A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Як пройшов Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2018 17:00
Кількість переглядів: 3718

у селах Великозалісся, Вербка, Голосків, Малозалісся;
доповнено 23.02.2018: Сахкамінська школа;
доповнено 24.02.2018: с.Слобідка-Гуменецька, с.Пудлівці
;
доповнено 27.02.2018: Нігинська школа


с.Великозалісся

Барви рідного слова
Як нема без зірок небозводу,
Як блакиті без сонця нема,
Так і мови нема без народу,
І народу без мови нема.

Мова – це безмежний океан. Вона мелодійна, як пісня солов’їна. Наша мова прекрасна і барвиста, наче дощова веселка. Не можна ходити по рідній землі, не зачаруючись виплеканою народом рідною мовою. Тому, щорічно, 21 лютого ми відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Це свято саме тієї мови, якою ми розмовляємо, пишемо, читаємо.
З цієї нагоди в сільському будинку культури с. Великозалісся було проведено годину рідної мови. На якій прозвучали пісні про мову у виконанні Фартушняк Христини і Мандебури Лізи, вірші читала Цимбалюк Ліза.
Наша мова багата на приказки та прислів’я. Щоб їх послухати, були запрошені дві кумоньки Мотря та Параска (Мандебура Ліза та Костюк Марічка).

НА ПОЧАТОК


с.Вербка

Найбільше, найдорожче добро в кожного народу – це його мова, це багата скарбниця, в яку народ складає своє давнє життя і свої сподівання, розум, досвід, почуття.

З нагоди Міжнародного дня рідної мови в Вербецькій бібліотеці-філії пройшов мовознавчий турнір «У казковому світі мови». Філологічні ігри, ребуси, конкурси: «Мовні асорті», «Римування», «Слова перевертні», скоромовки, загадки, так відбувся турнір між двома командами. Гра була чесною, справедливою, напруженою та з подарунками.

НА ПОЧАТОК


с. Голосків

20 та 21 лютого у с. Голосків відбулися заходи, присвячені Міжнародному дню рідної мови.

20 лютого 2018 року у Голосківській ЗОШ вчитель української мови та літератури спільно з працівниками культури провели мовознавчу годину „Наша мова калинова”.

21 лютого в Голосківській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулася літературно-музична композиція „Мова наша солов’їна”. Чудові пісні, вірші у виконанні вихованців школи, вислови відомих митців про нашу рідну мову вкотре надихали нас розмовляти, творити та пишатися рідною мовою!
Також сьогодні учні молодших та старших класів писали «диктант єдності», під назвою „Без мови немає народу”.

Мова! Українська мова, –
Вона співуча, лагідна, дзвінка...
Мова! Українська мова –
Єдина, рідна й дорога така,
Вона, як тиха пісня колискова,
Приходить в серце нам із ранніх літ.
То мова – ніби пташка світанкова,
Що гордо лине у стрімкий політ.

 НА ПОЧАТОК


с.Малозалісся

О слово рідне! України слава!
Богдана мудрість і Тараса заповіт.
І гул століть, і сьогодення гомін
В тобі злились, як духу моноліт.

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.
20 лютого 2018 року в СК с. Малозалісся було проведено урок рідної мови «Мова – наріжний камінь національного буття».

НА ПОЧАТОК


Сахкамінська ЗОШ

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі.
Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.
Цього дня педагогічний та учнівські колективи Сахкамінської ЗОШ І-ІІ ступенів долучились до акції : «Я розмовляю українською», також було проведено такі заходи: презентація «Рідна мова –українська», інформаційна година «Розвиток української мови», конкурсна програма «Мовне асорті», « У країні Іменника», урок - гра «У країні рідної мови», «Конкурс мовознавців».

НА ПОЧАТОК


21 лютого у бібліотеці с.Слобідка-Гуменецька бібліотекарем Сорокатою І.М. проведено годину рідної мови "У мові чари барвінкові" і створено книжкову виставку "Звучи, рідна мово"

НА ПОЧАТОК


В землі віки лежала мова
І врешті вибилась на світ.
О мово, ночі колискова!
Прийми мій радісний привіт.
Навік пройшла пора безславна.
Цвіти і сяй, моя державна.

21 лютого в Пудловецькому ДНЗ «Журавлик» відбувся урок рідної мови з старшими дітками під час розмови ми переконалися, що наше підростаюче покоління любить і цінує рідну українську мову, що наше майбутнє в надійних руках.

НА ПОЧАТОК


Нігинська ЗОШ

Мово моя, невичерпна скарбнице

Мово моя, невичерпна скарбнице,
Вічне, нев’януче слово,
Дай із глибин мені вволю напитись
Чарів твоїх барвінкових.
Мово моя, просторінь піднебесна,
Сонячна, ясна, красива!
Вірю всім серцем: назавжди воскресла,
Хай розквіта твоя сила!
Мово моя, і проста, й незбагненна,
Втілення думки людської .
Мово, ти – гордість і щастя для мене.
Як я пишаюсь тобою!

21 лютого наша країна разом з усім світом відзначає День рідної мови. Українська мова – одна з найдревніших і найбагатших серед тисяч мов світу. За милозвучністю вона посідає третє місце у світі після французької та іранської. Ми одержали у спадок багату, розвинену, мелодійну мову, якою можна висловити все: і найглибші думки, і найпотаємніші почуття.
З нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови в Нігинській загальноосвітній школі відбулися різноманітні заходи: тематичні уроки, виховні години, також учні написали диктант єдності.
Рідна мова – це основа буття, становлення і розвитку як особистості, так цілісного суспільства. Вона є тим, що підтримує і навчає нас упродовж життя. Наша мова сильна, і нас робитиме сильними, якщо ми будемо любити і поважати її.


Читати статтю Відбувся І етап фестивалю читців «Живи, Кобзаре, в пам’яті людській!»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано