністю подолали перешкоди дистанційної роботи. Цей період став поштовхом для розвитку дистанційної освіти та самоосвіти. Освітній процес набув більшої публічності, у педагогів з’явилося більше можливості для самореалізації, прояву фантазії та креативності, але ж ми усвідомили вартість живого спілкування для підтримки рівня мотивації вихованців.

Педагогами були скориговані та розроблені індивідуальні плани роботи з гуртківцями під час карантину та вирішено питання зворотного зв’язку. Усі заняття проводились в онлайн режимі на різноманітних платформах: Zoom, Telegram, Viber, Facebook, Google-форми, Skype, Instagram, You Tube тощо. Педагогами застосовувались різноманітні способи комунікації:

  • проведення опитування, тестувань, обмін матеріалами;
  • надсилання домашніх завдань;
  • проведення занять онлайн;
  • надсилання теоретичних матеріалів та вправ для самостійного опрацювання;
  • надання тематичних відеоматеріалів чи посилання на них, впровадження групових переглядів відео-концертів, виставок тощо;
  • проведення челенджів, конкурсів, майстер-класів в онлайн режимі;
  • участь в дистанційних фестивалях-конкурсах.

Оскільки Україна перебуває на шляху становлення, то відповідно і потребує освічених громадян, креативних особистостей, здатних творчо підходити до вирішення будь-яких проблем. Перед навчальними закладами всіх рівнів постає дуже важливе завдання: сприяти тому, щоб кожна дитина в майбутньому стала не просто пасивним членом суспільства, а інтелектуальною, ініціативною, творчою, суспільно корисною особистістю.

Підводячи підсумки роботи закладу за рік, можна сказати, що контингент дітей збережено. Позашкільна освіта, що впроваджується у Центрі дитячої та юнацької творчості Гуменецької сільської ради, вражає своєю різноманітністю, майстерністю та масштабами, вона має безліч креативних педагогів, які є справжніми професіоналами своєї справи та вкладають душу в свою роботу і у звичайному ритмі, і в режимі карантину.

Змістовно та чітко МОН визначено основні питання організації виховного процесу у 2021/2022 н.р. щодо формування у дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок – лист МОН № 1/9-362 від 16.07.2021 р.

Дитячо-юнацька спортивна школа «Лідер» ДЮСШ «Лідер»

2020-2021 рік для дитячо-юнацької спортивної школи «Лідер» розпочався з формування навчально-тренувальних груп з видів спорту. Згідно з Положенням про ДЮСШ комплектування груп початкової підготовки здійснюється до 1 жовтня. Зарахування вихованців на черговий рік навчання проводилось при засвоєнні теоретичного та практичного матеріалу, навчальних планів з видів спорту, результатів виступів у змаганнях, тестуваннях з загальної, спеціальної фізичної та технічної підготовки та виконанні розрядних вимог. Завдяки цим критеріям визначався стан фізичного розвитку вихованців та рівень засвоєння ними програмного матеріалу в період етапів навчання початкової підготовки, де вихованці ознайомлювались з основними рухливими уміннями і навичками та базової підготовки, в період якої вихованці оволодівали технічними та тактичними прийомами обраного виду спорту.

Згідно з Положенням про ДЮСШ основним напрямком діяльності ДЮСШ «Лідер» є розвиток здібностей вихованців в обраному виді спорту, створення необхідних умов для фізичного розвитку, гармонійного виховання, набуття навичок здорового способу життя, підготовки спортсменів до участі в місцевих, районних, обласних та Всеукраїнських змаганнях.

Матеріально-технічне забезпечення здійснюється за рахунок бюджетних коштів. Так, 2020/2021 навчальному році були придбані бігові змагальні та тренувальні бар’єри, секундоміри, еспандери, футбольні та волейбольні м’ячі, фішки для розмітки поля, ракетки та сітки для тенісу настільного.

Для проведення спортивно-масових заходів були придбанні кубки, грамоти, медалі та цінні подарунки. Вихованці ДЮСШ «Лідер» у 2020/2021 році під час виїздів на обласні та Всеукраїнські змагання були повністю забезпечені безкоштовним проїздом, проживанням та виплатою добових.

Навчально-тренувальні заняття проводяться на базі Гуменецького ліцею (відділення легкої атлетики), Нігинської ЗОШ І-ІІІ ступенів (футбол та волейбол), Залісся-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ (волейбол), Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (теніс настільний), Колубаївського НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ (футбол) та Сахкамінської ЗОШ І-ІІ ступенів (дзюдо). З усіма закладами загальної середньої освіти на початку навчального року були заключені договори оренди спортивних споруд, власної бази ДЮСШ «Лідер» немає.

У звітному році робота ДЮСШ «Лідер» проводилася за річним планом роботи. Навчально-тренувальна робота базувалась на основі навчальних програм з волейболу, тенісу настільного, легкої атлетики, футболу, дзюдо, які рекомендовані Державним комітетом України з питань фізичної культури і спорту та федераціями з видів спорту. Коло обов’язків, що виконує кожен працівник за своєю спеціальністю чи посадою, визначено посадовими інструкціями.

ДЮСШ «Лідер» висвітлює спортивні новини на сайті Гуменецької сільської ради та у соціальній мережі Фейсбук на сторінці «Спортивна Гуменеччина», де можна побачити результати виступів вихованців на змаганнях, фотозвіти навчально-тренувальних занять та інших спортивно-масових заходів.

Вихованці ДЮСШ «Лідер» упродовж навчального року брали участь у змаганнях різного рангу, де неодноразово ставали переможцями та призерами.

Досягнення вихованців ДЮСШ «Лідер» за звітний період.

Відділення легкої атлетики. (тренери-викладачі Дубчак М.М. та Кшемінський С.С.). Вихованці відділення легкої атлетики стали учасниками відкритого чемпіонату Хмельницької області з легкоатлетичних метань пам'яті Ф. Мельник та А. Боднарчука. У відкритому Чемпіонаті Хмельницького обласного центру фізичного виховання учнівської молоді з легкої атлетики серед юнаків та дівчат 2008-2009 та 2010 р.н. і молодше, показали наступні результати:

Андрій Кшемінський здобув три перших місця зі стрибків у висоту, довжину та бігу на 60 м. серед юнаків 2008-2009 р.н.;

Іван Боднарчук – друге місце зі стрибків у довжину серед юнаків 2008-2009 р.н.;

Тимофій Кирилюк – третє місце зі стрибкв у висоту серед наків 2008-2009 р.н.;

Катерина Роєцька стала чемпіонкою зі стрибків у висоту серед дівчат 2008-2009 р.н.;

Руслана Худякова – друге місце зі срибків у висоту серед дівчат 2010-2011р.н.;

Дмитро Шафран – друге місце зі стибків у довжину та третє зі стрибків у висоту серед юнаків 2010-2011 р.н.;

Святослав Степанов – посів друге місце зі стрибків у довжину та третє зі стрибків у висоту серед юнаків 2010-2011 р.н..

Легкоатлетична команда ДЮСШ «Лідер» стала учасником відкритої Першості Дунаєвецької дитячо-юнацької спортивної школи серед юнаків та дівчат 2006-2007 р.н., 2008-2009р.н.. 2010 р.н. і молодші показавши такі результати:

Євген Гаврилюк посів перше місце (стрибки у висоту);

Іван Боднарчук – перше місце (стрибки у довжину та біг на 30м);

Дмитро Шафран – друге місце (стрибки у довжину та біг на 30м);

Святослав Степанов – третє місце (стрибки у довжину та біг на 30м);

Андрій Кануніков – третє місце (стрибки у висоту);

Дмитро Фіялковський – перше місце (біг на 30м), друге місце (стрибки у довжину);

Максим Драч – третє місце (біг на 30м);

Тимофій Кирилюк – перше місце (стрибки у висоту),

Андрій Кшемінський – перше місце (стрибки у довжину), третє місце (біг на 30м),

Данило Шакшуєв – друге місце (стрибки у висоту),

Катерина Роєцька – друге місце (біг на 30м) та (стрибки у висоту),

Маргарита Біла та Євген Пазюк посіли перші місця зі стрибків у висоту серед учасників 2005 р.н. і старших.

Андрій Кшемінський став срібним призером Чемпіонату України серед ДЮСШ та СДЮСШОР з легкоатлетичного двоборства у приміщенні серед юнаків та дівчат 2008 р.н. та молодше, який відбувався у м. Києві.

Відмінні результати на доріжках та в секторах для метання спису, стрибків у довжину та висоту продемонстрували спортсмени ДЮСШ «Лідер» у м. Хмельницький, де проходив Кубок Хмельницької області серед кадетів 2006 р. н. і молодше з легкої атлетики. Загалом нашими спортсменами було здобуто 2 золотих, 2 срібних та бронзову медаль:

І місце – Даніїл Шакшуєв (метання списа);

І місце – Іван Боднарчук (біг на 110 м з/б);

ІІ місце – Андрій Кануніков (метання списа);

ІІ місце – Андрій Кшемінський (потрійний стрибок);

ІІІ місце – Олег Пазюк (метання списа).

У відкритому чемпіонаті ХОЦФВУМ з легкої атлетики серед 2008-2009 р.н., 2010 р. н. і молодше, що проходив у м. Хмельницькому, спортсмени ДЮСШ показали наступні результати:

Вікова категорія 2008-2009 р.н.:

Золоту колекцію нагород зібрав Андрій Кшемінський: стрибки у висоту, довжину та біг на 60 м.;

Максим Драч – бронзовий призер зі стрибків у висоту;

Катерина Роєцька– срібна призерка зі стрибків у висоту та чемпіонка змагань у метанні спису;

Андрій Кануніков – чемпіон змагань у метанні спису,

Чапай Артем – срібний призер змагань у метанні спису.

У віковій категорії 2010 р.н. і молодші:

Вікторія Сторожук – чемпіонка у метанні спису;

Анна Грабовська – срібна призерка у метанні спису;

Святослав Степанов – чемпіон зі стрибків у висоту та бронзовий призер зі стрибків у довжину;

Дмитро Шафран – бронзовий призер зі стрибків у висоту;

Богдан Розум’як – бронзовий призер зі стрибків у довжину.

Легкоатлети показали хороші результати у Хмельницьких обласних сільських ігор «Хто ти, майбутній Олімпієць?»:

Даніїл Шакшуєв – чемпіон у штовхання ядра, другий зі стрибків у висоту;

Зореслав Чупрун – срібний призер у штовханні ядра;

Андрій Подшивалов – чемпіон з бігу на 100 м.;

Дмитро Фіялковський – бронзовий призер зі стрибків у довжину;

Андрій Кшемінський – срібний призер зі стрибків у довжину;

Євген Гаврилюк – чемпіон зі стрибків у висоту;

Маргарита Біла – чемпіонка зі стрибків у висоту.

Відділення футболу (тренери-викладачі Дорож О.В. та Балла В.В.)

Дівоча команда ДЮСШ «Лідер» 2006-2007 років народження посіла перше місце у Хмельницьких сільських обласних іграх під девізом «Хто ти, майбутній Олімпієць?», а дівчата 2008-2009 р.н. на цих же змаганнях стали другими.

Команда ДЮСШ «Лідер» взяла участь у відкритому міжобласному турнірі «Різдвяні канікули» серед дівчат 2007-2008 р.н. з міні-футболу, які проходили 4-5 січня у м. Хмельницькому.

Дівчата 2007-2008 років народження стали срібними призерами відкритого Хмельницького міського турніру з футзалу присвяченого Міжнародному Дню захисту прав жінок та миру.

В рамках підготовки збірної команди Гуменецької СТГ до літніх обласних сільських ігор під девізом «Хто ти, майбутній Олімпієць?», була проведена першість ДЮСШ «Лідер» з міні-футболу, за підсумками змагань перше місце посіла збірна команда ДЮСШ «Лідер» Гуменецької СТГ 2006 р. н., другою стала команда ДЮСШ «Лідер» Нігинської ЗОШ, третє місце у ДЮСШ «Лідер» Колубаївського НВК.

Відділення тенісу настільного (тренер-викладач Бойко Д.В.)

Юні тенісисти взяли участь у чемпіонаті області з настільного тенісу серед юнаків та дівчат трьох вікових груп: 2006-2008, 2009-2010 та 2011 років народження і молодших, у підсумку чемпіном області став Денис Кантаревич, а срібним призером – Борис Березніцький. Для молодших спортсменів 2012 років народження це був перший значний змагальний досвід, в якому спортсмени показали гарний рівень, але призові місця не вибороли.

Гарним змагальним досвідом для вихованців відділення тенісу настільного став чемпіонат України з тенісу настільного серед кадетів 2006 р.н. і молодших, який відбувся в м. Запоріжжя. Юним спортсменам не вистачило зовсім трішки до омріяних перемог, проте вони мали змогу відчути атмосферу професійних змагань та подолати перші хвилювання під час виступу на найвищому рівні.

Борис Березніцький – учасник 2 туру Хмельницької ліги з тенісу настільного.

Вихованці ДЮСШ «Лідер» взяли участь у міжобласному турнірі з тенісу настільного що проходив 21 червня у м. Красилів, а Денис Кантаревич став срібним призером змагань.

Команда ДЮСШ «Лідер» з тенісу настільного стала срібним призером Хмельницьких сільських обласних іграх під девізом «Хто ти, майбутній Олімпієць?». В особистому заліку Денис Кантаревич посів перше місце, а Борис Березніцький став другим.

Микола Харчук став бронзовим призером відкритої першості ДЮСШ №3 м. Хмельницький.

У змаганнях До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Борис Березніцький посів третє місце.

Відділенням тенісу настільного було проведено ряд спортивно-масових заходів та змагань серед яких варто відзначити заходи присвячені міжнародному Олімпійському дню; першість ДЮСШ з тенісу настільного. Вихованці відділення тенісу настільного були залучені до змагань з бадмінтону, а тренер-викладач Бойко Дмитро Вікторович був залучений до проведення чемпіонату Європи 2021 року, що проходив у м. Києві.

Відділення волейболу (тренери-викладачі Лубинецька К.А. та Куценко О.В.).

Дівоча волейбольна команда групи початкової підготовки першого року навчання 2009-2010 р.н. (тренер-викладач Куценко О.В.) стала чемпіоном відкритої першості ДЮСШ «Лідер».

Був проведений новорічний міні-турнір з волейболу 2х2 та ряд спортивно-масових заходів та матчевих зустрічей.

Відділення дзюдо (тренер-викладач Петруньков О.О.)

Першими кроками до великих перемог стала участь вихованців відділення дзюдо у Першості ДЮСШ «Лідер», після якої юні дзюдоїсти стали учасниками відкритого чемпіонату міста Кам’янець-Подільського з дзюдо, де показали такі результати:

Максим Серада став чемпіоном змагань;

Іванна Бабійчук, Олексій Ткачук, Володимир Бабильов, Ростислав Султанов – срібні призери;

Ростислав Кардаш, Ярослав Вітвіцький, Ілля Гординчук, Віолетта Кочмарук посіли треті місця у своїх вагових та вікових категоріях.

З метою розвитку, популяризації фізичної культури та спорту у Гуменецькій СТГ, дитячо-юнацькою спортивною школою «Лідер» під час проведення свят сіл організовуються дитячі змагання з різних видів спорту. ДЮСШ «Лідер» долучається до проведення змагань «Краще спортивне село Гуменецької сільської ради», спартакіад та змагань серед закладів загальної середньої освіти. Дитячо-юнацька спортивна школа «Лідер» долучилась до проведення Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу «Рух це здорово». В усіх відділеннях ДЮСШ «Лідер» були проведені спортивні свята «Ми майбутні олімпійці!», «Вперед до Олімпійських нагород», «Разом до перемог», а також спортивно-масові заходи присвячені 30-річчю створення Національного Олімпійського Комітету України.

Нажаль через ситуацію, що склалася більшість спортивних заходів та змагань, які були заплановані на 2020/2021 н.р. не були проведені, тому відповідно перелік змагань в яких взяли участь спортсмени ДЮСШ «Лідер» істотно зменшився у порівнянні з минулими роками. Втім через карантин, роботу дитячо-юнацької спортивної школи «Лідер» не було скасовано, усі відділення перейшли на дистанційну форму роботи.

Під час дистанційного навчання головною метою було привити любов вихованців до самостійних занять фізичною культурою та спортом з чим дитячо-юнацька спортивна школа успішно впоралась. Дистанційна робота ДЮСШ давалась нелегко: онлайн тренування, конкурси, виконання різних завдань – так виходили з положення тренери-викладачі ДЮСШ. Звичайно це все не замінить тренувань з хорошим навантаженням, позитивним емоційним фоном та живим спілкуванням.

Під час дистанційної роботи вихованцям ДЮСШ «Лідер» і взагалі усій учнівській молоді громади було запропоновано взяти участь у фотоконкурсі «Я займаюсь фізичною культурою в домашніх умовах», відео конкурсі «Моя фізична культура в домашніх умовах». По закінченні даних конкурсів призери та переможці були нагороджені грамотами ці цінними подарунками.

 

ХАРЧУВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ

Актуальним є питання харчування дітей у закладах освіти.

На харчування дітей за 2020-2021 навчальний рік в загальному використано – 1 958 295, 77 грн.

Вартість харчування у 2021 році однієї дитини у закладі загальної середньої освіти на день становить – 20,00 грн (обід та сніданок). По загальному фонду освоєно – 1 089 398, 49 грн. Гарячим харчуванням було охоплено 893 дитини, з них безкоштовно харчувалися – 734 здобувачів: з яких 426 здобувачі початкових класів та 308– діти пільгових категорій.

Також від плати за харчування на 100% звільнені діти пільгових категорій у ДНЗ. У решти - обов’язкова плата батьків становить 50%. Вартість харчування у 2021 році була 40,00 грн. на день, з них батьківська плата 20,00 грн. У закладах дошкільної освіти на харчування дітей фактично використано – 868 897, 28 грн. Гарячим харчуванням охоплено 352 дітей.

Загальний середній показник виконання норм харчування по Гуменецькій ОТГ становить 81,5 %.

Відділом освіти, культури, спорту і туризму Гуменецької сільської ради укладені договори із постачальниками про доставку продуктів харчування до кожного навчального закладу.

Продукти харчування та продовольча сировина надходять в освітні заклади разом і з супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість. Підтвердженням відповідності якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини служить: сертифікат відповідності (якості); висновок санітарно-гігієнічної експертизи або занесення в Державний реєстр МОЗ; ветеринарний дозвіл для сировини тваринного походження, або товарно-транспортна накладна.

Систематично проводиться контроль за цінами на продукти харчування згідно щомісячного моніторингу цін на соціально-значущі продовольчі товари на продовольчих ринках Хмельницької області, які нам щомісячно 20 числа надходять із відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА.

Згідно листа Міністерства освіти і науки України № 1/9-394 від 04.08.2021 року «Про реформування шкільного харчування» однією із стратегічних цілей, визначених Національною стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі, схваленої Указом Президента України 25.05.2020 № 195/2020 (далі - Національна стратегія), є розбудова система здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок. Реформування системи шкільного харчування відбувається за ініціативи та під патронатом Першої леді України Олени Зеленської.

Нинішній етап реформи шкільного харчування потребує активізації процесу імплементації засновниками закладів загальної середньої освіти змін, внесених до нормативно-правової бази організації системи шкільного харчування, які набувають чинності з 1 вересня 2021 року.

Особливої уваги потребує забезпечення своєчасного прийняття органами місцевого самоврядування та керівниками закладів освіти рішень:

  • щодо вартості харчування у закладах загальної середньої освіти, забезпечення виконання норм харчування, асортименту буфетів тощо;
  • впровадження нових підходів до організації шкільного харчування в контексті розроблення нових меню, професійної підготовки кухарів;
  • проведення роз’яснювальної роботи з батьками;
  • осучаснення матеріально-технічної бази харчоблоків, впровадження в закладах освіти системи безпечності та якості харчових продуктів і процесів виробництва (НАССР);
  • дієвої комунікації з постачальниками продуктів та послуг харчування (коригування договорів відповідно до змін нормативної бази тощо).

Наголошую, що Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти для організації шкільного харчування, запроваджено можливість забезпечення особливих дієтичних потреб учнів, а також доповнено перелік продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах та торговельних апаратах. З 1 вересня 2021 року набуває чинності постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Норми харчування), якою затверджено рішення щодо зміни організації харчування дітей у школах, дитячих садочках та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, зокрема щодо споживання жирів, цукру та солі.

Відповідно до нових норм харчування споживання цукру знижено до 25 г на добу, солі на рівні менше 5 г на добу, насичених жирів до 10 % добового раціону, що сприяє профілактиці гіпертонії та знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи та інсультів у дорослому віці.

Також затверджено особливості норм споживання основних груп харчових продуктів, зокрема частота їх включення до складу окремих прийомів їжі. Йдеться про овочі сезонні,свіжі, заморожені та квашені, крім картоплі, ягоди та фрукти, фруктові, овочеві соки, злакові, бобові, м’ясо, молоко, молочні продукти тощо. Відповідно до Постанови передбачено порядок організації харчування до якого керівники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку можуть вибрати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу – кейтеринг, шляхом здачі харчоблоку закладу в оренду для організації харчування дітей та власними силами закладу. Також передбачено структуру харчування з урахуванням рекомендацій ВООЗ щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей в основних харчових речовинах та енергії. Постановою також передбачено повну заборону на включення у меню для дітей ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів, інших технологічно оброблених м’ясних та рибних страв. Також зі шкільних їдалень мають зникнути газові напої з підвищеним вмістом цукру та енергетики, борошняні кондитерські вироби. Крім цього, пропонується враховувати у меню дитячих їдалень потреби дітей-діабетиків та тих, хто не сприймає глютен чи лактозу. МОЗ рекомендує розширити раціон дітей за рахунок овочів і вибудувати шкільне меню на основі біологічних потреб дитячих організмів.

Серед новацій – складання примірного чотиритижневого сезонного меню замість двотижневого, що має забезпечити урізноманітнення харчування, достатній цикл зміни страв, що пропонується здобувачам освіти/дітям.

Чинність норм харчування поширюється на заклади дошкільної та загальної середньої освіти.

Особлива увага приділена і розробленню та складанню перспективного чотирьохтижневого меню.

Списування продуктів харчування як у кількісному так і в ціновому виразі проводяться у відповідності до калькуляційних карток. Персонал харчоблоку регулярно проходять медичні обстеження.

Харчоблоки і допоміжні приміщення в основному відповідають вимогам санітарних правил. Обладнання, кухонний інвентар використовується за призначенням. Технологічне та холодильне обладнання в робочому стані. В усіх закладах працюють системи холодного та гарячого водопостачання. Здійснюються комплексні заходи по придбанню нового і ремонту діючого обладнання, закупівлі посуду, миючих та дезінфікуючих засобів необхідних для роботи в умовах поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

 

Соціальний захист та інклюзія

У полі зору педагогічних колективів шкіл – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних, малозабезпечених сімей, діти-інваліди, діти, що опинились в складних життєвих обставинах.

У 2020/2021 навчальному році банк даних дітей соціально-незахищених категорій, що здобувають освіту у закладах загальної середньої - налічує 142 дітей та дошкільної освіти – 96 дітей. З них:

- 6 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського в ЗЗСО;
- 70 дітей із сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах в ЗЗСО та 13 в ЗДО;
- 41 дитини з малозабезпечених сімей в ЗЗСО і 13 в ЗДО;
- 37 дітей військовослужбовців зони АТО в ЗЗСО і 17 в ЗДО;
- 3 дітей із сімей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС в ЗЗСО;
- 18 дітей з особливими освітніми потребами (з інвалідністю) в ЗЗСО і 3 в ЗДО;
- діти, для яких організовано інклюзивна форма навчання – 8 в ЗЗСО і 3 в ЗДО.;
- діти з багатодітних сімей, які мають трьох і більше дітей – 47в ЗДО.

Інклюзивне навчання набирає обертів і у освітніх закладах нашої громади. У минулому навчальному році діяло 8 навчальних класів для дітей з труднощами в фізичному і розмовному розвитку у чотирьох закладах загальної середньої освіти та двох закладах дошкільної освіти. Працювали в ЗЗСО 8 асистентів вчителів та 3 в ЗДО. Для учнів організовано інклюзивне навчання, з ними проводятьсь розвиткові заняття відповідно рекомендацій інклюзивного – ресурсного центру та здійснювалась оплата праці даним фахівцям.

В 2020/2021 навчальному році за перспективною мережею плануємо організувати навчання за інклюзивною формою для 10 здобувачів ЗЗСО ще по 1 здобувачу: Гуменецький ліцей (2 клас) та Голосківська ЗОШ І-ІІІ ступенів (2 клас) та 1 вихованця в Сахкамінському ЗДО.

В рамках проекту інклюзивної освіти відкрито медіатеку та ресурсну кімнату у опорному закладі - Гуменецький ліцей.

Хочу наголосити, що форми здобуття освіти, які можна отримати у конкретній школі, мають оприлюднюватися на її сайті або на сайті засновника і мають бути прописані у Статуті.

 

Забезпечення підвезення до шкіл учнів сільської місцевості, які проживають за межею пішохідної доступності

Організація регулярного безкоштовного підвезення учнів до місць навчання і додому є складовою частиною забезпечення реалізації прав громадян на здобуття загальної середньої освіти. У 2020/2021 навчальному році 252 здобувачів освіти та 38 педагогічних працівників потребували підвозу (225 здобувачів з них підвозилися ША а 27 здобувачів власними силами, 7 педпрацівників підвозилися ША і 31 власними силами). Підвіз організовано 100 % за 5 маршрутами (14 рейсів) 5 шкільними автобусами. Для реалізації державної програми „Шкільний автобус” рішенням п’ятдесят другої сесії VII скликання від 21 грудня 2019 року № 21 Гуменецької сільської ради «Про затвердження Програми «Шкільний автобус» на 2020-2024 роки» затверджено Програму «Шкільний автобус» на 2020-2024 роки.

У 2020/2021 навчальному році підвозу за перспективною мережею потребують 223 здобувачі освіти та 31 педагогічний працівник, для організації 100 % підвозу здобувачів освіти плануємо збільшити підвіз на 1 маршрут і здійснювати підвезення 5 шкільними автобусами за 5 маршрутами (15 рейсами).

Транспорт, який знаходиться на балансі відділу освіти, у задовільному стані. Проводяться необхідні ремонти, своєчасна діагностика. Так у цьому році на ремонт та заміну автозапчастин витрачено з місцевого бюджету 118 831 грн.; закуплено 10 967 літрів дизельного палива на загальну суму 246 773 грн. та 2 513 літрів бензину – 55 536 грн.

На перспективу маємо потребу в придбанні ще 1 ША для опорного закладу Гуменецького ліцею (заміна Газелі) та ще 1 ША для Голосківської школи ( автобус підвозить 85 учнів 4 рейсами і ще 20 доїжджають власними силами).

 

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАНУ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УСТАНОВАХ ТА ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Питанням організації роботи з охорони праці, пожежної безпеки та цивільного захисту приділяється належна увага. У червні місяці цього року усі керівники закладів освіти пройшли навчання з охорони праці та техніки безпеки та навчання із пожежної безпеки. З місцевого бюджету за курсову перепідготовку оплачено 30 тис. грн. Маю надію що навчання керівників, заступників та завгоспів закладів освіти не пройдуть даремно і усі навички в організації роботи закладу освіти щодо дотримання норм охопони праці та безпеки життєдіяльності усіх учасників освітнього процесу буде дотримано.

 

Станом на сьогодні наявні 196 вогнегасників, що становить 100 % забезпеченості. В липні 2020 року під час щорічної повірки та перезарядки всі наявні вогнегасники придатні до використання.

Разом з тим, проаналізувавши стан забезпечення пожежної безпеки, характерними недоліками для закладів є:

  • не всі заклади загальної середньої освіти обладнані автоматичною пожежною сигналізацією приміщення закладів;
  • не проведено ревізію пристроїв блискавкозахисту;
  • дерев’яні конструкції горищ будівель не оброблені вогнетривким розчином в більшості закладів та установ освіти;
  • не у всіх закладах проведено профілактичний огляд та планово-попереджувальний ремонт електромережі і обладнання;
  • не в повній мірі забезпечені установи та заклади зовнішнім протипожежним водопостачанням.

Відділом освіти узагальнено інформацію по закладах освіти громади щодо посилення заходів з питань пожежної безпеки, а саме: необхідно запланувати кошти до кінця поточного року та на наступний проведення замірів опору ізоляції електричних мереж та електроустановок, проведення перевірки пристроїв блискавкозахисту, оброблення горищ вогнетривким розчином.

 

В умовах сучасних реалій та необхідності ведення господарської діяльності та навчання учасників освітнього процесу в умовах пандемії коронавірусної інфекції, запровадження карантину та обмежувальних заходів в країні, зумовлюють зміну певних умов та особливостей праці та проведення навчання в освітніх закладах. Такі зміни потребують перегляду інструкцій з охорони праці та наповнення їх змісту певними правилами поведінки, порядком дотримання особистої гігієни, застосуванням засобів захисту (медичних масок, респіраторів, рукавиць тощо).

 

ПІДГОТОВКА ДО ОПАЛЮВАЛЬНОГО ПЕРІОДУ

Підготовлено 15 котелень на газовому опалені( 8 у закладах загальної середньої освіти та 7 у закладах дошкільної освіти), 3 на електричному, 2 заклади освіти опалюється за допомогою електричних нагрівачів та 1 ЗДО – тверде паливо. Відповідно до п.1 та п.2 глави 3 Кодексу газорозподільних систем, п.4 постанови НКРЕКП від 30.09.2015 року №2494, листів Кам’янець-Подільського відділення АТ «Хмельницькгаз», власники комерційних вузлів обліку природного газу(розташовані в тепло генераторних закладів освіти), які споживають більше 10 тис. м. куб. зобов’язані в установленому законодавством порядку забезпечити організацію та облаштування власних комерційних вузлів обліку газу(ВОГ) засобами дистанційного передачі газу.

В трьох закладах освіти (Пудловецький ЗДО, Лисогірський ЗДО та дошкільне відділення Думнівського НВК) річне споживання газу менше 10 тис . м. куб., тому необхідності в облаштуванні ВОГ засобами дистанційної передачі даних на теперішній час немає.

У двох закладах освіти, Сахкамінський ЗДО «Малятко» та Сахкамінська ЗОШ І-ІІ ступенів, ВОГ забезпечено засобами дистанційної передачі даних(модемами), відповідно до Кодексу газорозподільчих систем(реконструкція ВОГ модульних котелень, даних закладів, відбулася в 2020 році).

У липні-серпні заключено договори на реконструкцію газопостачання теплогенераторної для Гуменецького ліцею на загальну суму 106 500, 00 грн., Гуменецького ЗДО «Дивограй» (110 746, 80 грн.); Голосківського ЗДО «Берізка» (110616, 00 грн) , Думанівський НВК (112 606,80 грн.), Нігинської ЗОШ (98 473, 20 грн.) Голосківської ЗОШ (104 064, 00 грн.)

 

Ще на два об’єкти Колубаївський НВК та Вербецька ЗОШ І-ІІ ступенів виготовляється КПД та плануємо провести процедуру закупівлі до кінця 2021 року.

На Циківську гімназію (тимчасово встановлено модеми Smart) потрібно виготовити робочий проект на реконструкцію газопостачання тепло генераторної.

У разі не встановлення в тепло генераторних засобів дистанційної передачі газу (модемів) заклади освіти не зможуть розпочати опалювальний сезон 2021-2022 році.

Варто зауважити, що значно зросла ціна на газ для підприємств, якщо на січень місяць ціна за 1 м.3 = 7грн., то зараз 16-17 грн. Тому ми перегравали відкриті торги на закупівлю газу природнього на загальну суму 2 783 223, 20 грн. ( 166 960 м3газу). З місцевого бюджету до фінансовано 1 300 000,00 грн. до потреби.

ФІНАНСУВАННЯ ОСВІТИ

На контролі відділу освіти, КСіТ Гуменецької сільської ради питання соціального захисту працівників галузі освіти. Фінансування освітньої галузі у 2020/2021 н.р. забезпечено на 100 відсотків.

Середня заробітна плата педагогічних працівників та молодшого технічного персоналу у 2021році зросла в порівнянні з 2021 роком на 20 %.

Відділ освіти, КСіТ Гуменецької сільської ради дотримується своїх зобов’язань щодо фінансування галузі освіта. Відповідно до затверджених кошторисів в першу чергу проводилось фінансування захищених статей: заробітної плати, продуктів харчування та оплата комунальних послуг і енергоносіїв.

Штатна чисельність працівників у ЗДО – 92,85 штатних одиниць, з них 36,45 – педагогічних.

Штатна чисельність працівників у ЗЗСО 286,66 од., з них 189,41 педагогічної ставки. На оплату праці із нарахуванням у 2020 році по загальному фонду використано 41 425 579, 8 грн. Заборгованості з виплати заробітної плати працівникам освіти не було. Виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення педагогічним працівникам – 100%, молодшому обслуговуючому персоналу - 100% .

Освітньої субвенції і дотації у 2020 році 100 % вистачило на виплату заробітної плати з нарахуваннями педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти.

Надбавка за престижність виплачується 20 % . За 2020 рік виплачено 543 400 грн. педпрацівникам ЗДО та 3 000 546 грн. педпрацівникам ЗЗСО.

На усі спожиті енергоносії (водопостачання, газопостачання та електропостачання) використано у 2020 році 3 536 221,19 грн.

Згідно зведених показників середня вартість утримання 1 дитини у ЗДО становить 36 735, 41 грн., а одного учня у ЗЗСО – 34 844,17 грн.

 

Видатки на утримання галузі освіти на 2021 рік з урахуванням змін складаються з освітньої субвенції – 33 779 400 грн., додаткової дотації - 1 435 529 грн., субвенція з державного бюджету на підтримку дітей з особливими освітніми потребами ( інклюзивне навчання) – 224 840 грн. та фінансового ресурсу громади – 36 579 566 грн., загальна сума 72 019 335 грн. ( бюджет 2020 року – 55 108 410,95 грн.)

Для створення відповідного навчального середовища учнів перших класів у 2021/2021 н.р. (оснащення кабінетів новими сучасними меблями, дидактичними засобами навчання, комп’ютерним обладнанням) із місцевого бюджету виділено спів фінансування в сумі 255 421 грн.

Субвенції НУШ 444 997 грн. на даний момент закуплено 90 шкільних комплектів ( парта + стілець) на загальну суму 160 380 грн. (в т. ч. 51 924 співфінансування), на придбання дидактики та комп’ютерного обладнання підписано договора, чекаємо державного фінансування та поставки товару .

У всіх закладах освіти із залученням коштів місцевих бюджетів, спонсорів та меценатів завершені поточні ремонти класних кімнат, а також приміщень загального користування (коридорів, майстерень, їдалень), упорядковані спортивно-ігрові майданчики та прилеглі території, тощо.

За кошти місцевого бюджету:

Проведено:

  • Послуги сезонного та технічного обслуговування котельного обладнання по закладах освіти громади 154 650 грн.;
  • Послуги по дослідженню води хіміко-мікробіологічних показників – 13 725, 60 грн.;
  • Здійснено повірку димових та вентиляційних каналів – 6 076,84 грн.;
  • Придбано пральну машину для Вербецького ЗДО – 5 898,96 грн.;
  • Придбано пральну машину для Сахкамінського ЗДО – 5 699,00 грн.;
  • Придбано екрани для радіаторів у Абрикосівський ЗДО – 2 850,00 грн.;
  • Придбано газовий лічильник та SMART для Нігинського ЗДО 4 350 грн.;
  • Придбано класні журнали учня учнів – 13 690 грн.;
  • Закупили подарунки для випускників ЗДО – 20,400 шт.;
  • Закупили флешки для випускників ЗЗСО – 27 600,00 грн.;
  • Відшкодовано за проходження медичного огляду працівникам закладів освіти – 4 тис. грн.
  • Щомісячно здійснюється проплата за Інтернет по закладам освіти громади.

Відділом освіти придбано необхідні засоби індивідуального захисту та розчини для дезінфекції для закладів освіти ( рідке мило, рушники паперові, контейнери для збору медичних відходів, Біолонг універсальний, термометри інфрачервоні, рукавички медичні, маски медичні, хлормісепт та опромінювані бактириоцидні)

  • По ЗОШ витрачено 105 521,77 грн.
  • По ЗДО – 48 098 ,21 грн.
  • По ДЮСШ 644,20 грн.
  • По ЦДЮТ 1 457,40 грн.

У 2021 році ми отримали державну субвенцію на Капітальний ремонт спортзалу в приміщенні Гуменецького ліцею Гуменецької сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області по вул.Шкільна, 2 в с.Гуменці» в рамках реалізації програми «Спроможна школа для кращих результатів» - 1159,103 тис. грн. та на придбання STEM- лабораторії 551 218 тис. грн.

 

В умовах суворої фінансово-бюджетної дисципліни при витрачанні бюджетних коштів питання енергозбереження та енергоефективності має надзвичайно важливе значення в закладах освіти. У реаліях сьогодення першочерговим завданням керівника закладу освіти є проведення організаційних та маловитратних заходів, спрямованих на зменшення бюджетних витрат на енергоносії, оплату праці, обслуговування обладнання та продовження щоденного моніторингу споживання енергетичних ресурсів.

 

Дорогі колеги!

Дякую Вам за все, що ви зробили для освіти, робите повсякденно, плануєте і прагнете зробити завтра! Тільки у нашій спільній праці, взаєморозумінні, взаємопідтримці і спільній відповідальності – запорука нашого спільного успіху!У переддень свята, щиросердечно вітаю присутніх з Днем Знань і початком нового навчального року. Нехай збудуться ваші надії! Ми – педагоги, і повинні робити світ кращим!

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано