A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Вечорниці на Андрія

Дата: 13.12.2017 12:47
Кількість переглядів: 2916

с.Гуменці, с-щі Сахкамінь, с.Великозалісся, с.Голосків, с.Абрикосівка, с. Нігин (БК та школа), с.Слобідка-Гуменецька, с.Голосків (школа)


с.Гуменці

12 грудня в Гуменецькому сільському будинку культури відбулися вечорниці. Де дівчата в цей час проводили ворожіння на судженого і на результат майбутнього сімейного життя.

Дійством керувала сама красива дівчина села Вікторія Кузьміна. Щоб дізнатися ім’я нареченого, дівчатам кидали знятого з ноги червоного чобота якнайдалі через голову. Кинуте взуття уважно розглядали, оскільки вважалося, що суджений прийде в будинок з того боку, куди вказує носок чобітка.

Дівчата по черзі тягнули жереб. Вважалось, що та, яка витягне із загальної маси кільце, незабаром вийде заміж.

Дійство проходило дуже цікаво, дівчата виконували українські народні пісні. По завершенню частувалися українськими стравами.


Вечорниці у Сахкамінській світлиці.

Наш рідний край славиться традиційними святами та обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові, доброти до української спадщини повертається до традицій свого народу. Узимку, коли завершувалися роботи частішали дівочі та парубочі гуляння. Особливо полюбилися Андріївські вечорниці.

В неділю, 10-го грудня, в клубі селища Сахкамінь відбулися «Андріївські вечорниці». Працівники культури спробували відтворити традиції та звичаї наших предків, створити атмосферу українських народних вечорниць.

Велика вдячність аматору народного мистецтва Оксані Козуленко та хормейстеру клубу Надії Забродській за виготовлення декорацій української світлиці.

У «Андріївських вечорницях» взяли участь: вокальні жіночі групи: «Елегія», «Подільське намисто» – керівник Надія Забродська, дитячий вокальний колектив «Чисті роси» – керівник Віталіна Пиріжок, драматичний колектив «Діалог» – керівник Ніна Волинець. Завідувач бібліотеки Валентина Ткач відтворила народні звичаї «Андріївських вечорниць» передбачення дівочої долі (ім’я судженого, яка професія майбутнього чоловіка і коли вийдеш заміж). А хлопці показували свою спритність в кусанні калити – символа народного свята.


с.Великозалісся

З давніх-давен наша Україна славиться величними традиційними святами й обрядами. Одним із свят, яке завжди відзначали наші батьки, діди, прадіди, було зимове свято, особливо важливе для молоді – день Андрія.

У ніч на Андрія дівчата ворожать. Десь там глибоко в душі кожна дівчина вірить, що Андрієва ніч допоможе їй пізнати свою долю – дізнатися, чи вийде заміж, а чи доведеться знову дівувати цілий рік.

Шануючи стародавні обряди в приміщенні СБК с. Великозалісся було проведено Андріївські вечорниці «Андрію, дай мені надію».


с.Голосків

13 грудня святкуємо День Андрія Первозванного. 

З нагоди цього свята 12 грудня у Голосківській бібліотеці проведено годину народознавства „Традиції, звичаї, обряди”.

З усіх свят річного календарного циклу день Андрія Первозванного є одним із найтаємніших та найцікавіших, особливо важливе для молоді, від нього віє чарівною староукраїнською традицією. Десь глибоко в душі дівчата вірять, що Андрієва ніч допоможе їм пізнати свою долю.


с.Абрикосівка

Напередодні свята Андрія у Абрикосівському клубі відбулися Андріївські вечорниці. Ми знаємо лише маленьку часточку ритуалів та обрядів Андріївських вечорниць наших предків. Це свято є одним з найулюбленіших серед молоді, веселим та колоритним дійством – хлопці і дівчата розважаються, жартують, ворожать та весело проводять час.


с.Нігин

З давніх-давен линули по світу слова про Україну, про широкий і працьовитий народ, про історію рідного краю, його народну творчість, цікаві звичаї та традиції.

13 грудня працівники культури с. Нігин, жіночий вокальний колектив “Заграва” та учні Нігинської ЗОШ І-ІІІ ступенів зібралися на Андріївські вечорниці.

Вечір напередодні свята Андрія вважався чарівним, а ніч – доленосною. Існувало багато парубочих ворожінь, але ще більше було дівочих ворожінь. Ці ворожіння були добрі, вони не несуть у собі нічого лихого, ніяких наговорів, чар, вони чисті, адже люди у природи просять кращої долі і прагнули дізнатися, що їх чекає у майбутньому.

Такі жарти, витівки та ворожіння пройшли і в Нігинському сільському будинку культури. Юнаки та дівчата, та усі присутні поринули у минуле та відчули красу давніх звичаїв і обрядів, стали учасниками одного з чудових свят української молоді.


На Андрія дівчата ворожили

3 давніх-давен славилася Україна таким звичаєм, як ворожіння у ніч на Андрія. Ця давня традиція – прекрасний витвір людської фантазії.

13 грудня в Нігинській школі дівчата та хлопці віддавали шану минувшині, беручи все найкраще у наше сьогодення, на вечорницях відроджували те найдорожче, що є в народі – його пісню, мову, історію, звичаї.

На Андрія дівчата ворожили і десь там, глибоко в душі, кожна дівчина вірила, що Андрієва ніч допоможе їй пізнати свою долю – дізнатися, чи вийде заміж, а чи доведеться знову дівувати цілий рік, чи збудуться її бажання…

А хлопці з дівчатами жартували, веселих пісень співали, Калиту кусали…

Ось так ожили перед нами ігри і забави нашого народу. Міцний наш рід, поки жива у ньому пам’ять про минуле. Тож збережемо цю прекрасну, невичерпну скарбницю. У ній розум, кмітливість, гумор, надія і світло завтрашнього дня. Хай у дитячих серцях завжди живим вогником світяться обереги пам’яті предків!


с.Слобідка-Гуменецька

За традицією, в цей вечір і ніч хлопці робили різноманітні дрібні капості дівчатам (викрадали і ховали предмети одягу, прикраси). З настанням темряви хлопці лякали їх на вулицях або стукали у вікна, говорячи на різні лади, намагаючись таким чином звернути на себе увагу.
Дівчата ж в цей час займалися таємним обрядом – проводили ворожіння на судженого і на результат майбутнього сімейного життя. Іноді дійством керувала заміжня і щаслива у сімейному житті ворожка, але найчастіше дівиці виступали в ролі ворожок самостійно.
Не менш знамениті гадання з використанням кільця, скрученої з паперу квітки, ляльки і гілочок мирти. На всіх цих предметах ворожка робила замовляння, а потім пропонувала дівчатам по черзі тягнути жереб. Вважалось, що та, яка витягне із загальної маси кільце, незабаром вийде заміж.
Ворожіння з використанням дзеркал різної величина – ще один спосіб дізнатися свою долю. Дзеркала ставили навпроти один одного, а між ними встановлювали 3 запалені свічки. Дівчина сідала між дзеркалами і довго вдивлялася в відображення свічок. Вважалося, що так в дзеркалах можна побачити коридор свічок, а в ньому і свого судженого.


с.Голосків

15 грудня 2017 року учні 8 класу Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів провели відкритий виховний захід «Андріївські вечорниці». Ми були свідками справжнього дійства з гаданнями, піснями, змаганнями, пирогами та калитою. Усі ніби побували у бабусі, доторкнувшись до наших рідних звичаїв та традицій.


Читати статтю Заняття з аплікації (с.Слобідка-Гуменецька)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано