A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

День пам’яті та примирення і 73-я річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Дата: 10.05.2018 09:56
Кількість переглядів: 2615

Заходи відбулися у селах Гуменці, Колубаївці (відео), Залісся Друге, Голосків, Великозалісся, Малозалісся, Пудлівці, с-щі Сахкамінь (мітинг та концерт), Абрикосівка та Корчівка;
Доповнено 11.05.2018: Слобідка-Гуменецька, Лисогірка, Нігин (три події);
Доповнено 14.05.2018: Думанів

Заходи до Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги над нацизмом у Гуменцях

Шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, українському визвольному русі та жертв нацизму є священним обов’язком держави та громадян всіх України. Саме тому відповідно до Указу Президента України, вже третій рік поспіль до свята Перемоги додається ще одна пам’ятна дата – День пам’яті та примирення.

 8 травня 2018 року в селі Гуменці відбулися урочисті заходи до Дня пам`яті та примирення та з нагоди 73-ї річниці Великої Перемоги.

Розпочали зібрання з покладанням квітів до пам’ятника  загиблим воїнам героїв Другої світової війни та  вшануванням  хвилиною мовчання всіх тих, хто поліг в бою, помер від фронтових ран, тих, чиє життя безжально відібрала війна. 

Від імені сільського голови Абдулкадирової І.Г.  з вітальним словом до ветеранів,  учасників війни, вдів  та гостей звернулась заступник начальника відділу освіти, культури, спорту і туризму Гуменецької сільської ради, депутат сільської ради  Онуфрієва Р.О.: «Сьогодні ми низько схиляємо голову перед тими, хто віддав життя за рідну землю, перед сотнями тисяч наших земляків, які мужньо боролися на фронтах, самовіддано працювали на підприємствах у тилу, перед кожним, хто день за днем наближав перемогу у Другій світовій війні. Ми вшановуємо пам'ять усіх жертв цієї страшнішої війни.

Ми згадуємо ці трагічні сторінки нашої історії і разом з усіма народами світу відзначаємо 8 травня - День пам’яті та примирення.

Прикро, що  річницю цієї Перемоги ми зустрічаємо у тривожний для України час, коли знову доводиться відстоювати свободу та територіальну цілісність нашої держави, право самостійно вирішувати долю країни та боротися за щасливе майбутнє наших дітей.

З нагоди Дня Перемоги у Другій світовій війні бажаю Вам миру та злагоди! Нехай на нашій землі знову запанує мир та спокій, а у серцях ніколи не згасає вогник надії на щасливе майбутнє нашої країни».

Від Гуменецької сільської ради та СТЗоВ «Гуменецьке» ветеранів та вдів вшановано цінними подарунками.

Продовжилися заходи концертною програмою “Миру бути” за участі учасників художньої самодіяльності Гуменецького СБК, працівників культури, жителів села та  вихованців Гуменецького навчально-виховного комплексу „Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія”.

 Емоційним був фінал концерту. Під флешмоб на слова пісні: «Віва, Україна» у виконанні вихованців Гуменецького НВК „Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія”, глядачі, аплодуючи у долоні,  піднялися зі своїх місць. І в кожному погляді можна було побачити віру і сподівання, що незабаром ще один день перемоги святкуватимуть українці – перемоги над тероризмом на сході України, і що в нашій країні нарешті буде мир і спокій.

Вічна пам’ять тим, хто поклав свої життя під час війни. Низький уклін матерям, чиї сини боронили і боронять нашу землю на Сході України.

У день пам'яті та примирення 08.05.2018 в с.Колубаївці відбулась урочиста хода та мітинг присвячений пам'яті жителів села, що загинули на фронтах Другої світової війни та усім тим, що повернулися живими пройшовши через чорнило смерті.
Учні школи пройшли центральною вулицею села з світлинами 126 героїв Другої світової. Схиляли низько голови перед їх пам'яттю...
На території меморіального пам'ятника відбувся мітинг, де згадали поіменно всіх жителів села учасників Другої світової.
По завершенню в небо злетіли білі кульки, що символізувало мир у нашій Україні.
Завідуючий клубом, дякує усім за підтримку ідеї, та допомогу в її організації:
- Макар Світлані Володимирівні - директор школи, сільський депутат.
- Учителям Колубаївського НВК.
- Учням Колубаївського НВК.
- Жителям села, які брали участь у святковій ході.
- Хмелюку Дмитру Миколайовичу - старості села.
- Горобняку Владиславу Васильовичу - за допомогу у реставрації світлин.
- Магазину "Світ іграшки" - за надання 80 білих кульок.
- Тимінському Максиму (відеограф) - за якісний відео звіт.

У травні 1945 року завершилася одна з найкровопролитніших війн в історії людства. Ціна перемоги виявилася занадто дорогою. Слава героїв-учасників бойових дій, тих, хто поклав голови у боях, хто дійшов до Берліна, не меркне у пам'яті нащадків. Кожного року цього травневого дня ми віддаємо данину шани та поваги людям, завдяки героїзму та мужності яких ми нині живемо та працюємо.

Ми завжди пам'ятатимемо ціну, яку заплатили наші батьки і діди за сьогоднішній мир в Україні, за надану можливість наступним поколінням жити, народжувати і виховувати дітей.

9 травня учні та вихованці Заліського-2 НВК у складі ЗОШ І-ІІІ ступенів та ДНЗ привітали жителів сіл Залісся-2 та Дубинка з Днем пам’яті та примирення і Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

8 травня у селі Голосків відбувся мітинг-реквієм з нагоди Дня пам’яті та примирення й 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Все далі відходять грізні і важкі роки Другої Світової війни, але не згасає пам'ять про тих, хто віддав своє життя і захистив рідну землю від ворогів. Якою дорогою ціною далася ця перемога!

В селі Великозалісся 9 травня 2018 року відбулася година-реквієм «Їх пам’яті жити в віках».

З 2015 року Україна відзначає 8 та 9 травня за європейськими традиціями Дня пам’яті та примирення, як данину пам’яті всім жертвам ІІ світової війни.

9 травня 2018 року в селі Малозалісся було проведено годину пам’яті «Ніхто не забутий, ніщо не забуто». (фото не збільшуються)

9 травня в селі Пудлівці відбувся мітинг до Дня примирення та перемоги над нацизмом.

Нам не забути днів війни
(Мітинг в селищі Сахкамінь, 9-го травня, біля обеліску загиблим воїнам у Другій світовій війні)

Із року в рік часопис віддаляє 
Своїх нащадків далі від війни.
Та травень знову й знову нагадає,
Як із життя ішли його сини.
9-го травня в селищі Сахкамінь відбувся мітинг біля обеліска полеглих воїнів у Другій світовій війні. Відкрив мітинг староста нашого селища В’ячеслав Анатолійович Ляховецький. Священик сільського Храму Отець Петро відправив панахиду за загиблими, церковний хор виконав „Отче наш”.
З вшанувальними словами виступили: представник Гуменецької сільської ради Валерій Свідер та заступник директора ДП „Нігинський кар’єр” Микола Кальмук. Староста селища Анатолійович Ляховецький від імені сільського голови Інни Григорівни Абдулкадирової вручив ветеранам матеріальну допомогу. Педагогічний колектив дитячого садка привітав ветеранів піснею „Плакала калина”. Учні Сахкамінської ЗОШ читали вірші та співали пісні, присвячені військовим діям у Другій світовій війні.

Святковий концерт в Сахкамінському клубі "9 Травня! Миру – бути!"

У Європі буяє весна,
Зустрічаючи День Перемоги.
Ветеранам ще сниться війна
І жорстокі воєнні дороги...
Ми сердечно вітаємо вас,
Ветерани війни світової!
Ви Європу творили для нас
З мирним небом над головою.

9 травня в Сахкамінському клубі відбувся святковий концерт „9 Травня! Миру – бути!” Глядачі зустрічали гучними аплодисментами солістів, вокальні та танцювальний колективи. Староста нашого селища В’ячеслав Анатолійович Ляховецький і депутат Галина Леонідівна Романюк подякували всім, хто долучився до організації та проведення чудового свята, відзначивши великі творчі здобутки працівників клубу та аматорів сцени.

Як тільки вберуться у чарівні білі квіти сади навесні, засвітять дивовижні свічки каштани, а у повітрі розіллється тонкий та ніжний аромат, у бузкових кущах заллються піснями невсипущі солов’ї, а вся земля випромінюватиме радість і щастя, нестримну жагу до життя, в такі прекрасні дні, 8-9 травня, ми відзначаємо великі свята – День пам’яті та примирення та 73 річницю Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Саме 9 травня біля пам’ятника зібралися жителі сіл Абрикосівка та Корчівка на громадську панахиду та мітинг-реквієм, щоби вшанувати пам’ять загиблих воїнів-односельчан та ветеранів, які померли вже після війни. У своїй проповіді отець Валерій відзначив, що для нас це історія, а для наших дідусів та бабусь – це частина життя, та найчорніша смуга долі, що й досі озивається у серці смутком і болем.

З привітальним словом до присутніх звернулися староста села Костовська О.М, начальник загального відділу Гуменецької сільської ради Валяровський М.В, завідуюча ДНЗ "Перлинка" Петрик Г.В. Також привітали односельчан учні та вихованці місцевого садочка.

Цього ж дня було відвідано пам’ятник у с. Корчівка. Місцеві жителі разом з представниками Гуменецької сільської ради Валяровським М.В. та Чупрун А.А., старостою села, завклубом, завідуючою садочком та учнями вшанували пам’ять загиблих.

У Слобідко-Гуменецькому клубі проведено Годину Пам'яті "1939 – 1945 Пам'ятаємо. Перемагаємо"

8 травня в селі Лисогірка відзначали День Примирення та День Перемоги. Було покладено квіти до пам'ятника Загиблим Героям. В заході взяла участь вокальна група "Калинове намисто", діти з любительського об'єднання "Промінь сонця" та вихованці місцевого дитячого садочка ''Перлинка''.

Нігин - 3 події:

Чимало свят дарує нам весна,
Як в рідний дім повернення з дороги.
Та є найбільш хвилюючим для нас
Величне свято Перемоги.
Це свято не затьмариться в віках.
В цей день нестимуть люди завжди квіти,
Не обміліє пам’яті ріка –
В серцях нащадків буде вічно жити…

В Нігинській бібліотеці пройшов урок пам’яті «І вдячна пам'ять і вічний біль». Бібліотекар Григоришена О.В. ознайомила юних читачів з книгами про дітей – героїв учасників II світової війни, щоб вони більше і краще довідалися про своїх сміливих однолітків, які самовіддано наближали День Перемоги.

Нехай Вічні вогні на могилах горять,
Перед ними завжди на коліна ставайте.
Пам’ятайте живих і померлих солдат
Схиліть голови – шану віддайте!

В День пам’яті та примирення біля обеліску Слави громада села Нігин зібралися на мітинг-реквієм «Всіх пам’ятаймо, і мертвих, і живих!». Нелегке наше сьогодення не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і Дня Перемоги. Цей день залишиться для нас завжди затьмареним гіркотою втрат і осяяний сонцем Перемоги.

73 весну відзначаємо нині,
На скронях ветеранів – срібний іній сивини,
Він подвигом прославив матір – Україну.
Вклоніться, люди, ветеранам війни.

В День перемоги наближували як могли, люди, котрим було дуже нелегко в ті воєнні літа і яким найважче сьогодні. У довічному боргу наше покоління і перед тими, кому пощастило пройти через горнило битв, і дожити до цього світлого дня. Все менше залишається їх в життєвому строю. В селі Нігин працівники культури при підтримці Гуменецької сільської ради, народного депутата В.Мельниченка, ТОВ «Промінь Галичина» привітали ветеранів, вдов учасників ІІ світової війни.

с.Думанів

Упав солдат в бою нерівнім
На трав настелені мости...
Та поклялися друзі вірні
До Перемоги з ним прийти.
Й таки прийшли. О тій годині,
Коли настав кінець війни,
Він розписався у Берліні
Своїм багнетом на стіні.
Коли ж додому повертали,
Звільнивши од напруги світ,
До праці вірні друзі стали,
А він підвівся на граніт.
Підвівсь і став як образ слави
О тих, що ніч перемогли,
Щоб діти вільної держави
Рівнятися на них могли.


Читати статтю Легкоатлетичні змагання


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано