A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Дата: 15.12.2017 09:41
Кількість переглядів: 1891

с-ще Сахкамінь, с.Голосків, с.Залісся Друге, с.Улянівка, с.Гуменці, с.Нігин, с.Абрикосівка, с.Слобідка-Гуменецька


с-ще Сахкамінь. Гірчить Чорнобиль на віки.

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Діловод селища Сахкамінь Катерина Лиса, завідувач клубу Ніна Волинець, завідувач бібліотеки Валентина Ткач прийшли привітати квітами та найщирішими словами Миколу Явтіховича Білого, який брав участь в ліквідації наслідків найбільшої екологічної аварії ХХ століття, відроджував до нового життя обпалену радіацією землю. Ми висловили М.Я.Білому щирі слова подяки за мужність, героїзм і самовіддачу. Від усього серця зичимо героям-ліквідаторам та їх родинам – хто пам’ятає світ до Чорнобиля і тим, хто народився вже після катастрофи – міцності духу, здоров’я і впевненості у завтрашньому дні!


с.Голосків

Жахливі події 1986 року ніколи не зітруться з пам’яті ні сучасних, ні наступних поколінь. Ця катастрофа залишається пекучим болем для всієї України.
І тепер не лише в квітневий день 26 числа, а і в грудні вже стало доброю традицією вшановувати учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.


с.Залісся Друге

Трагедія – одна на всіх, страшна і неповторна. Чорнобиль – це історія України, це катастрофа, яка дуже довго буде відчуватися важким відлунням в наших серцях.
Чорнобиль – символ безмежної мужності багатьох тисяч українців. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.

14 грудня – день вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. З цієї нагоди в філії с. Залісся Другого КЗ «Гуменецька публічна бібліотека» проведено інформаційну годину «Чорнобиль не має минулого часу». Під час цього заходу читачі розширили свої знання про страшну трагедію століття – вибух на ЧАЕС, діти вчаться бути милосердними, справжніми громадянами своєї країни.


с.Улянівка

14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС – людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію 20 століття.
Чорнобиль… Цей день пам’яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції 26 квітня 1986 року.

В День ліквідатора ми вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом людей, які, не дивлячись на відсутність обладнання, інструкцій та досвіду, робили все, що від них залежало і віддали своє здоров’я та життя заради того, щоб живими залишилися мільйони інших громадян.

Саме такого мужнього чоловіка, який проживає в селі Улянівка, я і прийшла сьогодні привітати – це Барабаш Микола Михайлович. Він один з наших односельчан ризикував своїм здоров’ям, не думав про наслідки, просто виконував свою роботу. Для таких як він, це був щоденний подвиг.

Дорогий Микола Михайлович, ми пам’ятаємо і шануємо вас, ліквідаторів, людей, які поклали молоді роки, здоров’я, життя заради того, щоб Україна сьогодні не стала зоною відчуження.

Здоров’я Вам, достатку і миру Вашій родині.


с.Гуменці

14 грудня в КЗ «Гуменецька публічна бібліотека» проведено годину пам’яті «Відлуння катастрофи» до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Працівники закладу проінформували присутніх про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства. Сьогодні ми згадуємо тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі.

Попри величезну ціну, яку довелося заплатити, самі ліквідатори чорнобильці нерідко називають 14 грудня святом.


с.Нігин

Чорних дат у людства є немало.
Кожна з них – це міна під прогрес.
Найстрашніше, що усіх спіткало, –
вибух на Чорнобильській АЕС.

Нам горе люте миром перебути,
Нам поховати зло в бетон і бронь,
І не забути, доки світ і люди,
Синів землі, що відвели вогонь.

Саме 14 грудня 31 рік тому було завершено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС. Це була перша серйозна та важлива перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху. З почуттям подяки та поваги до героїв, які загинули під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС зібралося юнацтво на годину пам'яті “Пам'ять з полиновим присмаком болю”, яку провели працівники культури с. Нігин. Відзначили також мужність і професіоналізм, самовідданість і самопожертву ліквідаторів заради збереження життя.

Працівники культури подякували учаснику ліквідації аварії – жителю с. Нігин Морозовському Юрію Юрійовичу, який також вніс свою лепту в цю нелегку справу, від якої сердечний і душевний біль, не відпускає і до нині.


с.Абрикосівка

14 грудня бібліотекар Савенко А.В. привітала ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС села Абрикосівки Турчак М.А., Савоскін В.І., Гавщук А.І.

Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ми схиляємо голови перед пам'яттю загиблих героїв і віддаємо данину пошани всім ліквідаторам аварії, які, рятуючи українців та народи інших країн від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим-своїм життям та здоров'ям. Низький Вам уклін за мужність та героїзм і силу духу, проявлені при подоланні наслідків ядерної аварії. Вічна пам'ять та шана тим, чиє життя обірвав смертоносний атом!


с.Слобідка-Гуменецька

Учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є жителі Слобідки-Гуменецької: Корба Василь Олексійович, Лисенко Петро Іванович, Афонін Анатолій Васильович.

У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що увійшла в число найбільших катастроф техногенного характеру в історії людства, брали участь люди найрізноманітніших спеціальностей – пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості робітники і колгоспники, в екстреному порядку мобілізовані радянським керівництвом на усунення наслідків аварії. Цим людям (їх, за найскромнішими підрахунками, було не менш 90 тисяч чоловік) довелося гасити пожежу після вибуху, виконувати роботи з дезактивації приміщень і проммайданчика станції та забруднених територій навколо неї, проектувати і будувати об'єкт "Укриття", готувати і здійснювати післяаварійний пуск блоків ЧАЕС.

Читати статтю Призові місця у I етапі конкурсу малої академії наук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано