A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Афганістан – ти біль в моїй душі

Дата: 14.02.2018 20:40
Кількість переглядів: 3908

Концерт Гуменецької ОТГ до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав;
Доповнено 16.02.2018 події у селах та селищі: Гуменці (2 події), Великозалісся, Сахкамінь, Лисогірка


Напередодні 29 річниці дня виведення обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану, в честь Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, в Гуменецькому сільському будинку культури зібралася громада Гуменецької сільської ради на вечір-вшанування воїнів-афганців «Афганістан – ти біль в моїй душі».

Запрошені воїни-афганці:
Фіялковський Петро Антонович
Верховий Микола Миколайович
Бабчук Вітор Михайлович
Ціхоцький Анатолій Омельянович
Кімаківський Володимир Віторович
Пахолюк Анатолій Олександрович
Роговський Володимир Володимирович
Корбут Василь Дмитрович
Шушкевич Антон Борисович
Цішковський Віктор Борисович
Бабінський Валентин Анатолійович
Загородній Володимир Михайлович
Бабійчук Іван Михайлович
Соколовський Віктор Анатолійович

Хвилиною мовчання віддали шану пам’яті нашому односельцю Ковальчуку Олександру Івановичу (с.Супрунківці), який загинув в Афганістані 15 червня 1983 року.

Від імені сільського голови до ветеранів та воїнів-інтернаціоналістів з привітальним словом звернулася секретар сільської ради Ліна Миколаївна Слободян: "Глибока шана та повага вашій мужності та самовідданій праці. Ви є яскравим прикладом для наслідування молодому поколінню, взірцем служіння народу та державі у наші дні. Хай довгим та щасливим буде ваш життєвий шлях. Наснаги вам, здоров’я, добра, благополуччя!" Воїнів-афганців вшанували цінними подарунками.
В програмі заходу прозвучали музичні номери у виконанні солістів Вадима Радіонова «Не твоя війна», «Афганістан» у виконанні Наталії Намок, Аліни Чупрун – «Верните память», Валентини Балицької – «Майор», Катерини Варик – «Моїй Україні», дуету із села Вербка – пісня «Пам’ять» та у виконанні народних колективів твори: «Нам є, що захищати», «Ой ти ніченько чарівниченько» – Гуменці, «Плакала калина» – Пудлівці, «Стоїть козак на чорній круті» – Супрунківці.
На завершення організатори свята побажали всім присутнім здоров’я, миру, щастя, душевного спокою, злагоди, добробуту у великому домі, названому – Україна.

НА ПОЧАТОК


Година пам’яті «Афганістан болить в моїй душі»

З метою національно-патріотичного виховання учнівської молоді щодо формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України вчитель захисту Вітчизни Гуменецького НВК І-ІІІ ст. Андрій Коваль спільно з працівниками культури провели годину пам’яті «Афганістан болить в моїй душі».

Було презентовано книжкову викладку літератури «Афганістан – ти серця мого біль», зокрема поетичну збірку віршів подільської поетеси Альбіни Беззуб «Дорогами Афганістану» , яку вона присвятила своєму чоловікові – афганцю, а також учні познайомились з презентацією «Воїни-афганці Гуменецької сільської ради» та  переглянули кінострічку «Афганістан», в якій відображено події  тих пекельних років.

«Спогади – як рани»

Година-спогад

«Афганістан, Афганська війна – це події, які ніхто і ніколи не зможе стерти з пам’яті тих солдатів, які служили там. З пам’яті тих матерів, які гарячими сльозами плакали, не маючи ні однієї звістки про свого синочка. В очах «солдатів-афганців» Афганістан – це синонім людського лиха, справжнього пекла: палючого сонця зранку, спекотного вітру-афганця. Пісок, що не дає дихати, і … завжди хочеться пити» – цього і не спростовував колишній воїн інтернаціоналіст Роговський Володимир Володимирович з с. Голосків, з яким бібліотекарі в КЗ «Гуменецька публічна бібліотека» зустрілись на годині-спогаді «Спогади – як рани».

Володимир Володимирович у своїх спогадах відтворив події тих часів, коли він впродовж трьох років ходив дорогами Афганістану та звикав до чужої країни, пекельної спеки, гарячих пісків і гір, неякісної води. Розповів як важко було переживати ті важкі часи, які небезпекою торкались його самого. І хоч як би хотілось забути ті роки, а не виходить…

Шановні воїни-афганці та учасники бойових дій на території інших держав!

Ви завжди були і є прикладом мужності і відваги, зразком тих, для кого «обов’язок» – це не просто слово, а норма поведінки, суть життя. Героїзм та самопожертву ви проявляли під час виконання військового обов’язку на території інших держав.

Найбільш жорстокою була війна у Республіці Афганістан, з якої не повернулося 3360 синів України. Священною є пам’ять про ваш героїзм, мужність при виконанні інтернаціонального обов’язку, готовність платити найдорожчу ціну – своє життя. Ви є взірцем для нинішніх воїнів-захисників України в зоні проведення АТО.

Вітаємо з цією пам’ятною датою вас, ветерани Афганської війни, що повернулися на рідну землю, вкриті бойовою славою, вітаємо ваших рідних і близьких, які, незважаючи ні на що, в свій час вірили, що ви, їхні сини, брати, кохані, знову переступите поріг батьківської оселі.

Низький уклін вам, миротворці. Хай затишок, добро і шана оточують вас скрізь!

Наснаги вам, щастя, радості, успіхів у праці на благо родини, Гуменецької громади та рідної України!

НА ПОЧАТОК


Покоління воїнів афганців пройшло кривавими дорогами афганської війни, залишаючи на них життя і біль втрат. Ми це пам’ятаємо. І на підтвердження цього стоять сотні пам’ятників та пам’ятних знаків по всій Україні.

З цієї нагоди 15 лютого 2018 року працівниками культури с. Великозалісся було проведено годину пам’яті до дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Також вшанували пам’ять майора О. Олійника уродженця с. Великозалісся який загинув при виконанні службового обов’язку.

НА ПОЧАТОК


Сахкамінський клуб вітає земляка

Була війна жорстока і кривава.
Горів вогонь і забирав життя,
Учасникам боїв довічна буде слава!
І вічна пам’ять тим, хто йшов без вороття!

15 лютого працівники Сахкамінського клубу та учні Сахкамінської ЗОШ прийшли привітати свого земляка, учасника бойових дій на території інших держав, Володимира Михайловича Загороднього і побажати міцного здоров’я та довгих років мирного щасливого життя.

НА ПОЧАТОК


13 лютого в селі Лисогірка відбувся концерт присвячений „Пам’яті Афганістану”.
Доросла вокальна група та любительський дитячий гурток своїми музичними номерами вітали присутніх афганців та інтернаціоналістів в інших державах музичними номерами.

Афганістан...
Згадаймо ті дні, коли разом з світанком
Вставали ми всі мчались на танках,
Або "БеТееРом", вперед на ті гори
Де ворог засів, що бив по колонах.
Афганістан....
Згадаймо бої. Згадаймо загиблих.
Шануймо батьків наших рідних. Пониклих
В журбі за синочком, що смерть там знайшов
Геройськи загинув! У вічність пішов!..

НА ПОЧАТОК


Читати статтю До Дня святого Валентина


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано