A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

День української писемності та мови

Дата: 11.11.2017 19:53
Кількість переглядів: 15082

у бібліотеці Слобідки-Гуменецької, Великозалісському СБК, Голосківській ЗОШ І-ІІІ ст., Гуменецькій публічній бібліотеці, Сахкамінській школі, Супрунковецькому бібліотечному пункті, Пудловецького ДНЗ, Нігинській бібліотеці, Залісько Другій бібліотеці-філії, Думанівских бібліотеці та НВК, Нігинській ЗОШ І-ІІІ ст., Вербецькій ЗОШ


8 листопада у бібліотеці с.Слобідка-Гуменецька бібліотекарем Сорокатою І.М. створено тематичну поличку під назвою "Звучи, рідна мово" та проведено літературну годину "Мова калинова – диво барвінкове" до Дня української писемності, який відзначається щорічно 9 листопада.

Олександра Боднар, Діана Пшенична, Ангеліна Куньковська зачитали вірші про мову. Літературна година супроводжувалася вікторинами, іграми, конкурсом "Склади слово".

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


8 листопада в сільському будинку культури села Великозалісся було проведено урок рідної мови «Мова – душа народу».

Ми – українці. Живемо у вільній незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною мовою. А мова в нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа нашого народу.

Земля українська стародавня, така ж давня, і наша мова. Учені довели, що вік нашої мови – 7 тисяч років. З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула.

Для нас рідна мова – це не тільки дорога спадщина, яка об'єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


9 листопада у Голосківській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся виховний захід присвячений Дню української писемності та мови під назвою «Квітни, рідна наша мово!»

Учні 5-9 класів разом із вчителькою української мови Завальською Л.С. підготували чудові поетичні рядки та пісні про нашу мову, Україну.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


Година рідної мови в КЗ "Гуменецька публічна бібліотека".

Фото без опису Фото без опису


Уже традиційно у перші тижні листопада в Сахкамінській школі урочисто проходить Тиждень української мови, приурочений до Дня української писемності та мови, який всі українці світу відзначають 9 листопада.

Найрізноманітніші заходи з нагоди Дня писемності тривали упродовж тижня. Це і конкурси, й виставки, і просто змагання, а також цікаві уроки про скарби рідного слова, тематичні лінійки, класні години.

Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.

Метою всіх проведених заходів було:
- донести до учнів красу і багатство української мови;
- формувати відчуття краси рідної мови;
- розвивати мовленнєві здібності учнів;
- збагачувати словниковий запас;
- виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

6 листопада пройшла загальношкільна лінійка, на якій заступник директора урочисто оголосила про відкриття Тижня української мови, ознайомила з основними заходами, закликала брати активну участь як учнів, так і вчителів. А також розповіла про заснування Дня української писемності та мови, якому й присвячено проведення предметного тижня з української мови.

Бібліотекар школи Загородня М.В. організувала тематичну виставку художньої, наукової, публіцистичної літератури про українську словесність «Слова… В вас мудрість вічна і любов жива». 9 листопада пройшов перший етап конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Також 9 листопада учні 5-9 класів взяли участь XVII Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності.

10 листопада відбувся мовознавчий турнір між учнями 5-9 класів «Мово українська, гордосте моя!». У цікавій формі проходили змагання між командами «Один в полі не воїн» та «Юні філологи». Зі словом-вітанням та підсумком проведеного конкурсу виступила член журі Ківерчук Л.В. Перемогу отримала команда «Юні філологи», показавши гарні та ґрунтовні знання з предмету.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


В Супрунковецькому бібліотечному пункті 8 листопада 2017 року проведено бібліотечний урок на тему «Мова моя калинова» з учнями школи присвячений до Дня мови та писемності. Бібліотекар Прудивус В.М. розказала діткам про історію української мови, про її красоту і милозвучність. Провели маленький конкурс на правильність і швидкість техніки читання учнів.

Фото без опису Фото без опису


с.Пудлівці Мій край чудовий – Україно!
Тут народились ти і я.
Тут над ставком верба і калина,
Чарівна пісня солов’я.
Все найдорожче в цілім світі,
Бо тут почався наш політ
Цвітуть волошки сині в житі,
Звідсіль ведуть дороги в світ.
А найдорожча рідна мова –
Такими рядками розпочалася бесіда з дітками Пудловецького ДНЗ «Журавлик»

Дітки ділилися своїми знаннями про рідну мову, про свої перші слова, охоче називали відомих українських поетів та письменників. Показували своє вміння писати найрідніші та найдорожчі слова. А потім працівники культури подарували діткам зошит-книгу «Вчимося писати».

А з нагоди свята працівників культури директор СБК Любов Петрівна розповіла діткам про ветеранів культури нашого села, ознайомила із стендом. Дітки подякували за цікаву розповідь і подарували нам подарунки виготовлені власноруч.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


с.Нігин Моя ти пісне калинова,
Моя ти зіронько свята!
Живи, цвіти, вкраїнська мово,
Зціляй і душу, і вуста.
Своєю паростю гінкою
Вростай у різнобарв'я мов,
Буди всесильною рукою
В серцях і ніжність, і любов!

9 листопада – День української писемності й мови.
Кожна епоха дарує людству нові винаходи і відкриття. Але найбільшим винаходом людства було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти істинне знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому.
На тему “Рідна мова чиста, як роса” пройшла літературна година в Нігинській бібліотеці, де працівниками культури, серед присутніх, була проведена мовна вікторина. Згадали також історію літописання, яка почалося в Україні дуже давно, трохи не одночасно із запровадженням християнства на наших землях. Перші старі літописи не дійшли до нас в оригіналах, а збереглися в копіях або переробках. У 1113 році з'явилася славнозвісна праця печерського Нестора «Повість временних літ».
Ми переконані, що немає жодного справжнього українця, який би не був зачарований мелодійністю, душевністю нашої мови.

Фото без опису Фото без опису


с.Залісся Друге «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб»
І.Огієнко

В умовах, які склалися в нашій країні, українська мова набула особливої ваги – вона стала символом миру і єднання нації.
Щороку, 9 листопада, Україна відзначає чудове свято – День української писемності та мови. З нагоди цього свята в Залісько-2 бібліотеці-філії проведено літературний колаж «Нехай же лине мова солов’їна».
Ведучі розповіли про тяжку долю нашої співучої мови, шлях до здобуття державної. Діти дізналися про історію писемності, почули щирі слова любові і вдячності до неї. А ще, дід Хома та баба Параска разом з учасниками заходу читали казки, прислів’я, відгадували загадки.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


с.Думанів

Мова рідна, ти життя народу
І культури рідної краса
З-під меча недолюдка-заброди
твоя сила знову воскреса!
Вірою, прийде твоє дозріння!
Вірою у долю твоїх днів!
Бо народ, що мав таке коріння,
Не зміліє з паводком віків!

7 листопада, напередодні Всеукраїнського дня мови та писемності, працівниками культури спільно з вчителем української мови та літератури Думанівського НВК Свідер Жанною Петрівною в Думанівській сільській бібліотеці було проведено літературну годину “Лунай величне наше слово”, де розкрили тему багатства рідної мови, що рідна мова – це духовна святиня, найбільший та найдорожчий скарб, який формує як особистість, так і націю.

Діти разом із вчителем підготували інформацію, як переслідувалась українська мова протягом багатьох століть.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису


с. Нігин Мово, веселим струмочком дзвени!

Уже стало традицією проводити в Нігинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Тиждень української писемності і мови. Найрізноманітніші заходи з нагоди Дня писемності тривали упродовж тижня.

Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.

Метою всіх проведених заходів було:
- донести до учнів красу і багатство української мови;
- формувати відчуття краси рідної мови;
- розвивати мовленнєві здібності учнів;
- збагачувати словниковий запас;
- виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

Вчителі української мови і літератури не тільки бездоганно підготувалися до Тижня, але й проявили творчу ініціативу, ознайомили з основними заходами, закликали брати активну участь як учнів, так і вчителів школи.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


с.Вербка

Протягом тижня, з 6 листопада по 10 листопада 2017 року, у Вербецькій школі проводився тиждень української мови та літератури.
Головна мета: навчати дітей поважати і любити свій край, мову якою вони розмовляють. Знати та вивчати писемність свого народу.

План проведення заходів тижня української мови та літератури.

Понеділок:
1.     Відкриття тижня на загальношкільній лінійці.
2.     Випуск газет, присвячених Дню української писемності та мови.

Вівторок:
1.     Конкурс читців поезій рідною мовою «Віночок української поезії»
2.     Проведення I етапу Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика.

Середа:
1.     Турнір знавців української мови та літератури.

Четвер:
1.     Написання радіо диктанту національної єдності.
2.     Конкурс малюнків «Диво калинове – чари барвінкові».

П’ятниця:
1.     Виховна година «Мово, велична молитва наша».
Урочисте закриття тижня української мови та літератури.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


Читати статтю У Вербецькій школі проводився тиждень історії та географії


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано