A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

НЕ ЗРИВАЙ ПЕРВОЦВІТИ!!!

Дата: 05.03.2020 11:24
Кількість переглядів: 803

Первоцвіти - рослини, які сприймаються нами як символи весни. Вони першими зацвітають, даруючи людям свою тендітну красу. Це так звані ефемероїди - рослини з коротким періодом вегетації.

Надземна частина їх швидко розвивається і швидко відмирає. Рослини мають видозмінені підземні пагони - цибулини, бульби, кореневища, в яких накопичують поживні речовини, що дають змогу швидко розвиватись навесні. Ефемероїди рано зацвітають і швидко відцвітають. Часом не встигнеш намилуватись, як вони всихають, переводячи свої поживні речовини в підземні органи. В килимі літніх трав ефемероїдів не знайти.

Серед червонокнижних первоцвітів на Хмельниччині зростають підсніжник звичайний, шафран гейфелів, цибуля ведмежа, сон-трава велика, сон-трава чорніюча. Дуже рідкісними є первоцвіт звичайний, зубниця залозиста, що занесені до списку рідкісних рослин Хмельницької області.

Первоцвіти в небезпеці. А ми їх жорстоко зриваємо, забуваючи про те, що рослина, у якої зірвали надземну частину, квітку, не зможе дати насіння, а отже продовжити рід. Великі букети несемо додому, хоча знаємо, що первоцвіти довго не стоять у вазах, швидко в'януть - рослини вологих весняних лісів не витримують сухе повітря наших квартир.

Продавці первоцвітів часто виривають їх з грунту разом з бульбами, бульбоцибулинами, завдаючи непоправної шкоди популяціям. Знищуючи первоцвіти, вони розривають і нищать підстилку лісів, галявин, узлісь, на яких ті зростали. Щоб зібрати 30-40 букетиків ранніх квітів, браконьєру потрібно знищити до 400 м поверхні грунту лісу. На місце кореневищних ефемероїдів приходять бур'яни.

На наших ринках торгують первоцвітами, коли на Хмельниччині вони ще не цвітуть. Квіти привозять з Криму, Карпат. Зокрема з Карпат везуть до нас білоцвіт весняний - червонокнижний вид з білими дзвоникоподібними квітками, проліску дволисту - рідкісну зникаючу рослину з блакитними суцвіттями. Крим і Карпати стали постачальниками ранньоквітучих рослин, що реалізуються на величезній території СНД. Дещо пізніше починають нищити свої Хмельницькі ефемероїди.

Інформуємо, що первоцвіти підлягають суворій охороні. Згідно українського законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин, громадяни порушують закони України: «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України», та згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення на місці злочину членами рейдових бригад складаються протоколи, а «продукція» конфіскується. За знищення і незаконний збут «червонокнижних» рослин накладається штраф від 510 до 3655 гривень.

Хочеться вірити, що усвідомлення кожного з нас про відповідальність за збереження навколишнього природного середовища, нашого довкілля буде доброю гарантією уникнення тих непорозумінь, які допускали губителі природи в попередні роки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано